Vágólapra másolva!
Sokéves álmát megvalósítva tért haza Hollandiából Újpestre Fehér Csaba, de a negyvenegyszeres válogatott két hónap után távozik, mivel nem tud együtt dolgozni Bartha Csaba ügyvezető igazgatóval. Információnk szerint Fehér azért távozik, mert nem tetszett neki, hogy az egész csapatot meg akarták büntetni amiatt, hogy Tolnai Sándor őrizetbe vétele után tréfából egy játékbilincset vitt be az öltözőbe.

"Hétfőn jeleztem Bartha Csaba ügyvezető igazgatónak, hogy nem tudok vele együtt dolgozni. Az életem mindig a becsületről, a labdarúgás iránti alázatról szólt, ezek alapján úgy döntöttem, jobb, ha elválnak az útjaink. Kértem a szerződésem felbontását, amibe a tulajdonos beleegyezett" - mondta az [origo]-nak Fehér Csaba, amikor a távozásának okáról kérdeztük.

Több forrás által megerősített információnk szerint a konfliktus háttérében az áll, hogy amikor a sajtóban az Újpest tulajdonosaként emlegetett Tolnai Sándort előzetes letartóztatásba helyezték, Fehér egy játékbilincset vitt be az öltözőbe, és ezt valaki később elmondta a vezetőségnek. Úgy tudjuk, Bartha az eset után kilátásba helyezte, hogy az egész csapatot pénzbüntetéssel sújtja, mire Fehér elmondta, hogy ő követte el a tréfát. A játékos azt kérte, hogy csak őt büntessék meg, a többieket ne, Bartha azonban ragaszkodott hozzá, hogy mindenki fizessen. Fehérnél ekkor telt be a pohár, és kérte a szerződése felbontását.

Bartha Csaba az ügyről az [origo]-nak azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja az információt, és későbbre ígért nyilatkozatot. Végül a klub honlapján kommentálta az esetet.

"A klub elnökének őrizetbe vételét követően másnap egy játékos egy bilincset hozott be a székházba. Az esetet a klub alkamazottjai és az Újpesthez közel állok felháborítónak, gusztustalannak érezték, semmint jópofa viccelődésnek" - nyilatkozta az ügyvezető. "Az edzést követően Mészöly Gézát, az akkori vezetőedzőt és Balajcza Szabolcs csapatkapitányt megkértem, jöjjenek fel az irodámba, akik kérdésemre elmondták, nem tudják, hogyan és ki által került az a tárgy a székházba. Természetesen a klubvezetés tudni akarta, hogy kinek a nevéhez kapcsolható ez a sértés. Miután két hét után sem derült ki semmi, nem érezte senki, hogy bocsánatot kérjen, összehívtam a játékosokat, és kénytelen voltam a keret megbüntetését bejelenteni. Ezt hallva Fehér Csaba bevallotta az érintettségét, de megpróbálta - ahogyan azóta is folyamatosan megpróbálja - elbagatellizálni az esetet."

Bartha elárulta, az eset után Fehér Csaba szóváltásba keveredett vele, és olyan hangnemet ütött meg, amely a többi játékost is megdöbbentette. Ezt követően Fehér kérte szerződése felbontását, amelyet a tulajdonosi körrel folytatott egyeztetés után a szakvezetés elfogadott.

"Nagyot csalódtunk Fehér Csabában, mind emberileg, mind szakmailag. Úgy gondoltuk, azt hittük, hogy egy 36 éves, magát ízig-vérig újpesti kötődésűnek valló, válogatott labdarúgó, aki emellett két gyermekes családapa, több mint tíz éves légióskodása során szerzett tapasztalatával és mentalitásával példát mutat az öltözőben és a pályán is. Kiváltképpen nem számítottunk arra, hogy azt az embert sértse meg, akitől hónapról-hónapra a fizetését kapja és aki az elmúlt években rengeteget tett a klubért. Ehelyett azóta is a hangulatot gerjeszteti, összezavarja a fiatal csapattársait. Sajnos be kellett látnunk, hogy Fehér Csaba sem emberileg, sem játékosként nem tudja betölteni azt a segítő szerepet, amelyet a klubvezetés és a szurkolók tőle reméltek."

