Vágólapra másolva!
Az Izland elleni szerdai barátságos találkozó előtt már az őszi Eb-selejtezők is foglalkoztatják a fociválogatott játékosait. Rudolf Gergely szerint a hollandok elleni játékkal hazai pályán meg fogják verni a svédeket, míg Koman Vladimir arra számít, hogy lassan a válogatott is magáévá teszi az utánpótláscsapatok győztes mentalitását. Dzsudzsák Balázs szerint nagyon megérzik majd Juhász és Vanczák hiányát, a nyáron külföldre igazolt Lázár Pál pedig bevallotta, nem volt hozzászokva a török újonccsapatnál tapasztalt kőkemény erősítéshez.  

"Gyerekkori álmom volt, hogy válogatott kerettag legyek, de nem számítottam rá, hogy meg fog hívni a kapitány" - vallotta be Korcsmár Zsolt, aki ötcentis varrattal a homlokán nyilatkozott az [origo]-nak, miután a múlt szerdán szerencsétlenül jött ki egy fejpárbajból, a Stromsgodset elleni bajnokit viszont már végigjátszotta. "Most már nem szeretnék itt megállni, játszani akarok, és bizonyítani, hogy hosszabb távon is számíthat rám Egervári Sándor. Sokat segíthet, hogy rengeteget dolgoztunk együtt az utánpótlás-válogatottnál, én is tisztában vagyok vele, hogy ő mit vár el, és ő is tudja, tőlem mire számíthat."

A norvég meglepetéscsapatból érkezhet Juhász helyettese

A norvég Brann Bergen hátvédje Juhász Roland és Vanczák Vilmos eltiltása miatt komoly feladatot kaphat az őszi selejtezőkön is, de nem aggódik a válogatottbeli kihívás miatt. "A formámmal nincs gond, mert rengeteg meccset játszottam az elmúlt időszakban. Úgy érzem, feljebb léptem egy fokkal, miközben stabilizáltam a helyem a Brannban. Felgyorsult a játékom az itthonihoz képest, a légi párharcok nagyobb százalékát nyerem meg. A kinti játék az első hetekben, hónapokban nehéz volt, mostanra teljesen megszoktam, sőt elmondhatom, hogy vezére vagyok a csapatnak. Bár a kupacsata döntetlenre végződött a magyar és a norvég klubok között, tapasztalatom szerint sajnos a kinti bajnokság erősebb az NB I-nél."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Brann a második helyen áll, de Korcsmár szerint továbbra is óvatosan kezelik a menetelést. "A kinti média is mindig erről kérdez, hogy lehet-e bajnok a Brann, erre mi azt mondjuk, hogy a következő meccsre koncentrálunk. A rajtnál az elsődleges célunk a bennmaradás volt, így ehhez képest nagyon szép eredményeink vannak. Azért én nagyon szeretném, hogy az EL-szereplést el tudjuk érni."

Rudolfnak nem elég a harmadik hely

A magyar válogatott a tavaly augusztusi angolok elleni összecsapás óta nem játszott neves ellenféllel felkészülési meccset. Litvánia, Azerbajdzsán és Luxemburg után Izland játékereje sem jelentős, de Rudolf Gergely szerint ebből is lehet profitálni. "Válogatott szinten nincs könnyű ellenfél, minden országnak vannak jó játékosai. Nem lesz sétagalopp Izland ellen sem, ennek ellenére meg kell vernünk őket. Lényeg, hogy teljes mértékben együtt kell működni a pályán, és ebben nem is volt baj mostanában. Látszott az elmúlt mérkőzéseken, hogy a csapat összeforrt, és nagyon jól megértjük egymást a pályán."

A Genoa csatára a svédek elleni meccsről is beszélt. "A hollandok elleni idegenbeli találkozón újra megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, és ha így fogunk játszani a svédek ellen, akkor megverjük őket itthon. A harmadik hely is előrelépés lenne a csoportban, de én nem lennék vele elégedett, úgy gondolom, hogy amíg van esély a továbbjutásra, addig mindent megteszünk, hogy elérjük."

