Vágólapra másolva!
A magyar U21-es válogatott szinte végig fölényben játszott a Wales elleni Eb-selejtezőn, ám a székesfehérvári mérkőzésen mégis a vendégek diadalmaskodtak, miután Korcsmár Zsolt a hatvannyolcadik percben a saját kapujába fejelt. A walesiek ezt követően akár két góllal is nyerhettek volna, ám ezt Gulácsi Péter megakadályozta, aki 0-1-nél tizenegyest hárított. A magyar csapat a vereséget követően már csak harmadik az E csoportban, és minimálisra csökkent az esélye arra, hogy kijusson a korosztályos Európa-bajnokságra, illetve a 2012-es londoni olimpiára.

U21-es Eb-selejtező, E csoport:
Magyarország - Wales 0-1 (0-0)
Székesfehérvár, Sóstói stadion, 4900 néző
v.: Carlos Xistra (portugál)
Magyarország: Gulácsi Péter - Szokol Zsolt, Pintér Ádám, Debreceni András, Kádár Tamás - Farkas Balázs (Kulcsár Dávid, 62.), Korcsmár Zsolt, Gyömbér Gábor, Szatmári Lóránd (Lencse László, 78.) - Németh Krisztián, Gosztonyi András (Futács Márkó, 71.).
Wales: Christopher Maxwell - Adam Matthews (Ashley Richards, 16.), David Stephens, Aaron Morris, Neil Taylor - Joe Allen, Shaun MacDonald, Mark Bradley, Ryan Doble - Marc Williams (Joseph Partington, 60.), Thomas Hal Robson-Kanu.
gól: Korcsmár (68., öngól)
piros lap: Debreceni (86.)

A csoport állása:
1. Wales 7 5 1 1 15-5 16
2. Olaszország 7 4 1 2 11-5 13
3. Magyarszág 7 4 0 3 9-7 12
4. Bosznia-Hercegovina 7 2 1 4 4-8 7
5. Luxemburg 8 1 1 6 2-16 4

A hátralévő meccsek:
kedd, 17 ó
Magyarország - Bosznia-Hercegovina
Olaszország - Wales

A tíz Eb-selejtezős csoportból az első helyezettek mellett a négy legjobb második jut tovább, a tizennégy együttes pedig oda-visszavágón dönt a jövő évi Európa-bajnokság hét résztvevőjéről. Az Eb - melyen a dánok házigazdaként automatikus indulók - egyúttal olimpiai selejtező lesz a 2012-es londoni játékokra. A magyarok jövő kedden az Üllői úti Albert-stadionban a bosnyákokat fogadják.

Sok magyar helyzet és érvénytelenített Németh-gól az első félidőben

Az első helyzet a walesieké volt, Matthews 23 méteres, bal felső felé tartó szabadrúgását Gulácsi bravúrral védte a harmadik percben. A kezdeti walesi fölény után a magyarok sorra vezették a támadásokat; Farkas lapos lövését kivédte Maxwell, Szokol kissé éles szögből, jobbról lőtt jócskán fölé, majd Németh 14 méteres, vérszegény kísérleténél is inkább a labdaszedőknek, semmint a vendégek kapusának kellett résen lennie.

A Róth-csapat bátran támadott, a tizenharmadik percben ismét Németh került helyzetbe, nem túl veszélyes gurítását csak másodjára tudta megkaparintani Maxwell. A walesiek nem sok vizet zavartak (a kivételt Bradley helyzete jelentette, aki kilenc méterről oldalhálót lőtt), nem így a magyar együttes, amely lépésről lépésre közelebb került a gólhoz.

A tizenkilencedik percben Szatmári szöglete után Korcsmár a jobb oldali kapufát találta telibe, egy percre rá pedig Némethnek már sikerült a hálóba lőnie négy méterről, de hamar kiderült, hogy korai volt a gólöröm. Az akció legelején, a jobb oldali szöglet után ugyanis Gosztonyi már-már maradonás mozdulattal próbált kézzel rárepülni a labdára, amit a portugál bíró ki is szúrt, így a támadó sárga lapot kapott, így utána Németh mindhiába lőtt gólt.

Forrás: MTI
Gyömbér feladata volt, hogy pótolja a középpálya hiányzó alapembereit

Gulácsinak nem sok dolga akadt, de azt a keveset jól látta el: Robson-Kanu balszélről, veszélyesen belőtt labdáját például szép vetődéssel fülelte le a huszonhetedik percben.

A harmincadik és a negyvenedik perc között nem sok minden történt a pályán; Szokol visszarántásért, Williams pedig labdaelrúgásért kapott sárgát. A magyarok lestaktikája tökéletesen működött, többször is les miatt állították meg a walesi megindulásokat.

A félidő hajrájában kétszer is Németh vállalkozott lövésre: előbb nyolc méterről, jobbról lőtt a bal pipa fölé-mellé, majd 25 méterről - a vendégkapus szemszögéből - kellemetlen lövést eresztett meg, de Maxwell megfogta a labdát.

Korcsmár öngólt fejelt, Gulácsi tizenegyest hárított

A második játékrészben továbbra is nyomtak a magyarok, de a befejezésbe mindig hiba csúszott. Gosztonyi kétszer is gólt lőhetett volna öt percen belül, ám először gyengén ívelt Maxwell kezébe, majd egy ajándéklabdával nem tudott mit kezdeni, pedig az ötvenedik percben gyakorlatilag csak a kapuba kellett volna gurítania.