"Felszabadultságot érzek"

Fehér már a tavaly decemberben adott interjúban is azt mondta, az az álma, hogy a pályafutása utolsó egy-két évében Újpesten játsszon, de nem csalódott amiatt, hogy ilyen rövidre sikerült az újabb újpesti időszaka. "Inkább felszabadultságot érzek, nagy teher esett le a vállamról, sok volt ez a két hónap. Nem bántam meg, hogy ideigazoltam, úgy voltam vele, addig maradok, amíg hasznára leszek a közösségnek".

Újpesten kaotikusan alakult az utóbbi időszak, előbb távozott Kovács Zoltán sportigazgató, akinek a holland Leo Beenhakker érkezett a helyére, Tolnait őrizetbe vették, majd négy vereség után menesztették az edzőt, Mészöly Gézát, aki perli a klubot. Az ügyvezető igazgató Bartha előbb lemondott, majd mégis maradt, mindeközben a csapat a hét forduló alatt szerzett két pontjával kieső helyen áll.

A sajtóhírek szerint anyagi gondokkal is küzd az egyesület, ám Fehér azt mondja, őt nem az zavarta, hogy vannak csúszások a fizetésekben, és ha csak ez lett volna a probléma, akkor ő lett volna az első, aki odaáll a többiek elé, és arra biztatja őket, hogy legyenek türelmesek, csinálják tovább a dolgukat.

"Azt viszont nehezen viseltem, hogy amit az egyik nap mondanak, annak a másik nap már nincs jelentősége, és hitelét veszti. Tiszta a lelkiismeretem, megpróbáltam, két hónapig működött. Sokan mondták, hogy milyen nagy dolog tizenegy évet Hollandiában játszani, de én úgy látom, az igazán nagy dolog Magyarországon lehúzni ugyanennyit. Hollandia ehhez képest egy szanatórium. Eddig is tiszteltem a magyar játékosokat, de ez a tisztelet most még inkább megnőtt, megéltem már sok dolgot a futball világában, de így is sokszor csak kapkodtam a fejem, nem tudtam, sírjak vagy nevessek" - nyilatkozta a negyvenegyszeres válogatott, aki szerint a zavaros körülmények is közrejátszanak abban, hogy a fiatalokkal teletűzdelt Újpest ilyen gyengén szerepel a bajnokságban.

"Mészöly inkább válságmenedzser volt egy szemétdomb tetején"

Ennek ellenére Fehér úgy véli, az Újpest nem fog kiesni, erre a szurkolótábor, a játékosállomány és az edzői stáb képessége a garancia, de irreális elvárás volt a csapattal szemben a célként kitűzött 1-5. hely. Mészölynek négy vereség után hivatalosan éppen azzal az indokokkal bontották fel a szerződését, hogy nem teljesült a célkitűzés - Fehér erre azt mondta, el lehet küldeni ilyen rossz rajt után az edzőt, ha valóban az a dolga, hogy a szakmával foglalkozik, de Mészöly inkább "válságmenedzser volt egy szemétdomb tetején".

Mivel az átigazolási időszak augusztus 31-én lejár, kérdés, mi lesz a középpályán és a védelemben is bevethető játékos sorsa. "Szinte kizárt, hogy külföldre igazoljak" - jelentette ki a 36 éves játékos. "Hollandiába szerintem a mai napig vissza tudnék menni, de Magyarországon tervezzük a jövőt, a fiam itt kezdeni az óvodát. Ahhoz, hogy ezt az egészet felvállaljam, kellett az Újpest iránt érzett vak szerelem, más csapat nincs képben, bár a Pécsnek is sokat köszönhetek, a rangsoromban ők állnak a második helyen. Nem hiszem, hogy Magyarországon játszom még az első osztályban, de egy kiskaput azért nyitva hagyok. Lehet, hogy most pihenek egy fél évet, de az is lehet, hogy befejezem, fizikailag bírnám még, de nem tudom, így van-e értelme".

Amikor a magyar válogatott utoljára megúszta vereség nélkül a svédek elleni meccset, 2002 őszén, akkor Kenesei gólját Fehér készítette elő egy remek szólóval. Az akkori jobbhátvéd a pénteki selejtezőn is jelen lesz, fiával és barátaival szurkol majd a Puskás-stadionban, és amondó, bár ezer sebből vérzik a válogatott, ha most nekünk lesz akkora szerencsénk, mint két éve a svédeknek - amikor a hosszabbítás perceiben Ibrahimovic hasáról pattant be a labda a győztes góljuknál -, akkor akár győzhetünk is.