Vágólapra másolva!
Egervári Sándor öt kulcsjátékosára sem számíthat a svédek elleni, pénteki Eb-selejtezőn, ráadásul a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának azzal is szembesülnie kellett, hogy Elek Ákos után újabb stabil játékosa került parkolópályára a Videotonnál. A tízszeres válogatott Lipták Zoltán pár hete még csapatkapitány volt, a legutóbbi három bajnokin azonban már a kispadra sem ülhetett le, ám Egervári Telkiben azt mondta: az értékrendjében semmi nem változott, és továbbra is számít a 26 éves játékosra. Lipták vasárnap - állítólag saját kérésére - a Videoton NB II-es csapatában játszott, és akár még szerda előtt távozhat a klubtól.

Egervári Sándornak nem lesz könnyű összeállítania a pénteki, svédek elleni Európa-bajnoki selejtező kezdőcsapatát, hiszen öt alapemberére sem számíthat. Azzal már régóta tisztában volt a szövetségi kapitány, hogy a régóta sérült Szalai Ádámra, a júliusban bokaműtéten átesett Gera Zoltánra, illetve a két eltiltott védőre, Juhász Rolandra és Vanczák Vilmosra sem számíthat, majd szombaton azzal szembesült a szakember, hogy a kulcscsonttörést szenvedett Dzsudzsák Balázst is nélkülöznie kell majd.

A kapitány szerint Elek és Lipták is nyerő típusú játékos

Több mint valószínű, hogy a sárga lapok miatt hiányzó - ám Moldova ellen már bevethető - Vanczák Vilmos, Juhász Roland duó távollétében Lipták Zoltán is bekerült a kezdőcsapatba, pedig a 26 éves hátvédet az utóbbi időben mellőzik a Videotonnál. Egervári a válogatott összetartásán, Telkiben azt mondta: jól tudja, hogy Lipták nemrég még a címvédő csapatkapitánya volt, vasárnap pedig a Videoton NB II-es csapatában lépett pályára, de ettől az ő szemében a védő még nem lett rosszabb játékos.

"Az én értékrendemben a játékos a történtek ellenére semmit nem változott. Annak, hogy az NB II-ben szerepelt, nyilván lehet több oka is, de tulajdonképpen most nem fontos számunkra, hogy mi indokolta ezt a döntést, bár kétségtelen, hogy nem segítette a játékos felkészülését. A döntést nem szeretném minősíteni, a képességeit illetően azonban nincs kétség bennünk. Néhány héttel ezelőtt még a Videoton csapatkapitánya volt, nyilván azért, mert emberileg és szakmailag is ő volt erre a legalkalmasabb" - fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy bármi is történt, ő pénteken számítani fog Lipták játékára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Így készültek a kerettagok Telkiben

A Videotonnál nem ez az első eset, hogy a székesfehérváriak vezetőedzője, Paulo Sousa olyan játékost tett partvonalon túlra, akinek Egervári Sándor keretében biztos helye van. Elek Ákost az Izland elleni meccs előtt többször is csak a kispadra ültette a portugál szakvezető, ám Egervári bizalma ettől még töretlen maradt a középpályásban, aki ezt az augusztus 10-ei barátságos meccsen jó játékkal és góllal hálált meg.

Lehet, hogy Lipták is hasonlóan jár, és mellőzött Videoton-játékosként fog remekelni a válogatottban? "Jó versenyző, nyerő típusú játékosaim vannak. Mindezt elmondhatom nemcsak az Elekről, hanem Lipták Zoliról is. Egész biztos vagyok benne, hogy egy pluszmotiváció is működik majd benne" - mondta a kapitány.

Lipták nem zárja ki, hogy még szerda éjfélig klubot vált

A 2009-ben az angol Southamptonban is megfordult védő az előző három fordulóban még a kispadra sem ülhetett le a Videotonban, ám hogy miért, arról semmit nem közölt a Videoton. Amikor Liptáktól augusztus elején elvették a csapatkapitányi szalagot, de még kezdő volt, a klub trénere, Paulo Sousa azt nyilatkozta, hogy a játékos nem volt lojális a klubhoz.

