Vágólapra másolva!
A nyáron indított futballakadémiája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, most régi sikerei helyszínén, a Győri ETO labdarúgócsapatánál tehet a magyar futball felemelkedéséért Verebes József. A szakmai tanácsadónak kinevezett, Mágus néven is emlegetett edző szerint a régi legendák visszacsábításával és az akadémiáról kikerülő fiatalok csapatba építésével ismét megtelhet a győri stadion. A mesteredző arról is mesélt az [origo]-nak, hogy miért nem sikerült a nyolcvanas években Magyarországon bevezetni a forradalminak számító totális futballt, és hogy mi igaz a róla keringő legendákból.

A fórumbejegyzések alapján meglehetősen megosztotta a fociszurkolókat Verebes József győri szerződtetése, sokan úgy vélik, remek húzás volt, hogy szerepet kapott a klubnál a közönség egykori nagy kedvence, mások szerint reaktiválásával semmi sem fog változni Győrben, mert nincs meg a kellő szaktudása ahhoz, hogy ismét bajnoki címet nyerjen a csapat.

"Hadd mondják a szurkolók a magukét, hozzászoktam már az ilyen negatív véleményekhez. Bezzeg 25-30 évvel ezelőtt, amikor szinte egész Európát megelőztük a totális futball bevezetésével, akkor nem hordtak össze ilyeneket" - mondta az [origo]-nak Verebes József, aki a nyolcvanas évek elején két bajnoki címet szerzett az ETO-val, 1982-ben az év edzőjének választották, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

"Nem lehettem próféta a saját hazámban"

"Akkoriban bevezettem a letámadásos futballt az ETO-nál, az ellenfelek hosszú évekig nem tudták, hogy mit csináljanak velünk, úgy megleptük őket. Felajánlottam, hogy megtanítok mindent a kollégáimnak, buszokkal jöttek hozzánk, Győrbe a magyar edzők, de sajnos egy idő után nem oktathattam őket, így nem sikerült meghonosítanunk ezt a stílust. Akkoriban ugyanis fővárosi uralom volt az országban, és a vezetők nem nézték jó szemmel, hogy egy vidéki csapat egy vidéki edzővel sorra legyőz mindenkit. A magyarok sajnos ilyenek, az irigység szétfeszíti őket. Nem lehettem próféta a saját hazámban."

Az eddig a Budapest-bajnokságban szereplő Nagytéténynél dolgozó Verebes most visszatér régi sikerei színhelyére, szaktanácsadóként határozatlan időre írt alá a Győrhöz, ahol négy feladatkörrel bízták meg: előadásokat tart a Fehér Miklós Akadémián, részt vesz az ETO utánpótlásedzőinek képzésében, valamint a tehetségek felkutatásában, továbbá a klub öregfiúk-csapatának a trénere lesz.

"Júliusban jön a Bayern München öregfiúk-csapata, szóval gyorsan össze kell szednünk a legjobb játékosainkat, és edzésbe kell állítani őket, mert a németeknél sok olyan sztár van, aki nemrég vonult vissza és még rendszeresen mozognak" - mondta még mindig töretlen lelkesedéssel az azonnal munkába álló Verebes, aki szerint az a legfontosabb, hogy a közönséget visszacsábítsák a stadionba. "A régi arculatot a gyökerek nélkül nem lehet visszahozni, a klub legendáit meg kell nyerni, hogy ismét szerepet vállaljanak a győri fociéletben. A klub 1904-ben a közönség szórakoztatásért jött létre, és most is azért kell, hogy létezzen. A csapat és a közönség elszakadt egymástól, a vezetőség az utóbbi időben rossz irányba ment, azért is kértek meg engem, hogy segítsek a tanácsaimmal. Jelentősen változtatni kell a gondolkodásmódon."

