Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nem lesz ott a 2012-es Európa-bajnokságon, miután Svédország idegenben 2-1-re legyőzte Finnországot, így biztosan a második helyen végez a csoportban, megelőzve Egervári Sándor csapatát.

Labdarúgó Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 9. forduló:
Finnország - Svédország 1-2 (0-1)
Helsinki, Olimpiai-stadion
v.: Clattenburg (angol)
Finnország: Hradecky - Moisander, Arkivuo, Raitala, Toivio - Väyrynen (Furuholm, 71.), R. Eremenko, Sparv, Ring, Hämäläinen - Pukki (Forssell, 60.)
Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Olsson, Majstorovic - S. Larsson (Toivonen, 68.), Källström (Bajrami, 86.), R. Elm, Wilhelmsson (Svennson, 54.) - Elmander, Ibrahimovic
gól: Toivio (73.), ill. S. Larsson (8.), Olsson (52.)
sárga: Raitala (37.), Arkivuo (45.), ill. Ibrahimovic (42.), Elmander (54.), Majstorovic (56.)

Egervári Sándor szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna reménye a második, pótselejtezőt érő hely elérésére, ha a svédek nem nyernek a finnek ellen Helsinkiben, ám már a nyolcadik percben megszerezték a vezetést Larsson góljával.

Ezt követően a hazaiak irányították a meccset, főleg távolról lőttek, megpróbálták kihasználni, hogy a hatalmas szélben és a szakadó esőben a kapusoknak nehezebb dolguk van, ám a lövések vagy elkerülték a kaput, vagy védett a remek napot kifogó Isaksson.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, ahogy az első, egy kihagyott finn helyzet után a svédek ismét betaláltak Olsson révén, így eldöntötték a meccset és a továbbjutást. Toivio a 73. percben még szépíteni tudott, de a végére a finnek elfáradtak, és összességében hiába játszottak jobban, a svédek 2-1-re nyertek, és az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megszerezték a második helyet a csoportban, miután három ponttal megelőzik a magyarokat, és az egymás elleni eredmény nekik kedvez.

Svédország még egyenes ágon is kijuthat az Eb-re, ugyanis ha kedden hazai pályán legyőzi a vb-ezüstérmes és már Eb-résztvevő hollandokat, akkor legjobb csoportmásodikként, pótselejtező nélkül kvalifikálja magát a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-re.

A csoport állása:

1.Hollandia990035-527
2.Svédország970228-921
3.Magyarország960322-1418
4.Finnország930616-159
5.Moldova92078-166
6.San Marino90070-490



Forrás: mlsz.hu
Nem sikerült kiszurkolni a finn győzelmet a magyar válogatottnak

A magyar csapat Telkiben, közösen nézte a meccset, Rudolf Gergely pedig egyetértett Egervári Sándorral abban, hogy a finnek rosszul használták ki a helyzeteiket. "Bíztam a finnekben, és nem alaptalanul, mert ha a befejezéseknél jobbak, akkor megszerezhették volna az egyik pontot" - kezdte a magyar válogatott csatára a szövetség honlapjának. "Azt bebizonyították, hogy nem rossz a csapatuk, de mi jobbak vagyunk, ezért meg kell vernünk őket. Csalódottak vagyunk, mert ezúttal sem állt mellénk a szerencse, de ez sajnos benne volt a pakliban, hiszen tudtuk, hogy nem a saját kezünkben van a sorsunk. Ettől függetlenül itthon, telt ház előtt ugyanúgy fogunk hajtani, mint ha itt finn győzelem született volna. Célunk, hogy huszonegy ponttal zárjunk, emellett ha idegenben megvertük a finneket, akkor itthon, saját közönségünk előtt is nyernünk kell."

Király Gábor is csak a szép búcsúban reménykedik. "A tervünket már nem tudjuk megvalósítani, csupán a szép búcsú marad számunkra, ennyivel tartozunk a közönségnek. Az eddigi teljesítményünk ettől függetlenül jó volt, és saját magunknak is tartozunk azzal, hogy egy szép hazai győzelemmel zárjuk a selejtezősorozatot" - mondta a válogatott kapusa.

A Norvégiában légióskodó védő, Korcsmár Zsolt szerint a rutin döntött a finn-svéd meccsen. "Nálunk jobban nem szurkolt senki a finneknek, és a hazaiak nem is voltak rosszabbak, mint a svédek, úgy láttam, ezt a meccset a nagyobb rutin döntötte el. A svéd válogatott a második félidőben taktikusan húzta az időt, és megtartotta az előnyét. A finnek egyéni hibákból kapták a gólokat, csapatként azonban jó teljesítményt nyújtottak, és ha a meccs elején kihasználják a nagy helyzetüket, teljesen másképp alakult volna a folytatás. Az esély elúszott, de saját becsületünkért és a szurkolókért hajtanunk kell kedden, és meg kell nyerni a találkozót."

Forrás: mlsz.hu

A debreceniek válogatott középpályása, Varga József úgy véli, nem kell szégyenkeznie a magyar válogatottnak, ha legyőzi a finneket, és huszonegy ponttal zárja a sorozatot. "A finnek a kapu előtt határozatlanok voltak, mezőnyben azonban végig jól játszottak. Sajnos az elején ziccert hibáztak, míg a svédek két nagy helyzetből két gólt szereztek. Ha kedden hozzuk, amit tudunk, és úgy játszunk, mint az előző mérkőzéseken, akkor megnyerjük azt a meccset. Ez esetben a huszonegy megszerzett pont miatt nem szégyenkezhetünk, sajnálom, hogy ezúttal ez is kevés a második hely megszerzéséhez.

Juhász Roland ígéri, ugyanolyan hozzáállással játszanak majd a finnek ellen, mint ha még lenne esélyük a továbbjutásra. "Én még a szünetben is döntetlent vártam, de sajnos hiába alakítottak ki a finnek több helyzetet, gólokat nem ők szereztek. Csalódottak vagyunk, de számunkra ugyanúgy van tétje a keddi meccsnek, mindenképpen szeretnénk győztesen búcsúzni a sorozattól. A hozzáállásunk ennek megfelelően ugyanolyan lesz, mint az eddig meccseken, és ha huszonegy ponttal zárunk, akkor saját teljesítményünkkel nem lehetünk elégedetlenek."