Amikor Liptáktól Telkiben azt kérdeztük, hogyan tudott ilyen körülmények között készülni a válogatott meccseire, és mennyire nehéz napokon van túl, azt mondta: "Nem voltak ezek nehéz napok, csináltam a dolgomat, edzettem, keményen készültem, szóval rendben vagyok teljesen" - adott kissé meglepő választ, majd bevallotta: ő kérte, hogy az NB II-es meccsen - amelyen az MTK 2-1-re nyert - pályára léphessen, mert máskülönben sehol nem játszhatott volna.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lipták egy NB II-es meccs után Eb-selejtezőn bizonyíthat

Azzal pedig, hogy egy hónapja még csapatkapitány volt, most nem foglalkozik: "Remélhetőleg a napokban el fog dőlni, hogy mi lesz velem." Az augusztus 31-én, azaz szerda este záruló átigazolási időszakban akár még klubot is válthat, mint ahogyan védő- és kortársa, a szintén 26 éves Horváth Gábor tette, aki szombaton még végig a pályán volt a Honvéd elleni 1-0-s vereség alkalmával, hétfőn azonban a holland ADO Den Haaghoz szerződött. (Horváth szintén válogatott, eddig négyszer szerepelt a magyar csapatban.)

"Nem tudom, ez is előfordulhat" - válaszolta Lipták azon kérdésünkre, hogy mennyi esélye arra, hogy két napon belül klubot váltson. Hozzátette: azért ilyen titokzatos, mert "a Videotonnál nem nagyon lehet nyilatkozni jelen pillanatban".

Dzsudzsák sérülése miatt át kell szervezni a csapatot

Egervári Sándor Telkiben a pénteki kezdőcsapatot firtató kérdésre még nem tudott válaszolni. "Ha a félsérült játékosok felépülnek, csak akkor tudom megmondani, hogy milyen csapattal állunk ki a svédek ellen" - nyilatkozta a tréner, aki szerint a sérülés miatt meglehetősen peches éven van túl a válogatott.

"Mindez nyilván nem kedvező előjel, de a játékosokkal már túl vagyok az első beszélgetéseken, és látom bennük a hitet és az elszántságot. Ezek alapján azt mondom, hogy képes lehet meglepetést okozni a válogatott" - folytatta a kapitány, majd arról beszélt, hogy mire gondolt először, amikor meghallotta, hogy Dzsudzsák Balázst a Rosztov-Mahacskala orosz bajnoki nyolcadik percében hordágyon vitték le múlt szombaton. "Ha finoman akarom kifejezni magamat; azt mondtam, hogy 'a kutya fáját'. Szalai Ádám után ezzel az ötödik meghatározó játékosát veszítette el a magyar csapat."

Egervári szerint Dzsudzsák speciális poszton játszik, és a kiesése miatt át kell szervezni a csapatot. "Ő az a játékosunk, aki nagyon gyors - ha nem a leggyorsabb -, és könnyen a védelem mögé tud kerülni. Futógyorsaságát, lövőerejét, bal lábát tekintve hozzá hasonló játékosunk nincsen. Emiatt picit másképp kell majd a csapatjátékot alakítanunk, hogy eredményesek legyünk."

Hozzátette: Dzsudzsák kiesését legalább annyira rossz hírnek tartja, mint amikor megtudta, hogy Zlatan Ibrahimovic a várakozásokkal ellentétben - kisebb sérüléssel bajlódva - mégis bekerült a svédek utazó keretébe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egervári Sándor még nem tudja, hogy milyen csapatot küld pályára pénteken

Dzsudzsák posztján az inkább védekező felfogású Halmosi Péter és a főleg a támadásokban aktív Rudolf Gergely mellett akár az újonc Stieber Zoltán is szerepelhet, aki Egervári szerint a folyamatos előrelépései alapján akár meghatározó játékosává is válhat a válogatottnak.

Huszti Szabolcs is pont kapóra jönne most a bal oldali futó posztján, ám a Zenit szélsőjét a sok vihart kavart levele után nem tudta visszaédesgetni a kapitány: "Huszti Szabolcs saját magát vonta ki a forgalomból. Nem akart közénk jönni, és ő mondta le a válogatottságot. Én többször is próbáltam kapacitálni, hogy beszéljük meg az elhamarkodott döntését, hogy ne ilyen vége legyen a dolognak, de nem jártam sikerrel. Nem a válogatotton és nem a kapitányon múlt, hogy most Huszti Szabolcs távol van."

A várható pénteki kezdőcsapat az [origo] szerint: Király - Varga J., Lipták, Korcsmár, Laczkó - Elek, Vadócz - Koman, Hajnal (csapatkapitány), Rudolf (Halmosi) - Szabics.



