Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt egyhangúan Csányi Sándort választották meg a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a megjelent 89 küldöttől 82 szavazatot kapott, nemmel senki sem voksolt, tehát heten nem szavaztak. Csányi szerint élete legnehezebb feladata előtt áll, és egyáltalán nem biztos a sikerben, amelyhez szerinte szerencsére is szüksége lesz az új elnökségnek.

A titkos szavazást követően Csányi rövid szűzbeszédet tartott, amelyben megpróbált eloszlatni minden olyan félreértést, miszerint becsvágyból vállalta volna el a jelöltséget.

"Életem legnehezebb feladata előtt állok, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy sikeres leszek" - mondta az új elnök. "Azt viszont ígérhetem, hogy legalább egy évig az MLSZ elnöki tevékenysége áll majd figyelmem középpontjában, munkaidőm döntő részét ennek szentelem. Mindenkire számítok, aki szeretne tenni a magyar labdarúgásért. Az a tény, hogy labdarúgásunk minden szegmense, a profiktól az amatőrökön át a futsal- és a női bizottságig támogatott, komoly legitimációt ad, amely egyszersmind azt is jelzi, hogy megvan irántam a bizalom. Nem akarok különbséget tenni a testületek között, nem leszek a profik vagy az amatőrök elnöke, hanem a magyar futballé."

A büntetőjog és a technika eszközeivel

Csányi külön kitért arra is, mekkora hálával tartozik az amatőröknek. "Megköszönöm az amatőrök komoly áldozatvállalását, hiszen még önállóságuk megszüntetése árán is hozzájárultak az alapszabály megváltoztatásához. Ez is kellett ahhoz, hogy elindulhassunk egy olyan úton, amely abból a gödörből vezet kifelé, amelybe a magyar labdarúgás csúszott. Jelenleg mindenki szenved a magyar futballban, a profik ugyanúgy, mint a kiscsapatok, eltűntek a rendszerváltás előtti támogatók - az állami cégek és szervek -, s egyelőre nincs, aki átvállalja a szerepüket. Törvényjavaslatok vannak a parlament előtt, amelyek elfogadása megkönnyítené a labdarúgás anyagi támogatását."

Csányi beszélt a nézőtéri erőszak visszaszorításának szükségességéről is. "Meg kell szüntetni a disszonáns nézőtéri jelenségeket, s ehhez a büntetőjog, illetve a technika eszközeit vesszük igénybe. Célom továbbá a játékvezető- és az edzőképzés olcsóbbá, mindenki által elérhetőbbé tétele."

Az újdonsült elnök végezetül ígéretet tett arra, hogy a jövőben is rendszeresen találkozhatnak vele a magyar futball szereplői.

Nyolc hely, kilenc jelölt, elbukó Helmeczy

Az alapszabály 18/4-es paragrafusa értelmében a nyolc elnökségi tagot titkos szavazással választották meg a kilenc jelölt közül, bár Csányi szerette volna, ha csak nyolc jelölt marad, az amatőröket képviselő egyetlen posztért Helmeczy László, a Szablocs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke és Dankó Béla, a Békés megyei elnök indult harcba - annak ellenére, hogy megkérték az amatőröket, egyezzenek meg egymás között, s valamelyikük lépjen vissza. Ez nem történt meg, mind Helmeczy, mind Dankó fenntartotta jelöltségét.

Az elnökség tagjai közé végül a következők kerültek: Anthony Radev (79 szavazat), a McKinsey Company partnere, Vizi E. Szilveszter (84) akadémikus, Kovács Árpád (83), az Állami Számvevőszék korábbi elnöke, Bánki Erik (83), az országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, Berzi Sándor (76), a Videoton ügyvezető igazgatója, Borbély Zoltán (82), a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Tarsoly Csaba (81), a Győri ETO FC tulajdonosa (a profik képviseletében), illetve Dankó Béla (73), az amatőrök reprezentánsa.

Helmeczy László 8 szavazatot kapott, és nem lett elnökségi tag.

Csányi nem akar a vakvilágba dolgozni

Ezt követően Andreas Kuhn, az UEFA nemzeti szövetségek osztályának vezetője tolmácsolta Michel Platini elnök üdvözletét, egyszersmind biztosította az új elnökséget, hogy változatlanul élvezni fogja az Európai Labdarúgó Szövetség vezetésének bizalmát.

Csányi Sándor zárszavában - az elnökség nevében - megköszönte a bizalmat. "Kiderült, hogy megvan az összefogás, nem szükségszerű a széthúzás" - mondta. "Most döntések következnek az apparátus és a bizottságok vonatkozásában. Szeretném a szakma legjobbjait megnyerni, de nem csak a futballszakmáét. Hatékony MLSZ-t akarok országos és megyei szinten. Szándékosan választottam olyan embereket az elnökségbe, akik életük során nagy szervezeteket irányítottak. Nem szeretnék arisztokratikus elnökséget, élő kapcsolat kell a klubokkal, a megyei szövetségekkel. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk. A közvélemény szemében a válogatott és a klubcsapatok jó szereplése a siker, ez bizony most csak szerencsével következhet be. Ilyen értelemben szerencsés elnökség szeretnénk lenni. Én nem szeretek csak úgy dolgozni a vakvilágba, legkésőbb az év végére kell egy hosszú távú stratégia, amiből kitetszik, hogy merre tartunk, hová akarunk eljutni."