Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 8-0-ra legyőzte San Marinót a Puskás Ferenc-stadionban, 2012-es Eb-selejtező E csoportjában. A válogatottban először kezdő Szalai Ádám triplázott, és lőtt egy fantasztikus gólt, Rudolf Gergely kettő, Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán egy-egy gólt szerzett.

Eb-selejtező, E csoport
Magyarország - San Marino 8-0 (4-0)
Puskás Ferenc-stadion, 10.590 néző
v.: Hannes Kaasik (észt)
Magyarország: Király - Vermes, Juhász, Vanczák, Laczkó - Koman (Czvitkovics, 79.), Gera, Elek (Vadócz, 63.), Dzsudzsák - Rudolf, Szalai (Priskin, 64.)
San Marino: Simoncini - Valentini, Vannucci, Bacciocchi (Albani, 52.), Della Valle, F. Vitaioli - Berretti, Bollini, Marani, M. Vitaioli (Bugli, 77.) - Montagna
gól: Rudolf (10., 25.), Szalai (18., 27., 47.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (94, tizenegyesből)
piros lap: Valentini (92.)
sárga lap: Valentini (38.), Della Valle (42.)

Online tudósítás >>>

A története során egyetlen győzelmet arató, nagy különbségű vereségekhez szokott San Marino ellen minden adott volt ahhoz, hogy a magyar válogatott újra összerázódjon a Huszti-levél keltette feszültségek után. Bár az óvatos kapitány már egy kiküszködött sikerrel is kiegyezett volna, gyorsan kiderült, hogy ezúttal nem kell majd a meccs után elmagyarázni, milyen nehéz egy betömörülő csapat ellen futballozni, 27 perc után ugyanis már 4-0-ra vezetett a magyar válogatott.

Egervári ezúttal eltért az első három meccsén látott hadrendtől, s a megígért támadó felfogás jegyében két csatárral küldte pályára csapatát, Rudolf mellé bekerült a kezdőbe a keret legjobb formában lévő játékosa, Szalai Ádám. A páros nagyszerűen működött, hiszen a két támadó az első félidőben felváltva szerezte a gólokat, amihez persze szükségük volt Koman Vladimir, de elsősorban az összesen három gólpasszt kiosztó Dzsudzsák Balázs labdáira is.

Fotó: Mudra László [origo]
Gólöröm Vanczák Vilmos hétfőn született kislánya tiszteletére

Először Rudolf és Szalai is fejjel volt eredményes, aztán következtek a látványos találatok: Rudolf finom mozdulattal húzta el a labdát a kapus mellett, Szalai pedig a kapunak háttal állva előbb felpörgette magának, majd 25 méterről, félfordulatból a kint álló Simoncini felett tökéletes ívben zúdította a labdát a kapuba.

A mindössze három profi játékossal rendelkező - ám legjobbját ezúttal nélkülöző - törpeállam taktikáját nemigen lehetett értékelni, a magyar csapatnak viszont feltétlenül a becsületére válik, hogy a fölényes vezetés birtokában sem kezdett el lazsálni, és a második félidőben megduplázta az elsőben szerzett négy gólt.

Dzsudzsák majdnem rögtön a szünet után rúgatott még egyet Rudoffal, helyette azonban Szalai ért el mesterhármast egy hasonló támadás után, amivel a Mainz támadója alkalmasint jó időre bebetonozta magát a válogatott kezdőcsapatába.

Fotó: Mudra László [origo]

És hogy a támadó középpályások is gyűjtsenek még egy kis plusz sikerélményt, a Rudolf előkészítése után higgadtan helyező Koman, a jobb külsővel a bal felsőbe tekerő Dzsudzsák és a végén egy kissé talán szigorú tizenegyest értékesítő Gera is megrúgta a maga gólját.

A hollandok öt és a svédek hat gólja után Magyarországon így nyolc gólt kapott Európa leggyengébb válogatottja, és ha mindebből nem is lehet messzemenő következtéseket levonni, a közönség bizonyára jól szórakozott, a játékosok pedig újra egymásra találhattak, és megacélozhatták az önbizalmukat a sokkal nehezebbnek ígérkező keddi, finnországi mérkőzés előtt.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Jó mérkőzést játszottunk, nagyon örülünk a három pontnak, szép gólokat szereztünk, ami a közönséget is kiszolgálta. Úgy vélem, a nézők jól szórakoztak. Ma megünnepeljük a sikert, de holnaptól már a finnek elleni, idegenbeli meccsre készülünk."

Giampaolo Mazza, San Marino válogatottjának szövetségi kapitánya: "Nagyon jó mérkőzést láthattunk, három gól különösen tetszett, az eredményt pedig reálisnak érzem, mert a magyarok ennyivel jobbak nálunk. Köszönöm a játékosaimnak, mindent megtettek, amit tudtak. Ha ellenfelünk így folytatja, akkor akár az Európa-bajnokságra is kijuthat."

A csoport másik pénteki meccsén Hollandia Huntelaar 37. percében szerzett góljával 1-0-ra győzött Moldovában.

Az állás:
1. Hollandia 3 meccs 9 pont
2. Svédország 2/6 (8-0)
3. MAGYARORSZÁG 3/6 (10- 3)
4. Moldova 3/3
5. Finnország 2/0
6. San Marino 3/0