Vágólapra másolva!
Orosz Pált nevezték ki csütörtökön a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető FTC Zrt. vezérigazgatójának. Az igazgatótanács elnökének megválasztott Berzeviczy Attila az igazgatósági ülés után azt mondta, Oroszt egyetlen jelöltként választotta meg a zrt. új vezetése. Az új elnök székfoglalójában kijelentette: "Nem fogom engedni az alibizést sem a pályán, sem azon kívül."

"Először átnézzük a cég felépítését és a jelenlegi működést, mert az elsődleges feladatunk, hogy a napi szintű működést biztosítani tudjuk" - mondta bemutatkozásakor Orosz. Ennek jegyében már csütörtökön tárgyal a Gázművekkel a szakosztály.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke szerdán jelentette be, hogy a Ferencvárosi Torna Club egy euróért visszavásárolta a futballcsapatot működtető vállalkozást McCabe-től. Az Albert-stadiont illetően az egyesületnek június 30-ig kell válaszolnia, hogy a klub vagy az általa megjelölt vevő 2,5 millió euróért (700 millió forint) megvásárolja-e.

A frissen kinevezett vezérigazgató tervei szerint a jövő hét végén megtörténik az átadás-átvétel, amelyet három szakaszra bontanak, egy jogi, egy pénzügyi, valamint egy szakmai részre. Mint Orosz elmondta, a várhatóan június elsejéig befejeződő, három évre visszamenő, teljes körű gazdasági és jogi tényfeltárás - melyet az Ernst & Young nevű könyvvizsgáló cég végez majd - eredményét a tervek szerint nyilvánosságra fogják hozni.

Februárban Berki Krisztián - aki 2007 és 2010 között már volt a zrt. vezetője - szándéknyilatkozatot írt alá Kevin McCabe-bel, amelynek értelmében a márciusi közgyűlésig marad papíron az angol tulajdonosnál a futballcsapat, s aztán a BK Management Grouphoz, Berki cégéhez kerül át. A közgyűlést azonba nem tartották meg. "Gyakorlatilag azoktól a munkavállalóktól vesszük át a zrt.-t, akik jelenleg is itt dolgoznak, az előző igazgatóság ugyanis lemondott, és vezérigazgató sem volt" - mondta az igazgatótanács elnöke, Berzeviczy Attila.

A szakmával kapcsolatban Orosz kijelentette: "A legfontosabb cél a bajnoki cím elérése, itt mindenkinek ezért kell dolgozni, s én nem fogom engedni az alibizést sem a pályán, sem azon kívül. Prukner László vezetőedző iránt töretlen a bizalom." A játékosoknak ugyanakkor, ahogy Kubatov Gábor, az egyesület elnöke elárulta, mintegy kéthavi bérrel tartozik a zrt. "A futballisták már a jövő héten megkapják az elmaradt fizetésük egy részét" - ígérte Orosz.

Orosz Pál tavaly januártól kommunikációs igazgatóként dolgozott a zöld-fehéreknél. Akkori bemutatkozása ezúttal újra aktuális: "Édesapám dr. Orosz Pál, a Fradi egykori kiválósága (264 mérkőzésen 79 gól, az FTC Örökös Bajnoka, olimpiai bronzérmes, VVK-győztes), gyerekkoromtól kezdve a Fradi szellemiségében nevelt. Ugyan állandó konfliktus volt közöttünk, Ő a tanulást forszírozta, én pedig a Fradiban akartam focizni, de végre eljött a nap, hogy ha nem is a pályán, de tehetek szeretett csapatomért."

Orosz Külker Főiskolát végzett, angolból és franciából felsőfokú nyelvvizsgája van, dolgozott az üzleti életben, jelenleg a Human Telex reklámügynökség ügyvezetője és társtulajdonosa.