Vágólapra másolva!
Boldogan, de szerényen értékeltek a magyar labdarúgó-válogatott tagjai San Marino fölényes legyőzése után, kiemelve, hogy bár a nyolcgólos siker önmagáért beszél, az ellenfél szerény képessége miatt nem szabad örömmámorban úszni. A triplázó Szalai Ádám idegesebb volt, mint egy Bundesliga-meccs előtt, Dzsudzsák Balázs annak örült, hogy végre a válogatottba is átmentette a PSV-ben látott formáját, és azt szeretné, ha a csapat bizonyítaná a finnek ellen, hogy idegenben is tud fontos meccset nyerni.

A vártnál is simábban hozta az előre bekalkulált győzelmet a magyar válogatott, amely 8-0-ra győzte le Európa legszerényebb képességű válogatottját, a vereségeket szorgosan gyűjtőgető San Marinót.

Az Egervári-csapat támadószekciója tökéletes napot zárt: Szalai Ádám triplázott, Rudolf Gergely két góllal jelentkezett, Dzsudzsák Balázs bombagólja mellé három gólpasszt is kiosztott, Koman Vladimir is behúzott egy-egy strigulát mindkét kategóriában, és slusszpoénként Gera Zoltán a jobb sarokba gurította a megítélt büntetőt.

A meccs után az úgynevezett vegyes zónában Mainz-cal a Bundesligát letaglózó Szalai volt a legnépszerűbb célpont, aki azt mondta, jobban izgult, mintha klubcsapatában játszana, mivel először volt kezdő a válogatottban és a Puskás-stadionban is ez volt az első fellépése. Szalai a csapatot dicsérte, mondván, nem rúgott volna három gólt a többiek segítsége nélkül, hozzátéve, nem tervezett előzetesen ilyen gólgazdag meccset, csak arra törekedett, hogy segítségével nyerjen a válogatott.

"Lehet, hogy ez volt életem legnagyobb gólja" - mondta a mesterhármas középső darabjáról, amely egészen brilliánsra sikerült, a felpörgetett labdát ballal bombázta a bal felsőbe. "Nem néztem fel, de mivel messze voltam, sejtettem, hogy a kapus nem a gólvonalon áll, és olyan jó íve volt a labdának, hogy meg akartam próbálni, örülök, hogy összejött" - avatott be minket a jól sikerült mozdulatsor részleteibe a Bayern után San Marinót is kifektető csatár, akit meglepett, hogy a vendégek emberfogással őrizték, vagy legalabbis próbálták őrizni.

Forrás: Mudra László
Egy lépéssel mindig a védők előtt járt a triplázó támadó

Egyöntetű vélemény a szurkolói fórumokon, hogy Szalai olyan típusú csatár, aki régóta hiányzik a magyar válogatottból, fizikailag erős, de a labdával is jóban van, és remekül találja fel magát a kapu előtt, ő azonban nem akarta értékelni saját magát, csak annyit jegyzett meg, jólesik neki, ha a nézők elismerik a játékát. A San Marino elleni nyolcas után Helsinkiben jóval komolyabb próbatétel vár a válogatottra, Szalai szerint nagyjából egy szinten van a magyar csapat a finnekkel, de szükség lesz a három pontra, hogy versenyben tudjunk maradni a továbbjutásért, és képesnek is érzi magukat egy idegenbeli sikerre.

Gera Zoltán is triplázott már San Marino ellen, a válogatott csapatkapitánya nyolc éve a Megyeri úton intézte el egyedül a miniállam csapatát, és bár ezúttal magához képest visszafogottabban teljesített, azért így sem maradt gól nélkül, a hosszabbításban a kapust becsapva küldte a helyére a tizenegyest. "Előzetesen az volt a tervünk, hogy a meccs elején szerezzünk egy gólt, tudtuk, hogy onnantól sokkal könnyebb dolgunk lesz. Örülök neki, hogy a csapat így elkapta a fonalat, élveztük a futballt, mindenki egy-két érintésből tette a labdát, de nem kapkodtunk. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon gyenge csapat volt az ellenfél, a meccs sorsa csak az első gólig volt kérdéses, aztán az elsőt gyorsan követte a második találat, ők pedig szétestek. Az mindenképpen pozitív, hogy nem álltunk le a többgólos vezetés birtokában sem, az önbizalmunknak jót tett ez a meccs, mindenkinek voltak jó megmozdulásai, de azért tisztában vagyunk azzal, hogy a finnországi meccs teljesen más lesz" - nyilatkozta Gera.

Forrás: Mudra László
Gerának volt már ennél jobb meccse, de azért így is góllal zárt

Dzsudzsák Balázs egy ideje adós volt azzal a teljesítménnyel a válogatottban, amelyet a PSV-ben annyiszor lehet látni tőle, most azonban nem lehetett panasz a balszélsőre, aki óriási kedvvel és önbizalommal játszott, pazarul szolgálta ki a társakat, ráadásul maga is szerzett egy látványos gólt. "Való igaz, régóta vágytam arra, hogy a válogatottban is úgy menjen a játék, mint a klubomban. Örülök, hogy itt is megmutattam ezt az arcomat, és azt, hogy meg tudom csinálni azokat a dolgokat, amik a PSV-ben sikerülnek" - értékelte saját teljesítményét Dzsudzsák, aki elmondása szerint már lemondott arról, hogy gólt szerez a meccsen, aztán a végén mégis beakadt egy jobbos lökete. "Túl unalmas lenne, ha mindig ballal lőnék gólt" - viccelődött Dzsudzsák, amikor felvetettük, az ellenfelek lassan a jobb lábától is retteghetnek majd, mivel a Sampdoria elleni EL-meccs után ismét a gyengébbik lábával talált be.

"Minden összejött, amit szerettünk volna, az első perctől kezdve az érződött a csapaton, hogy minél hamarabb szeretnénk gólt szerezni és eldönteni a meccset. Helyén kell kezelni ezt a sikert, mert nem a svédeket vagy a hollandokat vertük meg, persze a nyolc gól önmagáért beszél, de ettől még nem egyenes az út a továbbjutásig. Remélem, a csapat nem fog a fellegekben járni, de az önbizalmunkat azért rendbe tette ez a meccs, és hatalmas lökést adhat a finnek elleni csatára. Helsinkiben szeretnénk bizonyítani, hogy idegenből is el tudunk hozni három pontot, ha ez sikerülne, akkor előkelő helyen telelhetnénk, és az bizakodásra adna okot a jövőre nézve" - tekintett előre a folytatásra Dzsudzsák.

Koman Vladimir a moldávok után San Marino ellen is gólt szerzett, igazolva, nem véletlenül emelte őt át Egervári Sándor az U21-es csapatból a nagyok közé. A Sampdoria légiósa nem akart senkit kiemelni a csapatból, szerinte mindenki segítette a másikat, türelmesen játszott a csapat, aminek meg is lett az eredménye. Koman már a telki edzőtáborban érezte, hogy egységes a társaság, de szerinte nem érdemes komoly következtetéseket levonni a meccsből, mert most az is belefért, hogy néha lazán játsszon a válogatott, de a finnek ellen ennél sokkal többre lesz szükség.