Vágólapra másolva!
Az OTP Bank, valamint a MOL is támogatja az újraindított Bozsik-programot, amelynek éves költségvetése összesen 1,16 milliárd forint. Ebből 400 millió az állami támogatás, a fennmaradó összeget pedig a két cég állja. Az erről szóló megállapodást Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Vági Márton, az MLSZ főtitkára, valamint Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója jelentette .

Az új programban jelentős változás, hogy amíg korábban a 6-12 éves korosztályt célozta meg, addig ezentúl a 3-21 éves kor közöttiekkel foglalkozik. "A cél, hogy a társadalom egészét lefedjük, ez a program mindenkinek szól, aki a labdarúgással akar foglalkozni" - emelte ki dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára.

"A Bozsik-program újraindításától azt várjuk, hogy a tudatosan tervezett és széles körben menedzselt utánpótlás-nevelés révén hamarosan a mainál is sokkal több tehetséges fiatal focista kerül a pályákra, és ez belátható időn belül érezhető javulást jelent a hazai labdarúgás színvonalában" - mondta Csányi Sándor.

Hernádi Zsolt elmondta, az hogy a két cég ismét áldoz a futballra, csak azt jelenti, minden a legnagyobb rendben van. "Visszatért minden a normális kerékvágásba. 2006 februárjában direkt nem visszaléptünk, csak felfüggesztettük a támogatást, most pedig felfüggesztettük a felfüggesztést."

"A Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése. Ennek elérése érdekében a szövetség egységes, átlátható rendszert épít, amely naprakész, hiteles és ellenőrizhető formában regisztrálja a programban résztvevő labdarúgókat. A verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményének" - tette hozzá Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója.

A Bozsik-program 2002-ben indult, ám egy évvel később anyagi gondok miatt félbeszakadt. A második ütem indítására 2004 októberében került sor - akkor az OTP és a MOL 550 millióval szállt be -, egy évvel később az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntette ki. 2006 februárjában a támogatók visszalépése miatt azonban időszakosan megszűnt. Csányi Sándor tavalyi hivatalba lépését követően ismét életre hívták a programot.

A sajtótájékoztatón szóba került az MLSZ új pályaépítési programja is. A szövetség célja, hogy évente 200 grund épüljön, ez a project nyolc éven át akár 2000 pályát is eredményezhet, mondta Vági Márton, hozzátéve, ezek költsége 7-10 millió forint.

A rossz megyei pályák közül évente tíz felújítását támogatnák megyénként (összesen tehát mintegy 200 pályát évente), ami 500 millió és egymilliárd forint közötti összeget jelent. Az NB I-es és NB II-es létesítmények felújítását az MLSZ írná elő, előbbi három év alatt öt, utóbbi ugyanennyi idő alatt hárommilliárd forintba kerülne.