Vágólapra másolva!
Nevetségesnek tartja a Győri ETO FC-re kiszabott büntetést az Újpest FC, amely nyílt levélben bírálta a magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának munkáját. A klub kiállt a Ferencváros, a Debrecen és a Zalaegerszeg mellett a klubokat sújtó korábbi ítéletek miatt, álláspontja szerint nem halogatható tovább a fegyelmi szabályzat módosítása.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága keddi ülésén 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Győr csapatát. A klubnak azért kell fizetnie, illetve a következő két hazai meccsére szövetségi ellenőrt fogadnia, mert a pénteki Videoton elleni bajnoki találkozón szurkolói rendzavarások történtek, illetve a vezetőedző, Pintér Attila nem nyilatkozott a közvetítő Duna Televíziónak. A trénert a bizottság írásbeli megrovásban részesítette.

A fegyelmi bizottság döntésére az Újpest FC közleményben reagált saját honlapján.

"A híradásokban megjelent információk szerint a mérkőzés befejezését követően a nézőtérről megdobálták a levonuló játékosokat és a játékvezetőt. A fegyelmi eljárásokban klubunkat képviselő dr. Schlotthauer Péter ügyvéd szerint a játékvezető és a játékosok ellen irányuló erőszakos magatartás sokkal súlyosabb fegyelmi vétség, mint a nézőtéren történő tiltott pirotechnikai eszközök használata.

A fegyelmi bizottság által a Győrrel szemben kiszabott 100 ezer forintos pénzbüntetéshez képest is aránytalanul túlzó az FB által a szeptemberi, DVSC-Újpest FC mérkőzés kapcsán - 3 fáklya és 8 petárda miatt - a klubunkra kiszabott 500 ezer, továbbá a DVSC-re kiszabott 200 ezer forint pénzbüntetés. Így a ZTE-FTC mérkőzéssel kapcsolatban - egy pályára bedobott fáklya miatt - kiszabott 500 ezer forint (FTC) és 300 ezer forint (ZTE) pénzbüntetés is eltúlzottnak tekinthető a játékvezető és a játékosok megdobálásáért kiszabott 100 ezer forintos pénzbüntetéshez képest."

A közlemény kiemeli, a klub számára méltánytalan, hogy vannak olyan mérkőzések a hazai bajnokságban, ahol ugyancsak beszaladnak önjelölt "jimmyjumpok" (Győri ETO-ZTE, 60. perc), vagy ugyancsak sor kerül tiltott pirotechnikai eszközök használatára, azonban ezek a fegyelmi szabályzatba ütköző esetek nem hogy büntetést, még csak fegyelmi eljárást sem vonnak maguk után.

"Az Olaszország-Szerbia Eb-selejtezőn történt szurkolói rendbontással kapcsolatban UEFA fegyelmi bizottsága 3-0-s gólkülönbséggel Olaszországnak ítélte a szerbek elleni Eb-selejtezőért járó három pontot. A fegyelmi bizottság döntése értelmében olaszoknak 100 ezer eurós pénzbüntetést kell fizetniük, továbbá egy zárt kapus meccsel sújtották őket, amely büntetés végrehajtását felfüggesztették. A szerb szövetséget két mérkőzésre szóló zárt kapus büntetéssel és 120 ezer euró pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA, azonban a második zárt kapus büntetés végrehajtását felfüggesztette a fegyelmi bizottság. Az UEFA fenti döntése is megmutatja, hogy az MLSZ fegyelmi bizottságának a gyakorlata totálisan eltávolodott az európai gyakorlattól."

Az Újpest nehezményezi, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága súlyosabb büntetést szabott ki az Újpest-FTC mérkőzésen a fáklyák okozta füst és játékmegszakítás, továbbá a ferencvárosi szurkolók kerítésdöntése miatti játékmegszakítás alapján, mint az UEFA a szerb szövetségre.

"Összehasonlítva a két mérkőzésen történt rendbontást az állapítható meg, hogy míg az Olaszország-Szerbia Eb-selejtező mérkőzést már a 6. percben be kellett szüntetni a játéktérre is kiterjedő erőszakos nézőtéri rendbontás miatt, addig a Ferencváros elleni mérkőzésen a pirotechnikai eszközök okozta füst miatt, illetve a vendégszurkolók erőszakos rendbontása miatt került sor játékmegszakításokra, azonban a - történelmi 6-0-s sikerünket hozó - mérkőzést le lehetett játszani" - áll a közleményben.

Az újpesti klub szerint a visszásságok miatt nem halogatható tovább az egész fegyelmi rendszer újragondolása, a fegyelmi szabályzat módosítása. "Ebben a munkában össze kell fogniuk a kluboknak, és olyan tiszta, átlátható viszonyokat kell teremteni, ami egy kiszámítható, méltányos fegyelmi gyakorlatot eredményez. Fontosnak tartjuk, hogy a klubok által éves szinten befizetett 15-20 millió forint összegű pénzbüntetés ne a különböző 'MLSZ-alapokba' vándoroljanak, hanem a futball-huliganizmust megelőző vagy megakadályozandó beruházásokra legyenek fordítva."