Vágólapra másolva!
Története legjobb helyezését érte el a magyar labdarúgó-válogatott a FIFA 1993 óta vezetett világranglistáján, Egervári Sándor csapata a 27. pozíciót foglalja el, holtversenyben Törökországgal. A tétmérkőzéseken elért remek eredmények ráadásul a 2016-os Eb selejtezőinek kiemelésénél is jól jönnek majd. A jelenlegi világranglistát Spanyolország vezeti.

A FIFA 1993-ban hozta nyilvánosságra először hivatalos világranglistáját, amelyet egy rendkívül bonyolult számítási módszer alapján készített. A szövetség hét év eredményeit vette figyelembe, és súlyozottan számította be a tétmérkőzéseket: egy vb-selejtezőn, vagy egy Eb-n elért győzelem nagyobb súllyal esett a latba, mint egy barátságos meccsen elért diadal, de az sem volt mindegy, hogy az ellenfél milyen játékerőt képviselt. Számításba vették még azt is, hogy a találkozót hol játszották, és a gólkülönbség sem volt mellékes.

A rendszer természetesen rengeteg kritikát kapott, és a nemzetközi szövetség igyekezett is valamennyire finomítani módszerén. Legutóbb 2006-ban változtattak a világranglista elkészítésének metódusán: immár csak négyéves intervallumot vesznek figyelembe, és a gólkülönbség, illetve a találkozó helyszíne sem számít, a rendszer tehát valamelyest egyszerűbb lett.

A 87. helyen is állt a válogatott

Válogatottunk 1993. augusztusában a 42. helyen nyitott, és nagyon sokáig ez számított a legjobb pozíciójának. A folyamatos visszaesés mélypontja 1996 júliusában jött el, amikor Magyarország csak a 87. volt, majd egy rövid emelkedés után megint visszaestünk a 84. helyre (1998. február). Ezután megint fellendülés jött, de nem sikerült megdönteni a korábbi rekordot, a válogatott csupán a 43. pozícióig tört előre (1999. szeptember), és gyakorlatilag folyamatosan liftezett a 45. és a 70. hely között. A korábban említett, 2006-os módosítás jót tett a helyezésének, hiszen rengeteg korábbi pocsék eredmény eltűnt a rendszerből, ennek köszönhető, hogy 2006 szeptemberében 21 helyet lépett előre.

Az elmúlt időszakban pedig folyamatos a fejlődés: márciusban minden idők legjobb helyezését érte el a csapat, amikor 37. volt, és most ezt sikerül tovább javítani, köszönhetően elsősorban a svédek legyőzésének. Jelenleg a magyar válogatott a 27. helyet foglalja el, holtversenyben Törökországgal (amellyel egy csoportban leszünk a 2014-es világbajnokság selejtezői során), megelőzve többek között az európaiak közül Szlovéniát, Belgiumot, Szlovákiát, Csehországot, de a Magyarország mögött van például az Egyesült Államok, a Koreai Köztársaság, Kolumbia és Nigéria is. A magyarokon kívül története legjobb helyezését érte el Bosznia-Hercegovina (22.), Örményország (44.) és Észtország (58.) is. A hetedik Brazília viszont csak egyszer volt ennél hátrébb: a legelső világranglistán, 1993 augusztusában a nyolcadik helyen állt, most ezt a pozíciót Anglia foglalja el.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A következő Eb selejtezőin a második kalap is meglehet

A FIFA-világranglistán elfoglalt helynek fontos szerepe volt a 2014-es világbajnokság selejtezőinek sorsolásakor, hiszen a nemzetközi szövetség a saját rangsorát vette figyelembe a kvalifikációs sorozat kiemelésének elkészítésekor, és a magyar válogatott így került a harmadik kalapba. Alaposan megtérült tehát, hogy a nemzeti csapat rendre verhetőbb ellenfelekkel játszott barátságos mérkőzéseket (sorrendben Litvániát, Azerbajdzsánt, Luxemburgot és Izlandot győztük le), a mostani jelentős előrelépés azonban inkább a tétmérkőzésen elért jó eredményeknek köszönhető. A 2016-os Európa-bajnokság ugyan még nagyon messze van, érdemes megemlíteni, hogy az UEFA más szisztéma alapján készíti a selejtezők kiemelését, az európai szövetség csak a tétmérkőzéseket veszi figyelembe, azonban jelenleg ebből a szempontból sem állunk rosszul.

Az UEFA a selejtezők kiemelésénél az előző három torna eredményeit veszi figyelembe. Ez a 2016-os Eb esetében azt jelenti, hogy a 2010-es vébémeccsek, illetve a selejtezők az összpontszám 20 százalékát adják, a 2012-es Eb, illetve a 2014-es vébé pedig egyaránt 40-40 százalékot ad hozzá a kiemelési pontszámhoz. Mivel a 2016-os tornára már 24 csapat fog kijutni, a kvalifikációs sorozatban kilenc csoportot hoznak majd létre, és az első kettő mindegyikből egyenes ágon kijut az Eb-re, sőt, a legjobb csoportharmadik is, a többi harmadik helyezett pedig rájátszás során dönti el a fennmaradó négy hely sorsát. Ha most készítenék el a 2016-os Eb selejtezőinek sorsolását, akkor a magyar válogatott a második kalapban lenne, mégpedig elég biztosan, hiszen a fent említett kritériumok alapján Magyarország a 12. helyen áll az európai csapatok között (Franciaország rendezőként nem fog selejtezőt játszani, vagyis nincs benne a rangsorban). Ez mindenképpen bíztató, még akkor is, ha a 2014-es vébé selejtezői még alaposan megváltoztathatják a sorrendet.

A jelenlegi világranglistát a világ- és Európa-bajnok spanyolok vezetik, a magyarok Európa-bajnoki selejtezős ellenfelei közül a hollandok a második, a svédek a 25., a finnek a 72., a moldovaiak a 122., a San Marinó-iak pedig a 203. helyen állnak.

Forrás: Fifa.com
Jó ránézni a FIFA oldalára (az első 50 névsoráért kattinson ide!)

www.global-soccer.eu