Gosztonyinak nem vette el a lövőkedvét a sok kihagyott helyzet, az ötvenhatodik percben remekbe szabott, 24 méteres lövése kifelé csavarodott, és centikkel kerülte csak el a bal felsőt. Nem sokkal később Szokol egy távoli lökettel a jobb alsót vette célba, de a walesi kapus megfogta a labdát.

A kapura lövések arányát tekintve elképesztő volt a magyar fölény, ám ennek ellenére, teljesen váratlanul Wales szerzett vezetést a hatvannyolcadik percben. Egy jobbról beívelt szabadrúgásba Robson-Kanu próbált belefejelni, de a labda végül Korcsmár fejéről pattant Gulácsi kapujába (0-1).

A walesiek vérszemet kaptak, az alapvonal közelében Robson-Kanu pazar cselekkel lopta a távolságot, majd az éles szögből leadott lövését bravúrral védte a magyar csapat kapusa.

Forrás: MTI
Nemhogy győzni, de még pontot szerezni sem sikerült, így érthető a csalódottság

A játék ezt követően nyíltabb lett, a walesiek visszahúzódtak, de többször is kontrákkal próbálkoztak, ez a játékstílus pedig nem feküdt a magyar együttesnek. A frissen beállt Futács szabadrúgásból, 26-ról szúrta rá, de a labda a kapu fölött szállt el.

A magyar helyzetek az utolsó percekben - a játék addigi képét alapul véve mondhatjuk, hogy meglepő módon - már el-elmaradoztak, Wales viszont többször is növelhette volna előnyét, a nyolcvanadik perc tájékán például Robson-Kanu közeli, erős fejesét csak másodjára tudta megkaparintani Gulácsi.

A nyolcvanhetedik percben tényleg 0-2 lehetett volna: Debreceni a tizenhatoson belül felvágta Robson-Kanut, amiért büntetőt ítélt a játékvezető, ám a jobbra vetődő Gulácsi megfogta a sértett lövését. Debreceni a buktatásért már a második sárga lapját kapta, így emberhátrányban fejezte be a meccset a magyar válogatott.

Róth: Sajnos a végére el is fáradtunk

Az egygólos vereség azt jelenti, hogy a magyar csapatnak egészen minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyei, hiszen nem elég, hogy ponthátrányban van a második olaszokkal szemben, de a tíz csoportmásodik közül is csak a négy legjobb juthat tovább.

A sikerben már Róth Antal sem igazán bízik, a meccs után legalábbis ezt mondta. "A meccs nagy részén jól játszottunk, a kapott gólig úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztük" - nyilatkozta a szakvezető a találkozó után. "Stabil volt a védekezésünk, voltak helyzeteink is, de ezek kimaradtak, majd egy szerencsétlen szituáció után hátrányba kerültünk. Onnantól futottunk az eredmény után, és felborult az addigi játékunk, sajnos a végére el is fáradtunk. Vár még ránk egy mérkőzés, amelynek jelentősége most már nem elsősorban a továbbjutás szempontjából fontos, hanem a következő korosztály sorsolása miatt: ha nyerünk kedden, a második kalapba kerülhet a következő válogatott. Ha kedden nyerünk, akkor sem jutunk tovább nagy valószínűséggel, mert a tizenöt pont kevés lenne a csoportok második helyezettjei között."

Csapatmunkával pótolni lehet a hiányzókat - előzmények

Róth Antal szövetségi kapitány sosem látott kezdőcsapatot jelölt ki a mérkőzésre, amelyen négyen (Koman Vladimir, Lázár Pál, Elek Ákos és az időközben megsérült Varga József) azért nem lehettek ott, mert a svédek elleni A válogatott meccsen számított rájuk Egervári Sándor, Vass Ádám pedig sérülés miatt hagyta ki a mecset. Így a kapitány kénytelen volt Korcsmár Zsoltot és Gyömbér Gábort bevetni belső középpályásként.

A magyarok trénere és a futballisták is úgy vélekedtek a meccs előtt, hogy a már felnőtt csapatnál szereplő kulcsjátékosok pótlása megoldható feladat. Németh Krisztián, az Olimpiakosz csatára úgy véli: csapatmunkával kell pótolni Komant, Lázárt és Eleket, s abban is egyetértett szakvezetőjével, hogy az esetleges kudarcot nem lehet majd a hiányzókra fogni. Németh tipikus szigetországi futballt vár a riválistól. Szerinte erős, fizikális védőkkel fogja szemben találni magát, de hozzátette, ez nem lesz számára szokatlan, mivel két évig Angliában, a Liverpoolnál készült.

"Minden országban a felnőtt válogatott az elsődleges, így Egervári Sándor szava a döntő, hogy kit hív be az A csapatba. Persze négy játékos nem kevés, akik most a felnőttek között juthatnak szóhoz, de ezt meg kell tudnunk oldani" - mondta korábban Róth Antal.

Nagy kérdés, hogy Komannal és társaival megnyerhette-e volna a tétmeccset a magyar csapat, a vezetők és a játékosok azt ígérték a szombati találkozó előtt, hogy nem fogják erre kenni a vereséget.