Vágólapra másolva!
Mészöly Kálmán viszonya olyannyira elmérgesedett a Vasas elnökével, hogy már az egyesület centenáriumi ünnepségére sem akar elmenni, szerinte Markovits László "kicsinálta a Mészöly családot". A korábbi háromszoros szövetségi kapitány Buzánszky Jenővel is összeveszett, miután az Aranycsapat védője a Nagyváradi AC jubileumi meccsén szóvá tette, hogy Mészölynek nincs dolga a pályán a kezdőrúgásnál. A két legendás védő üzengetésében az is szóba került, hogy melyikük volt a jobb futballista. 

Mészöly Kálmán az után fakadt ki egy Nemzeti Sportnak adott interjúban, hogy Markovits László klubelnök a futballcsapatot működtető kft. eladása után azt nyilatkozta a Vasas honlapján: komoly csalódást okozott neki a "Mészöly család mártírként történő beállítása".

Markovits szerint ő nem akarta megbántani ezzel Mészölyt, aki félreértette a mondatot. "Szerintem óriási a különbség aközött, hogy valaki mártír vagy a sajtó mártírnak állítja be" - mondta az [origo]-nak a Vasas elnöke. "Mészölyéket a sajtó egy része állította be mártírnak azok után, hogy 2009 végén Gézával, a Vasas akkori edzőjével szerződést bontottunk, és Giovanni Dellacasát tettük meg trénernek. Nem beszélve arról, hogy Géza az utolsó fillérig megkapta a szerződése lejártáig neki járó pénzt - ő ezt korrekt módon meg is köszönte -, sőt, a Vasas által fizetett gépkocsiját is megtarthatta. Ha úgy tetszik, fél évig a Vasas kocsijával járt a Megyeri útra az Újpest edzéseit vezetni."

Mészöly Kálmán és a klubelnök kapcsolata azonban nem csupán a volt szövetségi kapitány fiának menesztése miatt romlott meg. 2009 nyarán Mészöly próbált közvetíteni Markovits és egy, a futballcsapat iránt érdeklődő befektetőjelölt között, akinek kiléte a Vasas vezérkara előtt is mindvégig titokban maradt. A médiában már biztosra ígért üzlet végül nem jött létre, a vevőjelölt a sokadik haladék után egyszer csak nem jelentkezett többé.

"Valamilyen szinten Kálmán hozta össze a klubot és az üzletembereket, de később kiderült, hogy nem áll mögöttük tőke" - magyarázta Markovits. "Ez egy roppant szerencsétlen ügy volt, Mészöly egy szép napon az ATV adásában bejelentette, hogy aznap délután aláírják a Vasas labdarúgó kft. eladásáról szóló szerződést, aztán ebből nem lett semmi. Szerintem itt Kálmánt is rendesen megvezették, ebből aztán kialakult egy ellentét köztünk, innen datálódik a mostani nyilatkozatháború. Itt mindketten pórul jártunk: mi - mármint a Vasas vezetősége - azért, mert dilettánsnak, alkalmatlannak tűntünk fel, a Mészöly család pedig azért, mert a nevük összefonódott ezekkel az álbefektetőkkel. Ezen előzmények miatt kerültünk ilyen pocsék viszonyba Mészölyékkel, leginkább Kálmánnal."

Forrás: MTI

Markovits szerint meg kell különböztetni a futballista Mészöly Kálmánt a civil embertől. "Kálmán a Vasas legendája, pályát neveztünk el róla, ebben a minőségében életem végéig tisztelni fogom őt. Másfelől viszont fenntartom magamnak a jogot, hogy véleményt formáljak Kálmán, a magánember bizonyos megnyilvánulásairól."

"Hát ezt érdemlem?!"

Mészöly meglehetősen ingerülten fogadta az [origo] érdeklődését. Először nem akart kötélnek állni, de aztán hozzájárult az alábbiak közléséhez.

