Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott - Rudolf Gergely és Hajnal Tamás góljaival - barátságos mérkőzésen 2-0-ra legyőzte Azerbajdzsánt Dubajban. Egervári Sándor csapata a legutóbbi öt mérkőzését mind megnyerte.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:
Magyarország - Azerbajdzsán 2-0 (1-0)
Dubaj, 1500 néző
v.: Mohamed Abdalkarim (egyesült arab emírségekbeli)
Magyarország: Király (Fülöp, 46.) - Lázár (Vermes, 70.), Vanczák, Juhász, Laczkó - Gera, Koman (Vadócz, 46.), Elek (Varga J., 84.), Dzsudzsák - Rudolf (Hajnal, 46.), Priskin (Tököli, 46.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.
Azerbajdzsán: K. Agayev - Sadygov, V. Hüseynov (Aliyev, 46.), Allahverdiyev, Melikov (J. Hüseynov, 83.) - Abisov, Sükürov, Amirguliyev, Mammadov (Isayev, 70.) - Javadov, M. Hüseynov. Szövetségi kapitány: Berti Vogts
gól: Rudolf (37.), Hajnal (81.)
sárga lap:
Priskin (23.), Juhász (66.)

Egervári Sándor támadó felfogású csapatot küldött pályára, a finnek elleni 4-2-3-1 helyett ezúttal ugyanúgy 4-4-2-es felállásban kezdett a csapat, mint a tavaly novemberi, litvánok elleni barátságos mérkőzésen, amelyet 2-0-ra nyert meg. Dubajban folytatódott a győzelmi sorozat, a magyar csapat ismét 2-0-ra győzött, és ezzel sorozatban ötödik mérkőzését nyerte meg. Ezt megelőzően erre 1984-85-ben volt példa, akkor hat egymást követő sikerig jutott a magyar válogatott.

A kétezernél kevesebb néző előtt rendezett mérkőzésen lassan pörögtek fel a csapatok, a magyarok mindenesetre jobban igyekeztek, mint az ellenfél, amely 99. a FIFA világranglistáján, és korábban még sohasem tudott győzni Magyarország ellen (a meccs előtti mérleg 4-0 volt ide). Dzsudzsák távoli lövései nem jöttek be, Királyt viszont egy alkalommal majdnem átejtették egy beadással, amely a kapufán csattant. Rudolf volt a legagilisabb magyar, Gera szép passzát sikerült is gólra váltania a 37. percben.

Forrás: MTI/EPA/Ali Hajder

A második játékrészben is a magyarok akarata érvényesült, és ha az azeriek kapusa nem fog ki jó napot, akár nagyobb különbséggel is nyerhetett volna az Egervári-csapat. Ezzel együtt a csereként beállt Fülöp Mártonnak is volt dolga, többször is távoli lövéssel próbálkozott az ellenfél. A 2-0-s végeredményt a nemrég a Stuttgartba szerződött Hajnal Tamás állította be a 81. percben, amikor egy szép csel után parádésan csavart távolról az alsó sarokba.

A dubaji találkozóból nem sok következtetést lehet levonni azt illetően, hogy milyenek lesznek a magyar csapat esélyei a Hollandia elleni Eb-selejtezőkön, az összeszokottságnak viszont mindenképp jót tehetett ez a kilencven perc.

"A meccs egyes periódusaiban hullámzó volt a teljesítményünk, amikor mi is elkezdtük verekedni a futballt, nem ment annyira az erőszakos azeriek ellen" - értékelt a mérkőzés után Egervári Sándor szövetségi kapitány. "Amikor viszont elkezdtük járatni a labdát, kevés érintésből építettük fel az akciókat, akkor jobban játszottunk, többször is az ellenfél védelme mögé tudtunk kerülni. Az eredménnyel elégedett vagyok, de játékban van még mit kijavítanunk. Úgy gondolom, márciusig jobb formába kerülnek a játékosok, és bízom benne, hogy meglepetést tudunk okozni a hollandok ellen. A hozzáállást tekintve elégedett vagyok a futballistákkal, és bár voltak gyengébb teljesítmények is, összességében nem tudok elmarasztalni senkit, hiszem, hogy ez a csapat képes lesz komolyabb feladatokat is megoldani."

Forrás: MTI/EPA/Ali Hajder

A magyar válogatott további mérkőzései 2011-ben
március 25., Eb-selejtező: Magyarország - Hollandia
március 29., Eb-selejtező: Hollandia - Magyarország
június 3., felkészülési: Luxemburg - Magyarország
június 7., Eb-selejtező: San Marino - Magyarország
szeptember 2., Eb-selejtező: Magyarország - Svédország
szeptember 6., Eb-selejtező: Moldova - Magyarország
október 11., Eb-selejtező: Magyarország - Finnország

Magyar-azeri múlt: négy tétmeccs, négy győzelem

A szerdai meccs előtt négyszer csapott össze a két együttes, mindegyik tétmérkőzés volt.

