Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra nyert Litvánia ellen az idei utolsó mérkőzésen, így Egervári Sándor csapata zsinórban negyedik meccsén győzött, ilyen sorozatra utoljára 1986-ban volt példa. A magyar válogatott rengeteg helyzetet dolgozott ki, de a litván kapus ihletett formában védett, végül a csereként beállt Priskin Tamás törte meg a jeget, és Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból állította be a végeredményt.

barátságos mérkőzés:
Magyarország - Litvánia 2-0 (0-0)
Székesfehérvár, Sóstói-stadion, 4200 néző
v: Nijhuis (holland)
Magyarország: Fülöp - Lázár (Vermes, 73.), Lipták, Juhász (Pintér Á., 79.), Laczkó (Kádár, 46.) - Czvitkovics (Hajnal, 73.), Koman, Elek Á. (Varga J., 46.), Dzsudzsák - Rudolf (Priskin, 46.), Szalai.
Litvánia: Karcemarskas - Fridrikas, Kijanskas, Klimavicius, Radavicius - Stankevicius, Galkevicius, Pilibaitis (Eliosius, 68.), Novikovas (Jersovas, 82.) - Poskus (Fridrikas, 46.), Sernas (Velicka, 58.).
gól: Priskin (61.), Dzsudzsák (80.)
sárga lap: Klimavicius (29.), Elek Á. (34.), Pilibaitis (41.)

Online közvetítés >>>

Olyan tettre készült a 2010-es évet a litvánok ellen záró magyar válogatott, amelyre utoljára 1986-ban volt példa, az utolsó vb-részvétel évében sikerült ugyanis egymás után négy meccset megnyernie a nemzeti csapatnak. Litvánia ideális ellenfélnek tűnt az évzáróra, a baltiak a korábbi három meccsen nyeretlenek maradtak a magyar válogatott ellen, amely négy hellyel előzte meg a negyvenhetedik helyen álló ellenfelet az aktuális FIFA-világranglistán.

Egervári Sándor nem számíthatott Gera Zoltánra, akinek lábujjsérülése nem jött rendbe, a csapatkapitány helyére Czvitkovics Péter került be, Fülöp Mártont pedig a kapitány szerette volna élesben is kipróbálni, így Király Gábor csak a kispadon kezdett. Egy ismerős arc az ellenfélnél is volt, Linas Pilibaitis ugyanis a Győr légiósa, sok hasznát azonban nem vette a litván kapitány a tanácsainak, mert a magyarok állva hagyták a vendégeket az első negyedórában. Egyre-másra jöttek a helyzetek, de vagy az irányzékkal volt gond, vagy Karcemarskas védett nagyot, aki Szalai két ziccerét is hárította.

A játék- és lövőkedvvel a folytatásban sem volt gond, uralta a meccset a magyar válogatott, de a litvánok magukhoz tértek a némi mázlival átvészelt első negyedóra után, és valamelyest gatyába rázták a védelmüket, amivel azt elérték, hogy ritkultak a hazai lehetőségek, és végül 0-0-val zárult az első játékrész.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek
Szalain rendre kifogott a litván kapus

A második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első, magyar helyzetekkel, a csereként beállt Priskin egy perc alatt kétszer is helyzetbe került, de mindkettőt elpuskázta. Jó volt látni, hogy a magyar csapat folyamatosan támadja az ellenfél kapuját, de Karcemarskas óriási formában védett, és a csatáraink sem koncentráltak eléggé a befejezéseknél, ami egy komolyabb csapat ellen azért visszaüthet. Most a gyengébb helyzetkihasználás is belefért, mert a 61. percben Priskin végül megtörte a litván kapust, akit aztán Dzsudzsák is elszomorított egy bombaerős szabadrúgással, amelynél a levegőben kacsázó labda becsapta Karcemarskast.

A magyar csapat végig meggyőző teljesítményt nyújtott a semmit sem mutató litvánok ellen, és a 2-0-s hazai siker még a vendégek számára hízelgő, ha csak a helyzetek felét belövik Szalaiék, nagyon csúnya zakót kaptak volna a baltiak.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Örülök, hogy az év utolsó mérkőzésén sikerült győzelmet aratnunk. Fegyelmezett volt a védelem, az előrefelé játékban azonban több is volt. Előrelépést tapasztaltam a támadójátékban annak ellenére, hogy a helyzeteink nagy részét kihagytuk. Ismét léptünk egyet előre és nagy várakozással tekintünk a jövőbe. Minden csapat annyit tud játszani, amennyit az ellenfél megenged neki. Több helyen változott a litván csapat, nem ugyanazok játszottak, mint akik a csehek, vagy a spanyolok ellen. Örömteli volt, hogy a mi labdarúgóink élvezik a játékot. Nem volt görcsös a futballunk."

Rajmundas Zutautas, a litván válogatott szövetségi kapitánya: "A mai napon nem volt igazán fontos az eredmény. A fő cél az új játékosok csapatba építése volt. Többnyire sikerült is annak ellenére, hogy ilyen eredmény született. Tudomásul kell venni, hogy ez egy tartalékos csapat volt, 19-20 éves játékosokkal a védelemben. Öt alapemberem hiányzott, de hasznos volt a találkozó. Több mérkőzésen is láttam már a magyar csapatot, magas csatáraik, védőik vannak, kihasználják a testi erejüket, jól megy a rövidpasszos játék is, nagyszerű válogatott."