"Ne haragudjon, nem akarok én már ezzel foglalkozni, ha megköveznek, hát megköveznek, legfeljebb nem megyek el a Vasas centenáriumára sem" - mondta. "Hát ezt érdemlem?! Én, aki éltem-haltam a Vasasért, itthon maradtam, nem disszidáltam a Farkassal sem, pedig milyen klubokhoz hívtak! Nem vagyok én már karon ülő kisgyerek, hogy így bánjanak velem. Markovits bármit mond is, az igazság az, hogy kicsinálta a Mészöly családot, elzavarta a fiamat a Vasastól. És nekem most ezzel kell foglalkoznom, amikor annyi dolgom lenne az Ollé-programmal!"

Vita a kezdőrúgás körül

Mint a Nemzeti Sport hétfői számából kiderült, Mészöly Kálmán nem csak a Vasas vezetőjével, hanem az Aranycsapat játékosával, Buzánszky Jenővel is összerúgta a patkót a Nagyváradi AC százéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Forrás: MTI

"A püspök úr (Tőkés László - a szerk.) meg a fia hívott meg engem Nagyváradra, éppen Törökországban voltam, ott hívtak fel, hogy tiszteljem meg a NAC ünnepségét. És én mentem, a saját kocsimmal, huszonegyezer forintért tankoltam" - emlékezett Mészöly a tavaly novemberi eseményekre. "És akkor azt kérdezte a Buzánszky, mit keresek én ott? Én, aki 122-szeres válogatott vagyok, hatvanegyszer játékosként, hatvanegyszer szövetségi kapitányként. De ezzel én befejeztem, ezzel a témával már nem akarok többé foglalkozni."

Megkérdeztük Buzánszky Jenőt is, hogy miért vonta kérdőre Mészölyt Nagyváradon, amire az Aranycsapat védője a következő magyarázatot adta: "Kálmán azt nyilatkozza, hogy meghívták Albert Flóriánnal együtt a NAC centenáriumi ünnepségére, ez lehet, de sok más labdarúgót meghívtak, és mégsem vettek részt a kezdőrúgásnál. Az úgy volt, hogy előző este találkoztunk Tőkésékkel, Jenei Imrével, szóval, a szervezőkkel, és ott az asztal mellett összeállítottuk az ünnepség forgatókönyvét. Hogy ki, hová rúgja a labdát, tudja, hogy van ez. Elkészült a forgatókönyv, és ebben a Mészöly név nem szerepelt."

Ezek szerint Mészöly odatolakodott volna a kezdőrúgáshoz? - kérdeztük Buzánszkyt. "Mondhatnánk így is, de hát nem mondom" - felelte. "Minden meg volt beszélve, Albert Flóriánt felkérték a kezdőrúgásra, de a Mészöly név el sem hangzott a megbeszélésen. Arról volt szó, hogy a Jenei átrúgja a labdát a magyar csapathoz, én átrúgom az erdélyi csapathoz, és utána az Albert elvégzi a hivatalos kezdőrúgást."

Forrás: MTI

Ki a jobb?

De vajon tényleg elhangzott-e az ominózus mondat Buzánszky szájából, hogy Mészöly mit keres ott? "Amikor szóltak, hogy menjünk le a középkezdéshez a tribünről, akkor mondtam neki, hogy Kálmán, ne haragudj - így mondtam, hogy ne haragudj -, nem tudom, hogy mit tudnál te ott lenn csinálni. Erre aztán a Kálmán bekukorékolt. Én csak azt mondtam, hogy neki ott lenn nincs szerepe, hiszen nem volt dolga a kezdőrúgással."

Hogy Mészöly Kálmán nagyon zokon vette a történteket, az abból is kiderül, hogy a Nemzeti Sportnak azt mondta Buzánszkyról: "Nem volt annyival jobb játékos, mint én, sőt!"

Kérdés, mit szól ehhez az Aranycsapat élő legendája? "Kálmán a szememre hányta, hogy én mindenbe beleavatkozom, s különben is, én csak negyvenkilencszer voltam válogatott, ő meg hatvanegyszer. Viszont azt is mondtam neki, hogy gyakrabban kikaptak, mint mi" - jegyezte meg Buzánszky Jenő.