Vágólapra másolva!
Koman Vladimir nem volt kezdő Finnország ellen, mégsem csalódott, hiszen a szünetben beállt, majd rögtön parádés gólpasszt adott Szalai Ádámnak, és kulcsembere volt a helsinki Eb-selejtezőn 2-1-re diadalmaskodó magyar labdarúgó-válogatottnak. A 21 éves középpályás szerint nem a svédek ellen kell a második helyért küzdeni, hanem a hollandokkal az elsőért, s úgy véli, hogy nem a Huszti-levél őszintesége, hanem Egervári Sándor remek pszichológiai érzéke miatt lett jobb a csapat.

- Az első félidőben nem sok sikerélménye volt, a kezdőből kimaradt, a csapat gyengén játszott. Hogyan élte meg?
- Normálisan, egyszerűen csak arra gondoltam, hogy ha megkapom a lehetőséget, akkor szeretnék a csapat segítségére lenni, és ez össze is jött. Ha szomorkodom a kispadon és megsértődöm - amire semmi okom nem lenne -, akkor nem biztos, hogy így ment volna a játék.

- A gyenge kezdés után feljavult a csapat, mi történt?
- Jól látta, az első félidőben valóban kevesebb volt az izgalom, nem tudtunk úgy a finnek mögé kerülni, mint a folytatásban. A beállásom után teljesen szabadnak éreztem magam, felszabadultan tudtam játszani.

- Nem először láttam öntől, hogy középről erősen meglövi a labdát, amely az ellenfél egész védelmet megkerüli. Sokat gyakorolja ezt?
- Sokszor ebből a pozícióból keresem a támadót, és ösztönösen cselekszem, de hogy ez eredményes legyen, ahhoz kell a csatár jó mozgása is. Ádi jól beindult, ezért nem vártam, ilyenkor csak be kell nyomni a labdát középre. Ő meg ügyesen befejezte az akciót.

- A válogatott most második, ám a sima stockholmi vereség azért azt mutatja, hogy hozzájuk még fel kell nőni. Beszéltek már arról, hogy miként lehet elkapni a svédeket, hogy tartható legyen a mostani pozíció?
- A recept egyszerű: győzni kell mindenki ellen. Egy dolgot viszont nem értek, mindenki a második helyről beszél, miért nem beszélünk inkább az első helyről?

- Hogy ennek van-e realitása, a következő két Eb-selejtezőn kiderül, március 25-én Hollandia jön Budapestre, majd négy nap múlva lesz a visszavágó.
- Én tényleg úgy gondolom, hogy ha jó eredménnyel tudjuk zárni ezt a két meccset, akkor akár elsők is lehetünk. Persze nagyon nehéz lesz, de én bízom ebben.

- Így gondolják ezt a csapattársai is?
- Én csak a magam nevében beszélek. Megvan az önbizalmam, a legutóbbi két mérkőzés után pláne, szóval úgy kell nekivágni az Eb-selejtezőknek, hogy nyerni akarunk.

Koman beállt, majd parádés gólpasszt adott Szalainak

- A vb-döntős hollandoktól nemrég 6-1-re kikapott a csapat, tényleg lehet ellenük pontot szerezni?
- Az egy becsúszott vereség volt, amit inkább neveznék nyár végi edzőmeccsnek. Sok apró dolog megzavarta a csapatot, s már mindenki a nyaraláson gondolkodott. Felesleges azon a kilencven percen rágódni, ilyen még egyszer úgysem fordul elő. Egyszerűen felesleges volt azt a meccset megrendezni.

- Sokan attól féltették a csapatot, hogy egy csatárral képtelen lesz nyerni Finnországban, aztán mégis sikerült. Ön mit gondol erről a taktikai vitáról?
- A taktikázás a mester dolga, ő dönti el, hogy miképp állunk fel, hál' istennek a csapat eddig meg tudta oldani a feladatát kettő és egy csatárral is, mindkét taktika bejött.

- Détári Lajos azt mondta, hogy "Koman már-már kis Détári".
- Köszönöm szépen a bókot, jólesik. Erre még nem gondoltam, hogy hasonlít-e a játékunk, bár valójában önmagam szeretnék lenni.

- Huszti Szabolcs a nagy vihart kavart levelét úgy zárta, hogy reméli, őszinteségével segíti a magyar futballt. Úgy tűnik, hogy segítette, hiszen két meccsen tíz gólt szerzett a csapat. Tényleg ennyit ér egy fejmosás?
- Nem volt fejmosás, inkább egy kisebb megbeszélésnek nevezném, ami Telkiben történt. Én nem hiszem, hogy bármi emiatt változott volna, úgy gondolom, hogy Szabikával is jó volt a helyzet.

- Egervári Sándort kevesen ismerik úgy, mint ön. A kapitány az U20-as válogatottat vb-bronzéremig vezette, a felnőttcsapat pedig négy tétmeccséből hármat megnyert - úgy, hogy hetek alatt kellett felkészítenie mindkét együttest. Hogyan csinálja?
- Egyszerűen csak próbálja egységessé kovácsolni a csapatot. Az volt a fő dolog, hogy a régi kerettagok befogadják az újakat, és szerintem ez így történt. Egervári Sándor nagyon jó pszichológus, és jól össze tudja hozni ezeket a dolgokat.

Forrás: AFP
A legutóbbi két meccsen tíz gólt ünnepelhetett a magyar csapat

- Ami feltűnő volt a finnek ellen, hogy a kulcsjátékosok - legalább már a meccs egyes időszakában - végre úgy fociztak, mint a klubjukban.
- Szerencsére mindenki játszogat a csapatában, megkapja a bizalmat, így sokkal felszabadultabban, nyugodtabban jönnek a válogatottba, több meccsrutinnal tudnak játszani. Ez meglátszik a pályán is. Hiszen ha úgy érkezel, hogy nincs meccs a hátad mögött, akkor előfordulhat, hogy mentálisan, fejben nem vagy egészséges, így a pályán is kevesebb lesz az önbizalmad.

- Szalai Ádám formája mekkora ajándék a válogatott számára? Nevezhető máris kulcsembernek?
- Azt nem tudom, de számítanak a góljai, nagyon fontosak, nagyon jó periódusban van - remélem, ez így is marad.

- Babos Gábor a svédek elleni flippergóllal elbukott vb-selejtező után azt mondta, hogy egy ilyen szerencsétlen gólt csak magyar csapat kaphat. A magyar átok kifejezéstől kedd este óta végleg elbúcsúzhatunk?
- Nem értek ezzel egyet, ez nem magyar átok, ezt mondani csak egy fajta mentőöv lehet egy vereség után. Inkább úgy látom, hogy a csapatnak egyszerűen csak végig koncentrálnia kell, s nem szabad leeresztenie a kilencvenedik percben, főleg, ha még van négy perc hosszabbítás. Mostanság, sajnos, a Sampdoria is így kapott ki egy-két alkalommal. Nekem éppen az tetszett a keddi meccsben, hogy a második félidőben látszott: a csapat mindenféleképpen győzni akar. Igaz, a középpályán sok volt az üres terület volt, a két csapat átfutott egymáson, de a gól szerencsére nekünk jött össze. Szerintem jobbak vagyunk a finneknél, ezért különösen örültem, hogy az utolsó négy percben is megpróbáltuk ezt bebizonyítani.