A csoportjában a második továbbjutó helyért küzdő válogatott három ponttal van lemaradva a svédektől, de egy meccsel már többet játszott náluk, és pontegyenlőség esetén csak akkor előzheti meg a svédeket, ha a kinti 0-2 után hazai pályán legalább három góllal megveri őket. "Ha egy játékos elkezd számolgatni, az csak elviszi a fejét" - figyelmeztetett Korcsmár Zsolt. "A foci sajnos nem annyira egyszerű, hogy csak kiszámoljuk, mennyire kell nyerni, nüanszok döntenek. Szerintem papíron azért a svéd válogatott erősebb, mint a magyar, úgyhogy tényleg bravúr lenne akár a pontszerzés is, ha pedig nyerni tudnánk, az óriási dolog volna. Azt mondom, játsszuk le az összes meccset a tudásunk legjavát adva, aztán a végén majd meglátjuk, mire volt elég."

"Nem szabad felfújni a svéd meccset"

A továbbjutási esélyeket némileg bizakodóbban látja Koman Vladimir, aki a világbajnoki selejtezőcsoportról is elmondta a véleményét. "Optimista vagyok, de mindig is az szoktam lenni. Az utánpótlás-válogatottban is rengeteget kérdeztek minket a portugálokról, spanyolokról és a többi nagy ellenfélről, aztán ezek a riválisok meg lettek verve. Úgy kell nekiállni, hogy igenis van esélyünk, nem azzal kell foglalkozni, hogy ki mennyit ért el. Itt már a múltra nem gondolhatunk, csak a jelenre meg a jövőre. Úgy látom, lassan áthozzuk ezt a győztes mentalitást az utánpótláscsapatból, a kinti holland meccs is ezt mutatta, és a svédek ellen is csak így lehet esélyünk."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Koman szerint akár a svédek botlása is elképzelhető a csoportunkban. "A mai fociban már minden lehetséges, így akár az is, hogy a finnek otthon elvesznek pontokat a svédektől. Lényeges, hogy nem szabad felfújni majd a svéd meccset, mert így a hollandok elleni hazai találkozónak is bukta lett a vége. Ráadásul a moldávok elleni ütközetről is beszélni kell, mert nagyon nehéz lesz majd idegenben ellenük."

Lázár Pál a hozzátartozóinak az Izland elleni meccsre igényelt jegyekkel a kezében mondta el véleményét az őszi selejtezőkről. "Tavaly az első mérkőzésem volt a válogatottban a svédek ellen, ezért emlékezetes. Biztos vagyok benne, hogy a csapatunk azóta előrelépett, sokat készültünk és játszottunk együtt, jobban ismerjük egymást, és mindezeket tudjuk hasznosítani. A továbbjutás nem elérhetetlen, de ahogy ilyenkor szokták mondani, csak magunkban bízhatunk. A győzelem mértékét nem is számolgatjuk, lényeg hogy hozzuk a meccseinket, és utána, ha a svédek hullajtanak pontokat, még a második hely is meglehet."

A csoport állása:

1.Hollandia660021-518
2.Svédország650120-615
3.Magyarország740318-1312
4.Finnország620411-116
5.Moldova62047-96
6.San Marino70050-330




"Az NB II-t sem könnyű megnyerni"

A magyar válogatottnál rendre visszatérő probléma, hogy a kerettagok nem kapnak rendszeres lehetőséget a klubjuknál. A nyári felkészülés alapján a Videotontól a török újonc Samsunsporhoz igazolt jobbhátvéd szerint vele nem lesz ilyen gond. "Hat felkészülési meccsen vagyunk túl, az első három meccsen mindenki félidőzött, azután pedig rendre végig játszottam. Mindenki tiszta lappal kezdett, úgy látom, minden esélyem megvan a kezdőbe kerülésre. Nagyon jól vagyok, bár erősen érzem az elmúlt hónapot, a 'magyar lábam' nem volt hozzászokva az itteni kőkemény erősítéshez. Sajnos a bajnokság egy hónappal később kezdődik a bundabotrány miatt, ami elég kellemetlen."