1996. november 10., vb-selejtező:
Azerbajdzsán - Magyarország 0-3 (0-1)
gól:
Nyilas (42., 70., a másodikat 11-esből), Urbán (83.)

1997. szeptember 10., vb-selejtező:
Magyarország - Azerbajdzsán 3-1 (2-0)
gól:
Klausz (8.), Halmai (44.), Illés (89.), illetve Lychkin Vyacheslav (71.)

1998. október 10., Eb-selejtező
Azerbajdzsán - Magyarország 0-4 (0-0)
gól:
Dárdai (58.), Illés (84., 11-esből), Pisont (88.), Fehér M. (90.)

1999. szeptember 8., Eb-selejtező
Magyarország - Azerbajdzsán 3-0 (1-0)
gól:
Sebők V. (28.), Egressy (51.), Sowunmi (55.)



Online közvetítés
Első félidő

A találkozón hat-hat játékost cserélhetnek a kapitányok, a magyar kispadon a következő játékosok ülnek: Bogdán Ádám, Fülöp Márton, Vermes Krisztián, Czvitkovics Péter, Hajnal Tamás, Vadócz Krisztián, Varga József, Tököli Attila.

Az azeriek kezdték a mérkőzést. Az első helyzet a magyaroké volt, a 4. percben Dzsudzsák 23 méterről rászúrta, a kissé vérszegény lövés után kétszer is lepattant a földre a labda, majd a bal kapufa mellett elhagyta a játékteret.

Sükürov Zidane-csellel próbálta becsapni Juhászt, aki felvágta az ellenfél középpályását. Rudolf a 16-oson belül megiramodott, de nem tudta magát tisztára játszani, és ellökte az azeriek védőjét.

A 13. percben egy sikertelen azeri támadás után Király indította azonnal a balszélen Dzsudzsákot, aki a 16-os sarkáról, kapásból lőtt - alig kerülte el a labda a kaput.

Az azeriek balszélsője középre ívelt, Király azt hitte, elkerüli a kapuját a labda, amely a felső kapufán csattant.

A 23. percben Priskin könyöklésért sárga lapot kapott.

Rudolf 24 méteres bombáját bravúrral, bal kézzel tudta csak kiütni Agayev a 33. percben.

Forrás: MTI/EPA/Ali Hajder

A 37. percben Gera egy ívelt passzal ugratta ki Rudolfot, aki futtában remekül átvette a labdát, majd kikerülte a kapust, és 13 méterről, jobb oldalról nem hibázott (1-0).

Öt perccel később Sükürov 17 méterről tisztán lőhetett, a labda másfél méterrel a felső léc fölött szállt el.

Második félidő

Egervári Sándor a szünetben beküldte a 34 éves Tököli Attilát, aki hét éve nem volt válogatott. Rajta kívül beállt Vadócz Krisztián és Hajnal Tamás is, akik pedig lejöttek: Priskin Tamás, Koman Vladimir és Rudolf Gergely. A kapuban Király Gábort Fülöp Márton váltotta.

Dzsudzsák Balázs a jobbösszekötő helyéről, szabadrúgásból lőtt kapura, de a labda jócskán elkerülte a jobb sarkot. A második játékrész első tíz perce nagyon lassú és unalmas játékot hozott.

Az 57. percben Juhász szabálytalansága után Sadygov 17 méterről, szabadrúgásból, ballal okosan csavart, a lapos lövést vetődve ütötte ki Fülöp.

A 62. percben Dzsudzsák elfutott a balszélen, jól adott középre, az érkező Tököli bevetődve gólt lőhetett volna, ám - nagy helyzetben - a labdába térddel épphogy beleért. A labda elkerülte a kaput, Tököli viszont belezuhant a hálóba.

Forrás: MTI/EPA/Ali Hajder

Juhász - a 66. percben - sárga lapot érően szabálytalankodott Javadov ellen, a sértett pontrúgását Fülöp hárította. Tíz perccel később Gera poborskys emelését Tököli kapásból, centikkel lőtte a jobb kapufa mellé - a magyar csatár lesen volt.

Hajnal métereken át vezette a labdát, majd egy kiváló csellel becsapta a védőjét, és 21 méterről pontosan csavart ballal a bal alsóba (2-0).

Elek Ákos helyére Varga József állt be a 84. percben. Két perccel később Hajnal távolról ráívelte a labdát, de Agayev szögletre mentett. Az utolsó helyzet is a magyaroké volt: Dzsudzsák 11 méterről lőtt, de az azeri kapus védett.