Vágólapra másolva!
A Paks 1-1-es döntetlent játszott csütörtökön a norvég Tromsö csapatával a labdarúgó Európa Liga-selejtező 2. fordulójának első, Székesfehérváron rendezett mérkőzésén. A vendégek Andersen révén szereztek vezetést a 26. percben, a hátrányt Vayer egyenlítette ki a második játékrészben. 

Eredmény, Európa Liga-selejtező 2. forduló, első mérkőzés:
MVM Paks - Tromsö (norvég) 1-1 (0-1)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 1800 néző
v.: Joao Carlos Santos Capel (portugál)
Paks: Csernyánszki - Heffler T., Éger, Fiola, Báló - Sifter, Sipeki (Szabó J., 83.) - Bartha (Haraszti, 89.), Böde, Vayer - Magasföldi (Kiss T., 65.)
Tromsö: Malmkvist - Norbye, Björck, Ciss, Ynderstad - Kara Mbodji - Johansen (Jama, 93.), M. Andersen, R. Jenssen, Drage (Nyström, 51.) - Abdellaoue (S. Möller, 80.)
gól: Vayer (57.), illetve M. Andersen (26.)
sárga lap: Vayer (79.), illetve Ciss (68.)

Az előzetesen esélyesebbnek tartott norvégok léptek fel támadólag, olykor öt játékossal iramodtak meg a paksi kapu felé, és egy távoli bombával már a harmadik percben veszélyeztettek.

A vendégek vezető találatát követően magához tért a Paks, több formás támadást is vezetett Kis Károly csapata, s akár egyenlíthetett volna, de az első félidő alapján nem érdemtelenül volt a látogatóknál az előny.

A szünet után felpörgették a játékot Vayerék, és a középpályás remek megmozdulása után megérdemelten egyenlítettek is.

A lefújásig még akadt lehetősége mindkét csapatnak, de újabb gól már nem esett. A Paks továbbra is veretlen az Európa Ligában, de ahhoz, hogy az is maradjon, bravúrra lesz szüksége a jövő csütörtöki norvégiai visszavágón.

"A mérkőzés előtt azt mondták, hogy jó eredmény lenne a döntetlen, én viszont most csalódott vagyok, mert játékosaim sokat tettek a győzelemért, de sajnos nem sikerült, kivívnunk. A Tromsö kiváló futballistákból áll, fizikálisan nagyon erősek, nem volt könnyű dolgunk. Annyit ígérhetek a visszavágóra, hogy nem feltartott kézzel megyünk Norvégiába, még egyáltalán nem dőlt el a párharc" - nyilatkozta Kis Károly, a Paks vezetőedzője.

1. félidő:

Elkezdődött a mérkőzés, az első helyzetre a 3. percig kellett várni, akkor Yndestad fordulásból lőtt 20 méterről, Csernyánszki védett. Öt perc múlva Böde passzát követően Bartha centerezett, de alabda nem jutott el Magasföldihez. A 11. percben Ciss 22 méteres löketét védte Csernyánszki.

Az első negyedóra végén Sipeki lőtt jócskán a kapu mellé.

A 26. percben vezetést szerzett a Tromsö. Yndestad jobboldali beadására Andersen érkezett, és közelről nem hibázott (0-1). Vayer egy perc múlva akár egyenlíthetett is volna, de 20 méteres lövését Malmkvist kitolta a léc alól. A 33. percben Böde fejese kerülte el a norvégok kapuját.

A 41. percben Abdellaoue kerülhetett volna helyzetbe, de Fiola pazar becsúszással mentett. A félidő zárásaként még Böde és Vayer hagyott ki helyzetet, az első 45 perc végén maradt az 1-0-s norvég előny.

2. félidő:

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a 49. percben Böde távoli lövéssel próbálkozott, sikertelenül. Két perc múlva a megsérülő Drage helyére Nyström állt be, majd Magasföldi került helyzetbe, de nem tudott túljárni Malmkvist kapus eszén.

Az 57. percben egyenlített a Paks: Böde kiugratta Vayert, aki lendületből kicselezte a kapust is, és 6 méterről a kapu közepébe lőtt (1-1). A 72. percben Sifter kísérletét hárította Malmkvist.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A 85. percben először Johansen fejelt a léc fölé, majd Bartha lövését fogta a kapus. A játékvezető három percet hosszabbított, az eredmény már nem változott.

