Vágólapra másolva!
Nem bosszúvágyból szabálytalankodott azonnali kiállítást érően az Arsenal elleni meccsen, de nem volt tiszta a feje, állítja Gera Zoltán, aki tettével veszélybe sodorta csapata Európa Liga-szereplését, melyet a fair játékával vívhatna ki a Fulham. A magyar válogatott csatár nem törődik bele, hogy edzője, Mark Hughes alig játszatja, ezért kész elhagyni a klubot, ám egyelőre a maradását sem zárja ki. Gera menedzsere, Filipovics Vladan szerint a vasárnapi incidens nem befolyásolja a focista további pályafutását.

Gera Zoltán elismeri: nem tett jót a klubváltási kilátásainak az Arsenal elleni bajnokin történt kiállítása. A Fulham edzője, Mark Hughes a 71. percben cserélte be a magyar csatárt, aki négy perccel később azonnal pirosat kapott, mert rácsúszott Thomas Vermaelenre.

"Nem néztem még vissza az esetet, de biztos nem nézett ki szépen" - nyilatkozta az [origo]-nak a támadó. "Nem értem, miért mentem bele egy ilyen csinnbe a szezon utolsó meccsén. Valószínűleg az egész idény feszültsége jött ki ott, nem volt tiszta a fejem. Viszont nem voltam ideges, és mérges sem."

"Nem törődöm bele"

A válogatott csatárt Hughes alig tette a csapatba ebben a szezonban, ám elengedni sem akarta. Bár Gera hosszú ideje foglalkozik a távozás gondolatával, nem tartja kizártnak, hogy a londoniaknál marad, ám a jelenlegi helyzethez nem akar alkalmazkodni: "Ebbe nem törődöm bele. Beszéltem az edzővel az utolsó tréning után, elmondta, szeretné, ha maradnék. Erre mondtam neki a problémáimat, hogy alig játszom, sokszor még kispados sem vagyok, ezért amikor lehetőséget kapok, nem tudok úgy koncentrálni. Ennél azért többre vágyom. Mondtam, hogy egyelőre nem akarok hosszabbítani, abban maradtunk, hogy még visszatérünk rá. Nem lehet kizárni, hogy maradok a Fulhamnél, bár kicsi rá az esély."

Menedzsere, Filipovics Vladan is különösnek tartja Hughes Gerával kapcsolatos viselkedését, ám mint az [origo]-nak elmondta, bizonyos mértékig megérti az edzőt: "Furcsállom is ezt, de meg is értem, mert Hughes egy intelligens ember, aki valószínűleg meg akarja tartani Gerát, mert tudja, hogy nagyon jó játékos. Éppen ezért nem engedi el, mert ha pótolnia kellene egy hasonló szintű futballistával, azért már fizetnie kellene a klubnak."

Az ügynök szerint nem változtat semmin a válogatott csatár közeljövőjén az Arsenal elleni kiállítás: "Ez egy szerencsétlen dolog, ami nem nézett ki jól, de nem fogja befolyásolni a további pályafutását. Egyébként szerintem nem ért azonnali pirosat ez a szabálytalanság."

Gera kevésbé optimista: "Mindenképpen nagy kárt okozott a kiállítás, mert így bárhol is folytassam, átviszem az eltiltásomat a következő szezonra is. Csalódott vagyok magammal szemben, de remélem, nem befolyásol semmit érdemben."

"Benne van a pakliban"

Filipovics szerint mindig benne van a pakliban egy hasonló kiállítás, aminek az lehet az oka, hogy bár Gera nem volt ideges a meccs előtt, profi játékos lévén állandóan hajt egy bizonyos szinten. Hasonlóan vélekedett Hughes edző is a BBC-nek nyilatkozva: "Nagyon el vagyunk keseredve Zoltán kiállítása miatt. A próbálkozása kétségtelenül a labdára irányult, ám amikor mindkét láb a földön van egy becsúszásnál, benne van a pakliban a piros lap."

Gera kiállítása után az Arsenal egyenlített, a meccs 2-2-re végződött, amivel a Fulham az elismerésre méltó nyolcadik helyen zárt a Premier League-ben. Ez a pozíció nem jelent nemzetközi kupaszereplést, a fekete-fehérek mégis reménykedhettek az Európa Liga-indulásban, ám vasárnap sokat romlottak az esélyei.

A meccs összefoglalója, Gera szabálytalansága 2:04-nél:


A Fulham ugyanis eddig a legsportszerűbb angol csapatként számíthatott az európai kupaindulásra. Az európai fair play-rangsor alapján Anglia, Norvégia és Svédország egy-egy csapatot létszámon felül indíthat az Európa Ligában, és a Premier League-ben a londoni klub állt a legjobban ebben az összevetésben. A magyar csatár piros lapja sokat rontott a helyzeten. A Guardian úgy számol, hogy a Fulham elbukja az EL-indulást, a helyét az élvonalból kiesett Blackpool kapja meg. Az angol szövetség döntésére csütörtökig kell várni.

Gera menedzsere szerint a Fulham egyébként sem élne indulási jogával az Európa Ligában, így védence négy perc játék utáni kiállítása nem oszt, nem szoroz.

Ennek ellentmond, hogy Hughes a lefújás után csapata európai szereplésének esélyeit latolgatta: "Továbbra is bízunk az Európa Liga-indulásban. A fair play-mutató a szezon 38 meccse alapján jön ki, eddig jó megítélés alá estünk, nem hiszem, hogy az eset nagyon lerontja az átlagunkat."

Gera ugyancsak rendkívül csalódott, amiért veszélybe sodorta csapata Európa Liga-szereplését, arról azonban nem akart beszélni, hogy a meccs után hogyan reagáltak a kiállításra a csapaton belül. "Őszintén szólva, nem tudom, jót tenne-e nekem, ha elmondanám, hogy mi volt a meccs után. De nem azért csináltam, hogy bosszút álljak, mert csak jót kaptam ettől a klubtól és a játékosoktól. Ezért nagyon sajnálom a történteket."

Bizonytalan jövő

A korábbi Fradi-játékos tehát valószínűleg klubot vált a nyáron, ám erről egyelőre nagyon kevés közelebbit tudni, a játékosügynök sem szolgált konkrétumokkal: "Egyelőre csak érdeklődés van. Kérdés, hogy Zoli akar-e még várni, vagy mielőbbi döntést szeretne. Konkrétumot egyébként csak akkor tudnék mondani, ha már csak az aláírás hiányozna egy új szerződésről."

"Nem látok sok esélyt a maradásra, de ameddig nincs új szerződés, ez is előfordulhat. Ha célországot kell megneveznem, azt mondanám, ötven-ötven százalék, hogy Angliában marad, vagy máshová megy" - foglalta össze a helyzetet Filipovics.