Vágólapra másolva!
Románia a magyarokkal közösen szeretne pályázni a 2020-as vagy 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére - jelentette be Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke a román lapok által szerdán idézett sajtótájékoztatóján.

A sportközélet magas rangú tisztségviselője elmondta: a román futballszövetség már fel is vette a kapcsolatot a magyar kollégákkal, hogy megtegyék az első lépéseket a közös pályázás érdekében. A sportvezető elmondása szerint egy multinacionális cég vezérigazgatójával tárgyalt az esetleges pályázásról, aki azt javasolta, hogy közösen próbálják megnyerni az ügynek a román államelnököt, a román kormányt és a parlamentet, illetve egy olyan szomszédos ország illetékeseit, amellyel közösen lehetne Európa-bajnokságot rendezni.

A Romania libera, a Jurnalul National és több más román napilap tudósítása szerint Sandu már beszélt a tervről Berzi Sándorral, a magyar szövetség (MLSZ) elnökségi tagjával, aki az FRF vezetője szerint szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Sandu szerint a magyar kormányfő kész arra, hogy kormányszinten kezdeményezze annak felmérését, milyen lehetőség van a rangos sportesemény közös megrendezésére. Sandu hozzátette: Emil Boc román miniszterelnöknek is levelet küldött az ügyben, és várja visszajelzését. Politikai szándék nélkül ugyanis mindez csak hamvába holt ötlet lehet - tette hozzá.

A sportvezető jelezte: potenciálisan nyolc-kilenc olyan romániai városban lehetne új stadiont építeni, ezekből valószínűleg ötöt-hatot választanának majd ki Eb-helyszínnek.

"Elegünk volt az olyan típusú stadionokból, mint amilyen a Dinamo vagy a Giulesti, amelyek semmiféle lehetősséget nem biztosítanak a civilizáltságra" - mondta.

Az erdélyi Krónika szerdai számában emlékeztetett: két évvel ezelőtt éppen Emil Boc beszélt erről a témáról, amikor - még Kolozsvár polgármestereként - a kincses városban építendő új stadion látványtervét mutatta be. Akkor a magyar szövetség jelezte: a román fél részéről semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett ez ügyben.

Az MLSZ szerda este közleményben reagált a hírre: "A Magyar Labdarúgó Szövetséget a közelmúltban telefonon kereste meg a román fél, és felvetette a közös rendezés lehetőségét. Azt a választ kapta, hogy az ötlet jó, és akkor térjünk vissza rá, ha a román szövetség megszerzi hozzá a szükséges támogatásokat. Több lépés az ügyben magyar részről nem történt.

Magyarország eddig háromszor pályázta meg az Eb-rendezést: a 2004-es torna lebonyolítását Ausztriával, a 2012-est Horvátországgal közösen képzelte el, a 2008-asnak pedig egyedül adott volna otthont, de egyszer sem járt sikerrel - írja a romániai magyar lap.