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Győr első csapatának nagy része (az őszi keret szerint tizenkilenc játékos) idegenlégiós, ám a köztudottan magyar játékosokat és magyar edzőket preferáló Verebes József szerint erre is van megoldás. "Azóta tudtam meg, mióta kineveztek, hogy egy magyar játékos kétszer annyiba kerül, mint egy ugyanolyan képességű külföldi focista. Viszont remek munka folyik a Győr utánpótlás-akadémiáján, és néhány éven belül remélhetőleg helyet követelnek majd maguknak a saját nevelésű fiatalok."

Szünetel a saját akadémia

A mesteredző az idén áprilisban futballakadémiát indított, amelynek célja a magyar labdarúgó-kultúra feltámasztása volt, ám egyelőre nem járt sikerrel. "Mindössze három-négy előadásunk volt, így most egy kicsit szüneteltetjük az akadémiát. Pedig amikor különböző szurkolói ankétokat tartok, akkor több ezren kezüket-lábukat törve jelentkeznek, és kérdeznek tőlem, de az akadémiára kevesen jöttek el, mert sajnos nem tudunk elismert szakmai bizonyítványt adni. Pedig szívesen vettem volna például, ha újságírók is beiratkoznak a kurzusokra, mert sokszor a közvetítések során fennakad a szemem attól, amit hallok a riporterektől."

Verebes nem is jár ki a stadionokba, csak televízión nézi a meccseket, a Győrt már évek óta nem látta élőben játszani, a válogatott kedvéért sem ül le a lelátóra. "Évek óta nem járok meccsre, de képben vagyok, mert a tévében az egész világ labdarúgását nyomon tudom követni. Néztem most a válogatott Azerbajdzsán elleni mérkőzését is, bár abból túlzott következtetéseket nem szabad levonni. Szép gesztus volt Egervári Sándortól, hogy behívta a keretbe Tököli Attilát, aki a képességeit tekintve válogatott szintű támadó. A hollandok elleni Eb-selejtezőkön csak akkor szerezhetünk pontokat, ha elhisszük, hogy nyerhetünk. Ha azzal a tudattal megyünk ki a pályára, hogy a világbajnoki ezüstérmes ellen játszunk, akkor esélyünk sem lesz. Ki kell használni, hogy nincs veszítenivalónk" - mondta a Mágus néven is emlegetett edző, aki azért kapta ezt a becenevet, mert sajátos módon motiválta csapata játékosait.

Így terjednek a legendák

Állítólag Híres Gáborral elhitette, hogy ő Európa legjobb középhátvédje, Boda Imrének pedig a Ciprus elleni válogatott mérkőzés előtt azt mondta, hogy jobb játékos, mint az akkor világsztárnak számító Elkjaer Larsen. "Boda lőtt is egy akkora bombagólt Ciprusnak, hogy egyből szerződést kapott a görög Volosztól, Híres pedig valóban Európa legjobb védője volt akkoriban" - reagált Verebes a régi történetekre.

Egy másik anekdota szerint egyszer úgy hozta tűzbe a győri játékosokat, hogy órákkal a meccs előtt a gyúróasztalt telepakolta ruhákkal, majd papírpénzeket rakott a kupacra úgy, hogy ne látszódjék, alatta ruha van. Amikor a játékosok megérkeztek, közölte velük, hogy ha megnyerik a meccset, akkor az ott látható pénzt zsebre tehetik, a csapat pedig győzött.

"Igen, így terjednek a legendák" - nevetett Verebes, aki szerint az ehhez hasonló sztorikból semmi nem igaz, de azzal egyetért, hogy jól tudta motiválni a játékosokat, és szerinte igenis kivételes képességű focistákkal dolgozhatott együtt. "Talán Détári Lajos volt a legjobb játékosom, ott voltam, amikor a lengyelek elleni, 5-3-ra megnyert válogatott meccs után a Barcelona hívta őt, de sikerült elszúrni azt a szerződést, így került Frankfurtba, pedig világsztár lehetett volna. Ami a motiválást illeti, amikor Győrbe kerültem, és kieső helyen állt a csapat, azt mondtam a játékosoknak, hogy ők a legjobbak. Ekkor a címlapokra kerültem, és nem tudták eldönteni az emberek, hogy zseni vagyok, vagy hülye. Azóta megkapták rá a választ."