Vágólapra másolva!
Habár a Hoffenheim sokkal jobb ajánlatott tett neki és az Újpestenek, Simon Krisztián féléves kölcsönszerződéssel mégis inkább a Feyenoordhoz igazolt, ahol szerinte még az anyagi csőd is más, mint Magyarországon. A tizenkilenc éves magyar focista azt mondja, számára az adott szó többet ér a pénznél, ezért választotta a hollandokat, akiket többek között a gyorsaságával sikerült meggyőznie. Példaképének Dzsudzsák Balázst tartja, szerdán az Ajax elleni rangadón debütál új csapatában.

- Miért a holland bajnokság tizenharmadik helyezettje, miért nem a német Bundesliga kilencedikje?
- Már decemberben szóban megegyeztem a Feyenoord vezetőivel, akik végig korrektek és őszinték voltam velem, úgy éreztem, hogy nekem is tartanom kell a szavam.

- Pedig az Újpest hivatalos ajánlatot kapott a Hoffenheimtől, ami nagymértékben enyhíthette volna a klub anyagi gondjait. Önt is megkeresték a németek?
- Igen, ráadásul nagyon zsíros szerződést ajánlottak. Sokkal jobban kerestem volna, és három évre igazoltak volna le, nem egy féléves kölcsönszerződésről volt szó, mint a Feyenoord esetében. Ennek ellenére nem akartam már a karrierem elején elveszíteni a hitelemet.

- Sok a magyar légiós Hollandiában, beszélt valakivel, aki segített meghozni ezt a döntést?
- Nem, csak az édesapámmal és a menedzseremmel beszéltem erről, de a döntést én egyedül hoztam meg.

- Kivel fog lakni?
- Egyedül. A jövő héten megkapom a klubtól lakást és az autót.

- Itthon is egyedül élt?
- Nem, a családommal, de úgy érzem, hogy elég önálló vagyok ahhoz, hogy megálljam a helyem. A szüleim is sokat fognak látogatni, a barátnőm pedig minden hétvégén ki fog jönni hozzám. A szerződés miatt annyira boldog vagyok, hogy ez elnyomja a magányt.

- Játszott már ötvenezer néző előtt?
- Még soha. De szerdán, az Ajax elleni bajnokin fogok, amennyiben telt ház lesz Amszterdamban. Azt nem tudom, hogy kezdőként számolnak-e velem, de az edzőm azt mondta a hétfői edzésen, hogy biztosan pályára küld. A társaim fel is készítettek, hogy milyen egy Ajax elleni rangadó. Csak azt sajnálom, hogy nem lesznek Feyenoord-szurkolók, mert egy korábbi botrány miatt a két csapat meccseire öt évig csak a hazai szurkolók mehetnek ki.

- Izgul?
- Nincs miért izgulnom, izguljon az edző, aki betesz a csapatba!

- A szakmai stáb bízik önben, de a Sparta Rotterdam elleni felkészülési meccsen, ahol gólt lőtt és két gólpasszt adott, jól látszott, hogy a játékostársak is elfogadták.
- Remek közösségbe kerültem, ez is szempont volt a döntésemnél. Fiatal a társaság, mindenki kedvesen fogadott, örültek, amikor megtudták, hogy aláírtam. Nagyban hozzájárult ehhez a Sparta elleni játékom is.

- Meccseket játszott és több edzésen is részt vett már, ezek alapján hogy érzi, bekerülhet a kezdőcsapatba?
- Vannak olyan mutatók, amelyekkel nagyon meg van elégedve a szakmai stáb, például a gyorsaságom és az erőnlétem. A harminc métert 3,79 másodperc alatt futom, ez kiemelkedőnek számít itt, a Feyenoordnál is. Az edzéseken polar karórában végezzük a gyakorlatokat, folyamatosan mérik vele a pulzusunkat, és nagyon jók az eredményeim. A fizikumom viszont még a magyar bajnokságban is gyengének számított, nemhogy a hollandban, így azon sokat kell még dolgoznom.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

- Meséljen az első napról, amikor belépett a Feyenoord stadionjába!
- Lenyűgözött. Amikor az oldalvonalon álltam, elképzeltem, hogy telt ház előtt játszom ebben a stadionban, akkor eldöntöttem, hogy amint lehetőségem lesz rá, azonnal aláírok a Feyenoordhoz. Az első nap egyébként nem tudtak végigvezetni a létesítményen, mert szorított az idő, így nem tudtam végigjárni a csapat tizenöt edzőpályáját.

