Vágólapra másolva!
Egervári Sándornak elrontotta a napját, amikor megtudta, hogy Szalai Ádám súlyos sérülése miatt nem állhat a labdarúgó-válogatott rendelkezésére Azerbajdzsán ellen. A szövetségi kapitány a csatár helyére a 35 éves Tököli Attilát hívta be, aki szerinte a játéktudása alapján azonnal beilleszthető a keretbe. Márciusban szeretne meglepetést okozni a hollandok ellen, a taktikai elképzeléseiről viszont nem beszél, nehogy a vb-ezüstérmeshez is eljussanak a hírek.

- Amikor Csányi Sándor MLSZ-elnököt az elmúlt fél évről kérdeztük, azt mondta, hogy a legnagyobb büszkesége a válogatott. Mit szólt hozzá?
- Nem tartozom az önmagukat dicsérő emberek közé, de jólesik az elismerés a hozzám közelálló emberektől. De ez nemcsak nekem, hanem a velem együtt dolgozó stábnak és a játékosoknak is szólt.

- Gera Zoltán nem tudott elmenni a Fulhamből, így előfordulhat, hogy továbbra is rossz hangulatban készül majd az angol bajnokikra, hiszen általában csak csereként vetik be. Így is meghatározó játékosa lehet a válogatottnak?
- Biztos vagyok benne, hogy számíthatok Zolira, ráadásul így a válogatott még inkább fontosabb terep lesz a számára. Ő nemcsak a játékával, hanem a profizmusával is nagyon sokat hozzátesz a csapat sikerességéhez. Nem ideális, ha csak csereként számítanak rá, hiszen igazán jó formába csak hétről hétre futballozva lehet kerülni. Remélem, hogy nemcsak ő, hanem a keret összes tagja egyre több játéklehetőséget kap majd a klubcsapatában tavasszal, mindez sokat segítene, hiszen kellemes meglepetést szeretnénk szolgáltatni a hollandok elleni Eb-selejtezőkön.

- Ön szerint hány éve lehet még a lassan már 32 éves Gerának, túl van már a pályafutása csúcsán?
- Még több éven át a válogatott segítségére lehet. A felépítése, a kiegyensúlyozott magánélete, a profizmusa alapján képes lehet még sokáig a mostani szinten tartani magát.

- A keretből Rudolf Gergely, Laczkó Zsolt, Németh Krisztián és Hajnal Tamás is csapatot váltott, mindez milyen hatással lehet a válogatottra?
- Bízom a döntésük helyességében, mindannyian érett emberek, és tudják, hogy számukra a futball nemcsak egzisztenciális kérdés, mivel fontosnak tartják, hogy ne a cserepadon üljenek. Az említett játékosok közül kilóg Laczkó Zsolt, akit nem kölcsönadtak, hanem egy komoly futballkultúrába csöppent, ahol ki is fogja verekedni a helyét a Sampdoriában. A többiek inkább annak a reményében váltottak, hogy az új csapatukban folyamatosan szerepelhessenek. Ez a válogatott szempontjából mindenképpen jó.

- Történtek azért kellemetlenebb dolgok is, kinevezése óta kapott annál rosszabb hírt, mint amikor megtudta, hogy a súlyosan megsérült Szalai Ádámra hosszú időn át nem számíthat?
- A hír egy napra lehangolt, de tovább kellett lépni, az élet megy tovább. Szeretném minél hamarabb viszontlátni a pályán, de ettől még a tavaszi feladatainkat meg kell oldani, erre koncentrálunk.

- Ki az, aki eszébe jutott még, amikor Szalai lehetséges helyetteseit sorra vette?
- Kollégáimmal végigvettük a lehetőségeket, és végül a 35 éves Tököli Attilát találtuk olyannak, aki azonnal bevethető. A játéktudása, a stílusa alapján gyorsan beilleszthető a válogatottba. De több olyan csatár van még, akinek felmerült a neve.

- Tököli Attila a válogatottban eddig 22 mérkőzésen mindössze három gólt szerzett. A gólszerzés lesz a feladata?
- Nyilván egy csatártól elvárás a gól, de lesz más feladata is. A taktikáról viszont nem szívesen beszélek, nehogy véletlenül Hollandiába is eljussanak a hírek.

- Kádár Tamás sérülése mennyire nagy érvágás?
- Sajnos már egy héttel ezelőtt megsérült a combhajlítóizma, ami azért is sajnálatos, mert szerettem volna neki lehetőséget adni Azerbajdzsán ellen, azért, hogy minél több rutint szerezhessen, és egyre inkább közel kerüljön ahhoz, hogy kezdőként is bevethessem majd a tétmeccseken. Sajnos a sérülése keresztülhúzta a számításaimat.

- Huszti Szabolcsról végleg lemondott?
- Fordítva történt, ő mondott le a válogatottról. Én sokat tettem annak érdekében, hogy megváltoztassa a döntését, ezért többször is hívtam, de tudomásul kell vennem, hogy nem akar jönni.

- Egyeztettek már az MLSZ-szel arról, hogy mit lehetne tenni azért, hogy ne legyen két és fél hónapos az NB I-es játékosok téli szünete?
- Sajnos ez a magyar labdarúgás nagy hátránya a vezető európai klubokkal szemben, hogy a mi körülményeink, a gazdasági helyzetünk, az edzésfeltételeink nem teszik lehetővé, hogy rövidebb legyen a téli szünet. Gazdasági okokból nem tudunk modern pályákat, fűtött stadionokat építeni, ilyen szempontból a magyar edzők és játékosok kiszolgáltatott helyzetben vannak.

- Ha hátránynak érzi azt, hogy télen sokáig nem játszanak tétmeccset az NB I-esek, akkor mit gondol, mikor érdemes külföldre igazolni? Minél fiatalabb korban, vagy jó pár év hazai edződés után?
- Csak sebezhetetlenül szabad külföldre igazolni. Mentálisan, fizikailag is fel kell készülni, és az a tapasztalatom, hogy sok fiatalember idő előtt került. Vannak példák pró és kontra, de én úgy látom, hogy Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs 50-100 NB I-es meccsel a háta mögött úgy lett légiós, hogy az új csapatának egyből a meghatározó játékosa lett. Megyeri Balázs példája is azt bizonyítja, hogy nem mindig jó korán váltani, hiszen a görög szerződése előtt az FTC-ben hétről hétre játszott, míg most az Olimpiakoszban sokszor még a kispadon sem kap helyet.

- Ezek szerint Simon Krisztián 19 évesen még túl fiatal a Feyenoordhoz?
- Szakmai szempontból a fejlődését az szolgálta volna, ha egy évig még az Újpestben játszik. De ha folyamatosan pályára lép a Feyenoordban, akkor javára válhat, hogy ilyen fiatalon külföldre igazolt.

- Hányadik helyen szeretné látni a válogatottat az Eb-selejtezők végeztével?
- A célkitűzést megfogalmazták számunkra, mi pedig azonosultunk vele. Ha a negyedik helyről a harmadik vagy a második helyre előrelépünk, az már jó. A másik cél, hogy letegyük egy olyan válogatott alapját, amely a vb-selejtezőknek még nagyobb eséllyel futhat majd neki. Az első fél év jól sikerült, elégedett vagyok a megszerzett pontokkal, jó a csapategység, és sikerült az új játékosokat beépíteni.

- A magyar focinak azért csak az lenne a legjobb, ha már az Eb-re kijutna a válogatott, nem?
- Vannak álmaink, de a kitűzött cél elérése a reális.