Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága szerint a magyar kormánynak meg kell fontolnia, hogy szükséges-e törvényeket módosítani az UEFA bundaügyben folytatott vizsgálatát követően. A bizottság fideszes elnöke szerint az illetékes minisztériumoknak és MLSZ-nek is gyorsabban kellett volna reagálnia a történésekre, míg Kisteleki István MLSZ-elnök azzal vádolta Bánki Eriket, hogy PR-akcióra használja a bundügyet. 

Az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága kedden hallgatta meg Turi István, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Simóka Bea, az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkára, valamint Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének beszámolóit arról, hogy milyen lépeseket tettek a veszetgetési ügyek szankcionálása érdekében, illetve hogyan akarják megelőzni további hasonló bűncselekmények megtörténtét.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke szerint az illetékes minisztériumok és az MLSZ is lassan reagált a kirobbant botrányra, pedig az ügy sokkal súlyosabb annál, minthogy a magyar igazságszolgáltatás konkrét információkra várjon az UEFA-tól, vagy a szintén vizsgálódó bochumi ügyészségtől.

Turi István erre reagálva azt mondta: a szóban forgó ügyben titkos információgyűjtés zajlik, ezért nagy jelentősége van annak, hogy mikor mit tesznek. A szakállamtitkár megerősítette azt is, hogy addig, amíg konkrét információk nem érkeznek az UEFA-tól, a sajtóban megjelent hírek csupán spekulációnak tekinthetők. Turi elsősorban türelmet kért a bizottságtól.

Kisteleki szerint Bánki azt igyekezett sugallni, hogy az MLSZ alszik, miközben az nagyon is aktív az ügyben, és minden intézkedést a lehető leggyorsabban és legpontosabban hozott meg. Hozzátette, hogy ha Bánki olvasná azokat a közleményeket, amelyeket ebben az MLSZ kiadott, illetve a politikus nem PR-akcióra használná a bundaügyet, akkor nem mondana ilyeneket. Bánki Erik ezt követően megkérte az MLSZ elnökét, hogy ne személyeskedjen.

Helmeczy László, az MLSZ alelnöke elmondta, hogy a jelenlegi sporttörvény szerint legfeljebb öt évre lehet eltiltani azt a sportolót, aki bármilyen fogadási ügyben érintett, ezért az MLSZ azt javasolja, hogy ennek a módosítását érdemes megfontolni. Az erről szóló állásfoglalást meg is szavazták a bizottság tagjai.

Helmeczy arról is beszélt, hogy a magyar szövetség a saját fegyelmi szabályzatában is tervez módosítást, mégpedig azt, hogy a csalásról vagy vesztegetési kísérletről tudomást szerző sportoló, sportvezető, vagy játékvezető azonnali hatállyal köteles feljelentést tenni ilyen esetben. Az MLSZ úgy döntött, hogy külön szóvivőre bízza a bundaüggyel kapcsolatos tájékoztatást, ezt a feladatot Knézy Jenő, a Duna Televízió sportriportere látja el a jövőben.

Bánki Erik késő délután közleményt adott ki, amelyben többek között azt írta: "A mai ülésén a szocialista képviselők nem támogatták azt az indítványt, amely határidős feladatokat szabott volna a kormány, a sportot felügyelő önkormányzati miniszter, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszter számára a nemzetközi futballvilágot és Magyarországot is érintő vesztegetési botrányok feltárása, illetve a további hasonló esetek megelőzése érdekében. Az általam beterjesztett javaslat a sportfogadás rendszerének áttekintése, a sportfogadási csalások és vesztegetések büntetési tételeinek szigorítása, valamint a sport szereplőinek a sportfogadásokban való részvételét tiltó előterjesztések elkészítését írta volna elő a kormány és a miniszterek számára. Sajnálatos és érthetetlen a kormánypárti képviselők ellenállása az ügyben. A határozott fellépés, a határidős feladatok kiszabásának elmaradása továbbra is lehetővé teszi, hogy a kormány és a Magyar Labdarúgó Szövetség folytassa a kérdésben eddig megmutatkozó halogató, nehézkes tevékenységét."