Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában 2-1-re legyőzte Svédországot. Hajnal 0-0-nál büntetőt hibázott, ám Szabics félidő végén lőtt góljával így is vezetéssel mehetettek a szünetre a magyarok. Wilhelmsson révén egyenlítettek a svédek, de Rudolf a 90. percben ismét betalált a telt házas Puskás Ferenc-stadionban, így megmaradt az esély a továbbjutásra. A magyar csapat több mint tizenhat év után tudta legyőzni Svédországot.

Labdarúgó Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 8. forduló:
Magyarország - Svédország 2-1
Budapest, Puskás Ferenc-stadion
v.: Damir Skomina (szlovén)
Magyarország: Király - Varga J., Lipták (Sándor Gy., 74.), Korcsmár, Laczkó - Koman, Pintér, Elek, Koman, Hajnal (Stieber, 66.) - Rudolf, Szabics (Priskin, 79.)
Svédország: Isaksson - Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt - A. Svensson (Elm, 54.), Källström - S. Larsson (Toivonen, 68.), Elmander, Wilhelmsson - Ibrahimovic
sárga lap: Lipták (48.), Szabics (50.), ill. Majstorovic (19.), Ibrahimovic (35.)
gól: Szabics (44.), Rudolf (90.), ill. Wilhelmsson (60.)

Az elmúlt éveket tekintve sajnálatos szokássá vált, hogy ha fociról van szó, a magyar válogatott nem nyerhet a svédek ellen. Ezen kellett változtatni az Eb-remények életben tartásához, ami teljes csapattal is kőkemény feladat lett volna, a Gera, Juhász, Vanczák, Dzsudzsák négyesfogat hiánya pedig tovább tépázta a magyar esélyeket.

A svédek bezzeg teljes fegyverzetben érkeztek, legnagyobb sztárjuk, az egymás elleni meccseken kétszer is az utolsó percekben győztes gólt szerző Zlatan Ibrahimovic is itt volt, aki a bemutatásnál akkora füttyöt kapott, mintha ő lenne a magyar labdarúgás legnagyobb ellensége.

Egervári Sándor húzott egy meglepőt a kezdőcsapat összeállításakor, ugyanis Vadócz Krisztián helyett Pintér Ádám került a középpályára, Rudolf Gergelyt pedig Szabics Imre mellé küldte fel, így a győzelmi kényszernek megfelelve két csatárral indultunk csatába.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Pintér már a negyedik percben igazolhatta volna a kapitány döntését, de amikor a tizenhatosnál lőtt volna, Elmander elsodorta, a bíró mégsem ítélt semmit. A svédek az első tíz percben egy, a reklámtáblán landoló Ibrahimovic-próbálkozást tudtak felmutatni, egyik csapat sem kezdett túl vehemensen, de biztató tényezőnek tűnt, hogy a magyar csatárok sebességben jobbnak tűntek a svéd védőknél.

Azzal, hogy sem Halmosi, sem Stieber nem került be a kezdőbe, a balhátvéd Laczkóra hárult jóval több feladat, neki kellett bejátszani az egész oldalt, de időnként Hajnal is kihúzódott, ami viszont azt eredményezte, hogy középen nem volt olyan ember, aki leosztotta volna a labdákat a két csatárnak. A 19. percben mégis egy bal oldalról jövő labda után tört ki hangrobbanás a Puskás-stadionban, Laczkó beadása után Windt kezezett, a szlovén bíró jó pár másodpercet kivárt, de aztán büntetőt ítélt a hazaiak javára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a galériáért!

A tizenegyest Hajnal vállalta el, a csapatkapitány azonban a lécet találta el, az elszalasztott lehetőség pedig a hangulatra és a csapat játékára is rányomta a bélyeget: a második negyedóra vége a svédeké volt, Elmander kapufát lőtt, Källström szabadrúgását pedig Király nyomta ki bravúrral a jobb saroknál, Lipták bizonytalakodásai pedig arról árulkodtak, tart Ibrahimovictól.

A középpályát mindkét csapat viszonylag gyorsan átjátszotta, nem voltak feleslegesek cselek és labdavezetések, és a magyar válogatott ért oda többször az ellenfél kapuja elé, de a szélről érkező beadások rendre pontatlanok voltak. Bár a svédek ereje éppen a csapatjátékban rejlik, mégis inkább egyéni játékkal próbálkoztak a támadásoknál, a Komantól labdát lopó Elmander például 30 méteres szóló után lőtt a jobb alsó mellé. Amikor már úgy tűnt, 0-0-val zárul az első félidő, Rudolf került lövőhelyzetbe, de inkább passzolt, nem is akárhogyan, a két védő között beinduló Szabicsot találta meg, aki ügyesen átpöccintette a labdát a kivetődő Isaksson fölött (1-0).

A második félidőre a magyar csapat jött ki később, Egervári talán arra hívta fel a figyelmet, hogy csatáraink próbáljanak lecsapni egy-egy hazaadásra, Rudolf meg is fogadta a tanácsot, kár, hogy utána a kapusba püfölte a labdát. A kihagyott helyzet felhozta a svédeket, Ibrahimovic fejesét Király még elcsípte, de a 60. percben két játékosunk is elfelejtette leütközni a labdát felhozó svédet, a védőktől elmozgó Elmander pedig kicsalta Királyt, majd gólt rúgatott az üresen érkező Wilhelmssonnal (1-1).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre, és nézze meg a többi fotót is!

Hogy a fáradtság, vagy a svéd ritmusváltás tette, mindenesetre kapuja elé szorult a magyar csapat, a kapitány meg is próbált frissíteni, behozta az újonc Stiebert a gyenge napot kifogó Hajnal helyére, majd meg kellett bontania a védelmet, mert a Videotonnál mellőzött Lipták görcsöt kapott.

Mindent elmond a második félidőről, hogy Szabics és Rudolf alig ért labdához, nemhogy helyzetünk, épkézláb támadásunk sem igazán volt Rudolf ziccere óta, míg a svédek többször is eldönthették volna a meccset. Öt perccel a vége előtt Stieber indult egy remek indításra, de a kapujából kirontó Isaksson előbb ért oda, az elbikázott labda azonban Komanhoz került, aki 35 méterről az üres kapu fölé ívelt. Új erőre kapott a magyar csapat, és ahogy az első félidő, úgy a második végén is összejött a gól, egy gyors akció végén Priskin lőtte középre a labdát izomból, Rudolf pedig úgy tette bele a lábát, hogy a jobb felsőbe vágódott.

A végén még 25 ezer magyar drukker kapott kis híján szívrohamot, amikor egy svéd szabadrúgás életveszélyesen érkezett a kapu elé, de megúsztuk, és a 2-1-es győzelemmel sikerült életben tartani a továbbjutási reményeket, ráadásul beértük a legnagyobb riválist pontszámban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

A csoport másik két mérkőzésén:
Finnország - Moldova 4-1 (2-0)
gól:
Hamalainen (11., 43.), Forssell (52., 11-esből), Armas (70., öngól), illetve Alexeev (85.)

Hollandia - San Marino 11-0 (3-0)
gól:
Van Persie (7., 65., 67., 79.), Sneijder (12., 87.), Heitinga (17.), Kuyt (49.), Huntelaar (56., 77.), Wijnaldum (90.)

A csoport állása:

1.Hollandia770032-521
2.Svédország750221-815
3.Magyarország850320-1415
4.Finnország730415-129
5.Moldova72058-136
6.San Marino80060-440