"Szerintem Ibrahimovic a világ legjobb játékosa"

A svédekkel az 1995. április 26-i 1-0-s győzelem óta hét alkalommal játszott a magyar válogatott, és mindössze egy pontot szerzett: a 2004-es Európa-bajnokság 2002. október 12-én rendezett selejtezőjén 1-1 lett az idegenbeli meccs vége. Utána háromszor Budapesten, háromszor pedig Solnában is Svédország győzött a 2006-os és 2010-es vb selejtezőin, illetve a 2012-es Eb-selejtező tavaly szeptember 3-ai találkozóját. A kapitány úgy véli, hogy a 2010-es 2-0-s vereség alkalmával nem játszott rosszul csapata. "Nem volt nagy a két válogatott közötti különbség, ez persze nem azt jelenti, hogy a svédek nem játszottak jobban, és nem érdemelték meg a 2-0-s győzelmet. De az első félidőben közel álltunk ahhoz, hogy akár ponttal távozzunk."

A svéd csapat nem számít világverőnek, de akkor mi lehet a titka, hogy a magyarok eszén mindig túljár? "Talán a svédek játsszák az utóbbi tíz év legérettebb csapatjátékát" - véleményezte a felvetést Egervári. "Nem véletlen, hogy hatvan, nyolcvan, száz válogatott meccsel rendelkező játékosaik vannak a keretben, néhány poszton pedig Európa-klasszissal állnak fel. Ez az előny, illetve az, hogy a megfelelő pillanatban képesek voltak váratlant húzni, eldöntötte az eddigi mérkőzéseket."

Forrás: AFP
Tavaly Husztival (b) sem sikerült megszorítani a svédeket

Zlatan Ibrahimovic például már többször is épp akkor húzott váratlant, amikor a magyarok már nem számítottak rá, 2009-ben a 94. percben szerzett a Puskás Ferenc-stadionban győztes gólt. "Ibrahimovicra nem lehet külön készülni, szerintem ő a világ legjobb játékosa, bármikor, bármilyen szögből képes gólt lőni. Próbálunk rá odafigyelni, és ha együtt vagyunk, koncentrálunk, és kisegítjük egymást, akkor talán könnyebb dolgunk lesz" - adta meg a siker receptjét Lipták Zoltán.

A védő nem hiszi, hogy csak a Milan csatárán áll vagy bukik a svédek győzelme, de mindenféleképpen nagy hatása van a többiekre, mert világklasszis játékos, aki megnyugtatja a többieket, ha a pályán van. "Én a legutóbbi svéd meccsen játszottam Ibrahimovic ellen, és soha olyan jó játékossal nem találtam még magam szemben, mint ő. A felépítése, a technikai tudása, a gyorsasága, de a kellő vagánysága is megvan ahhoz, ami miatt a legjobbnak tartom."

De hogy mit lehet ellen tenni? "Bízni benne, hogy gyenge napja lesz."

Telt ház várható

Minden bizonnyal telt ház előtt rendezik meg a Magyarország-Svédország Eb-selejtezőt pénteken, a Puskás Ferenc-stadionban, miután a magyar szövetség hétfői tájékoztatása alapján már csak kevesebb mint 4000 jegy vár gazdára. Négy nappal a meccs előtt a belépők nagy részét már megvásárolták. A jegyekhez továbbra is országszerte az IBUSZ irodáiban, valamint a www.ibusz.hu weboldalon lehet hozzájutni, egy személy legfeljebb négy belépőt vásárolhat.

Az MLSZ felhívja a szurkolók figyelmét, hogy a találkozó előtt az Ifjúság úti kapun csak autóval lehet belépni a Puskás Ferenc-stadionba, és kizárólag azoknak, akik érvényes parkolójeggyel rendelkeznek. Gyalogos forgalom ezen a kapun nem lesz. Az autóval érkező vendégek csak a Stefánia út felől hajthatnak rá az Ifjúság útjára. A Kerepesi út felől behajtani tilos lesz érvényben.

A szövetség továbbá kér mindenkit, hogy időben érkezzen a 19.45-kor kezdődő mérkőzés helyszínére, mivel telt ház várható, a beléptetés időbe telik a jegy és ruházat átvizsgálása miatt, valamint a péntek esti csúcsforgalom is nehezíti majd a közlekedést.