Vágólapra másolva!
Csak a Magyar Labdarúgó Szövetség következő közgyűléséig, legkésőbb 2010 tavaszáig marad a posztján Kisteleki István, az MLSZ elnöke, aki így akarja megteremteni a változás lehetőségét a magyar labdarúgásban. Azt mondja, a döntést már korábban meghozta, de eddig a körülmények nem voltak megfelelőek.

A kedd délutáni sajtótájékoztatón Kisteleki kijelentette: egész sportpályafutása a fair play szellemében telt, és mindig is el tudott számolni a tükörrel.

Ezt követően felsorolta a közel négy éven át tartó elnöki periódusának eredményeit, többek között az U20-as válogatott világbajnoki bronzérmét, az Ollé-program keretében épült hetven futballpályát, a kluboknak kedvező televíziós szerződést, a telki edzőköpontot, a Puskás-díjat, a nagyválogatott teltházas meccseit.

"Adtunk valamit, amiért lehetett készülni, drukkolni, sírva ölelkezni" - mondta Kisteleki, aki így indokolta a lemondását: "A munkám során mindig négyéves ciklusban gondolkodtam, mert ez a jövő útja, ez pedig 2010 februárjában jár le. Úgy gondolom, a szövetség működését ezentúl ehhez a világbajnoki ciklushoz kell igazítani. Az újabb négyéves ciklusra meggyőződésem, hogy új elnököt is kell választani, ezért lemondok. Átadom a helyem, nem akarok gátja lenni egy új időszaknak."

Kisteleki azt állítja, nem a személyét ért támadások miatt távozik. "Természetesen ez a döntés nem most született meg bennem. Már jóval korábban eldöntöttem, ám a körülmények nem voltak megfelelőek. Hiszen milyen vezető az, aki a világbajnoki selejtezők végével úgy tervezi a búcsút, hogy nem nyújt biztonságot egy nagy útra induló ígéretes, fiatal csapatnak? És milyen vezető az, aki egy kirobbant fogadási botrány hadjáratánál visszavonulót fúj?"

Az MLSZ következő közgyűlését 2010 tavaszáig tartják meg, addig még Kisteleki vezeti a szövetséget.

"Tisztességgel távozom, amit vállaltam, azt teljesítettem, és egy sikeresen működő szövetséget kap az utódom" - mondta, majd kifejtette, hogy az általa vezetett MLSZ 2006-ban 500 milliós adósságot örökölt, mostanra azonban már pozitív a szövetség gazdasági mérlege, az utóbbi évek nyeresége több százmillió forint.

Miután mondandója végére ért, Kisteleki békés ünnepeket kívánt, és elhagyta a helyiséget, kérdésekre nem válaszolt.

Kisteleki búcsúbeszéde:


Kemény hetek állnak a távozó elnök mögött

Kisteleki a múlt hét végén rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tett a Borsban és a Magyar Nemzetben megjelent cikkek miatt, amelyek az MLSZ elnökének korábbi, állítólagos bundaügyeiről szólnak. A vádak szerint Kisteleki a Kecskemét játékosaként, illetve a Ganz-Mávag elnökeként vett részt a meccsek manipulálásában.

Az ügy az MLSZ múlt heti elnökségi ülésén is szóba került, Kisteleki akkor kérdésre válaszolva kijelentette, hogy soha nem bundázott. Két nap múlva Kovács Péter, az Újpest társtulajdonosa lemondott elnökségi tagságáról, mert szerinte Kisteleki nem tisztázta magát megfelelően a vádak alól. Kisteleki szerint Kovács ezzel csak a saját problémáit akarta takargatni, amelyek abból fakadnak, hogy az Újpest is érintett a bundaügyben.

Az MLSZ illetékesei korábban mindig elzárkóztak attól, hogy elárulják, mely csapatok mérkőzéseiről tettek feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál az UEFA fogadásokat ellenőrző rendszere alapján. Azt mondták, hogy ez bizonyítékok nélkül egyelőre puszta gyanúsítgatás lenne, amivel csak a nyomozást hátráltatnák. Kisteleki szerint azonban Kovács lépése a tisztánlátás érdekében kikényszerítette az Újpest megnevezését, mert a klubtulajdonos nem az igazi okokkal indokolta a távozását.

Kistelekit a politika részéről is több támadás érte az utóbbi időben. Bánki Erik az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke azért kritizálta az MLSZ-t, mert szerinte a szövetség túl lassan reagált a bochumi államügyészség által novemberben kirobbantott bundabotrányra. Az UEFA főtitkára ugyanakkor levélben gratulált az MLSZ-nek a bundaügyben tett gyors intézkedéseiért.

ForrA!s: MTI

Orbán Viktor elsősorban szakmai alapon bírálta a magyar futballvezetést, a Fidesz-elnöke többször is kifejtette, hogy rossz kezekben van a magyar futballválogatott. Szerinte a csapat hozzáállása rossz, fél, hogy nagyon kikap, és így nem lehet játszani, Erwin Koeman szövetségi kapitánynak pedig több időt kellene Magyarországon töltenie, többször kéne NB I-es meccsekre járnia, és "nem szakad meg a szíve, ha nem sikerül teljesíteni a kitűzött célt".

Kisteleki számos kritikát kapott azért is, mert a nemzetközi gyakorlattal szemben négy meccsel vb-selejtező vége előtt meghosszabbította Koeman szerződését, a válogatott azonban csupán a negyedik helyen végzett a csoportjában.

Kistelekit 2006 februárjában választották meg az MLSZ elnökének, a másik jelölt Pellady Péter volt.

Befejezi munkáját az MLSZ operatív bizottsága

Befejezi munkáját a Magyar Labdarúgó Szövetség által létrehozott operatív bizottság, amely az MLSZ berkein belül vizsgálódott az európai bundabotránnyal kapcsolatos ügyekben. Erről Knézy Jenő, a testület szóvivője tájékoztatta kedden a szövetség honlapját.

Az indoklás szerint a bizottság azért fejezi be tevékenységét, mert a nemzetközi labdarúgóélet legfelsőbb szintű irányítói egyértelműen kinyilvánították, hogy a fogadási botránynak semmi köze magához a futballhoz, az egyes nemzeti szövetségekhez, az ügy jelen stádiumában már teljes mértékben a rendőrségek, ügyészségek, s egyéb nyomozó hatóságok hatáskörébe tartozik.

Az MLSZ a továbbiakban az arra illetékes szervek már elkezdett tevékenységének eredményeit várja, s csak abban az esetben lép, ha erre a nyomozások következtében - saját szabályzata és a sporttörvény értelmében - szükség lesz.