- Nem gondolná az ember, hogy egy olyan klubról beszél, amelyik anyagi csődben van.
- Azért ez az anyagi csőd nem ugyanazt jelenti, mint egy magyar csapatnál. Arról van szó, hogy nem tudnak több százmillió forintos játékosokat igazolni. A fizetések ettől még idejében megérkeznek, de egy ekkora klubnál ez természetes is. Ha egy hónapnál többet késnek a bérekkel, akkor már perelnek.

- Kovács Zoltán, az Újpest sportigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy Simon Krisztián lehet olyan jó játékos, mint Dzsudzsák Balázs. Mi a véleménye erről?
- Dzsudzsák Balázs a példaképem, ő jelenleg a legjobb magyar focista. Nem szabad minket egy lapon említeni, de mindent megteszek azért, hogy hozzá hasonló játékos váljék belőlem.

- Beszélt vele azóta, hogy a Feyenoorddal készül?
- Még nem, de mindenképp fel fogom hívni.

- Él még a Kiprich-őrület Rotterdamban?
- A Feyenoord múzeuma tele van az ő képeivel, de állítólag van egy idős holland házaspár, amely Kiprich Józsefre emlékezve minden hazai meccsen kifeszít egy magyar zászlót. Még mindig nagyon tisztelik őt.

- Lesz Simon-őrület is?
- Már most is megismernek az utcán, rám köszönnek és fényképezkednek velem. Elképesztő, ami körülveszi itt a futballt, biztos vagyok benne, hogy életem legjobb döntését hoztam meg, amikor a Feyenoordot választottam.

Kovács: Senkit nem lehet kényszeríteni

Az Újpest hétszázezer eurós ajánlatot kapott a Hoffenheimtől Simon Krisztiánért, ez az összeg jelentősen megkönnyíthette volna a rossz anyagi helyzetben lévő klub helyzetét, ám Simon a Feyenoordot választotta.

"Bár az most eldőlt, hogy Krisztián tavasszal a Feyenoord játékosa lesz, a tárgyalásokat tovább folytatjuk, mivel az opciós vételi jogról még nem állapodtunk meg" - nyilatkozta Kovács Zoltán, az Újpest sportigazgatója a klub honlapján.

"A jelenlegi helyzet tehát nem olyan, mint Korcsmár Zsolt esetében, amikor a Brann Bergené volt az elsőbbség a többi klubbal szemben. Simon Krisztián tehetségét bizonyítja, hogy nemcsak Hollandiában, hanem Németországban is felfigyeltek rá, sőt a Hoffenheim olyan ajánlatot tett, amely ismereteim szerint az Újpest történetének legmagasabb kivásárlási összegét tartalmazza. Annak, hogy Krisztián nem a német klubot választotta, egyetlen oka volt: nem akarta megváltoztatni adott szavát, és többször is elmondta, hogy neki ez mindennél többet jelent."

Simon Krisztiánnak a télen lejárt volna a szerződése Újpesten, de hétfőn - a rotterdami kölcsönszerződés megkötése előtt - 2014-ig hosszabbított a lila-fehérekkel, akik így később még értékesíthetik a focista játékjogát.

"Felmerül a kérdés, hogy az Újpest hogyan érvényesíthette volna az érdekeit, hiszen klubunknak a német ajánlat sokkal előnyösebb volt, mint a holland" - mondta Kovács. "Kényszeríteni senkit nem lehet az átigazolásra, és Simon Krisztián is előbb adta szavát a Feyenoordnak, mint ahogy a Hoffenheim ajánlatát megkaptuk, ezért nem is utazott el vasárnap Németországba, hogy a Hoffenheim vezetőivel tárgyaljon. Simon Krisztiánnak ezúton is sok sikert és sérülésmentes időszakot kívánunk a Feyenoordnál, és bízunk benne, hogy tehetségét megmutatva nyáron még előrébb léphet."