Előzmények:

Az első fordulóban az andorrai Santa Coloma ellen kettős győzelemmel továbbjutó Paks nehéz ellenfelet kapott, a norvég bajnokságban második helyen álló Tromsö együttesét.

Máté Csaba, Kis Károly segítője múlt vasárnap Norvégiában tekintette meg a Tromsö egyik mérkőzését, s a Teol.hu-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató Paks csütörtöki riválisa "vérbeli profi csapat".

"Azt gondolom, nem szégyen kimondani, hogy a Tromsö többre taksált csapat, mint a miénk" - mondta Máté. - "Nem a hagyományos, felívelgetős focit játsszák. Sok a technikás, gyors futballistájuk, mindent elmond róluk, hogy több válogatott játékos is van a keretükben, akik BL- és EL-tapasztalattal is rendelkeznek. Ha a tőlünk megszokott fegyelmezett játékkal rukkolunk elő, ugyanaz a szervezettség és küzdőszellem jellemez minket, mint ami eddig is, akkor olyan eredmény születhet csütörtök este Székesfehérváron, ami nyílttá teszi a norvégiai meccset."

További eredmények:
Zeljeznicar (bosnyák) - Sheriff (moldovai) 1-0
Liepajas (lett) - Salzburg (osztrák) 1-4
Vllaznia (albán) - Thun (svájci) 0-0
Juvenes/Dogana (San Marinó-i) - Rabotnicki (macedón) 0-1
Metalurg Szkopje (macedón) - Lokomotiv Szófia (bolgár) 0-0
Glentoran (északír) - Vorszkla (ukrán) 0-2
Crusaders (északír) - Fulham (angol) 1-3
Domzale (szlovén) - RNK Split (horvát) 1-2
KR (izlandi) - Zilina (szlovák) 3-0
FH (izlandi) - Nacional (portugál) 1-1
Sahtar Karagandi (kazah) - St. Patrick's (ír) 2-1 (0-0)
Rusztavi (grúz) - Irtis Pavlodar (kazah) 1-1 (0-0)
Slask (lengyel) - Dundee United (skót) 1-0 (0-0)
Rad (szerb) - Olympiakosz Volosz (görög) 0-1 (0-0)
KuPS (finn) - Gaz Metan (román) 1-0 (1-0)
Flamurtari (albán) - Jablonec (cseh) 0-2 (0-0)
Iskra-Stal (moldovai) - Varazdin (horvát) 1-1 (1-1)
Tauras (litván) - ADO Den Haag (holland) 2-3 (0-0)
Rudar (montenegrói) - Austria Wien (osztrák) 0-3 (0-1)
TPS (finn) - Westerlo (belga) 0-1 (0-0)
Sant Julia (andorrai) - Bnei Jehuda (izraeli) 0-2 (0-1)
FK Minszk (fehérorosz) - Gaziantepspor (török) 1-1 (1-0)
Örebro (svéd) - Sarajevo (bosnyák) 0-0
Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) - Ventspils (lett) 0-1 (0-0)
Valerenga (norvég) - Mika (örmény) 1-0 (0-0)
Häcken (svéd) - Honka (finn) 1-0 (1-0)
Anorthoszisz (ciprusi) - Gagra (grúz) 3-0 (2-0)
Floriana (máltai) - AEK Larnaca (ciprusi) 0-8 (0-5)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - Hazar (azeri) 3-1 (3-1)
Llanelli (walesi) - Dinamo Tbiliszi (grúz) 2-1 (1-0)
Olimpija Ljubljana (szlovén) - Bohemians (ír) 2-0 (1-0)
Suduva (litván) - Elfsborg (svéd) 1-1 (0-0)
Differdange (luxemburgi) - Levadia (észt) 0-0
KF Tirana (albán) - Spartak Trnava (szlovák) 0-0
TNS (walesi) - Midtjylland (dán) 1-3 (0-0)
Vaduz (liechtensteini) - Vojvodina (szerb) 0-2 (0-0)
EB/Streymur (feröeri) - Qarabag (azeri) 1-1 (0-1)