Hasonlóan optimista a Sampdoriával a másodosztályra készülő Laczkó Zsolt, aki a tavaszi szezon hajrájában már rendre kezdő volt. "Az edzőmeccsek alapján valószínűleg továbbra is lehetőséghez jutok a kezdőcsapatban. A kiesést már szerencsére mi is és a szurkolóink is elfelejtették, csendesebb napjaink vannak. Természetesen a visszajutás a célunk, és ehhez megfelelő keretünk is van, minden posztra van két-három jó játékosunk. Egyszerűen ki kell hozni a csapatból, ami benne van. Persze egy bajnokságot sehol nem könnyű megnyerni a világon, legyen az akár a magyar NB II. A Serie B kőkemény liga, rengeteg fordulóval és több feljutásra esélyes csapattal."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Rudolf Gergelynek még nem dőlt el a sorsa, de a legutóbb a Bariban kölcsönben szereplő csatár szerint bárhová kerül, lesz lehetősége bizonyítani. "Jólesik, hogy meg akar tartani a Genoa, amelyhez hároméves szerződés köt, de a futballban gyorsan alakulnak a dolgok, augusztus végéig bármi megtörténhet. Ha esetleg maradok, akkor sem hinném, hogy háttérbe kerülök, mert ahogy levettem, az edzőm most számít rám, jobb a helyzetem. Mindenesetre az elmúlt egy év alatt nagyon sokat tanultam az olasz futballról, Olaszországról, rengeteget fejlődtem, úgyhogy bízhatok abban, hogy bárhol is legyek, rendszeresen játszhatok majd. Az elmúlt évben négy edzőm volt, most megint új edzőm van, akinek bizonyítani kell, de összességében ez nagyon jó dolog, szép kihívás."

Dzsudzsák: Zsirkov érkezése a sikereket hozhat az Anzsinak

Dzsudzsák Balázs sem látja különösebb akadályát annak, hogy új klubjában, a Mahacskalában főszerepet játsszon, annak ellenére, hogy első oroszországi tétmeccsén lecserélték. "Persze bosszankodtam a csere miatt, de hát ki az a játékos, aki csak hatvan percet szeretne a pályán tölteni, főleg, ha ennyi időt kellett kihagynia előtte? Ahogy hallottam, Gadzsi Gadzsijev egyelőre csak szeretett volna közelebb vinni a csapathoz, hogy igenis érezzék a társak, hogy van szélsőjátékunk. Nem hiszem, hogy vasárnap a Szpartak Moszva ellen már a kondíció vagy a beilleszkedés problémát jelentene, úgyhogy bízom benne, hogy több lehetőséget kapok."

A PSV-szurkolók korábbi kedvence az első meccsen mutatott játékkal sem volt elégedetlen. "Nagyon hiányzott már a futball két hónap után, ezért felszabadultan éreztem magam. Szerettem volna végre visszaadni valamit abból a sok bizalomból, szeretetből, amelyet kaptam, és hellyel-közzel sikerült is. Voltak jó megmozdulásaim, persze azért látszott, hogy olyanokat rontottam, amiket ha a játékban leszek, akkor nem fogok elkövetni. Első meccsnek nem volt rossz, lényeg, hogy az edző adott hatvan percet, és beépített a csapatba."

Dzsudzsák az Anzsi bal oldalát alaposan megerősítő Jurij Zsirkov érkezéséről is szót ejtett. "Zsirkov leigazolása megnyugtató fejlemény, nagyon örültem neki. Jól beszéli az angolt, és ismeri az európai futballstílust, ez pedig sikereket hozhat. Nekem is sokkal könnyebb olyan játékossal játszani, aki ekkora tapasztalattal rendelkezik, sorra játszotta a BL-meccseket, ráadásul komolyan segíti a támadásokat. Nagyon várom, hogy együtt bemutatkozhassunk" - értékelte Dzsudzsák a Chelsea-től leigazolt játékost.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az első orosz bajnokiján túl a magyar válogatott középpályás a holland és az orosz liga összehasonlítására is vállalkozott. "A PSV-t és az Anzsit, illetve a két bajnokságot összevetve is ugyanaz az eredmény. Itt több az ütközés, több az egy-egy elleni párharc, több dolgot a fizikummal akarnak megoldani a technikai kvalitás helyett. Nagyon kevés csapat akar minden labdát megjátszani, és kapustól indít támadást. De mindez hasznos is lehet, hiszen akinek az volt a gyengéje, hogy kevesebbet ütközik, annak az itteni meccsek a javára fognak válni, akár nekem is."

A Izland elleni szerdai válogatott mérkőzésről beszélve Dzsudzsák a védelem helyzetét emelte ki. "Nem szeretnék előremenni a svédekig, de az biztos, hogy nagyon megérezzük Juhász Roli és Vanczák Vili hiányát. Emiatt a legnagyobb feladat a szerdai meccsen is az lesz, hogy Sanyi bá' a legjobb megoldást kiválassza, amely aztán majd szeptemberben is bevethető lesz."