Vágólapra másolva!
Bodnár László, Lipták Zoltán, Németh Krisztián - három magyar válogatott labdarúgó, akit ingyen leigazolhatna a világ bármely klubja, ám az átigazolási szezon vége, azaz augusztus 31-e óta egyikőjük sem talált magának csapatot. Vajon közel nyolc hét alatt miért nem kaptak szerződést egyetlen magyar és külföldi klubtól sem?

Bodnár László 46-szoros válogatott, mostanság szülőhelyén, Mátészalkán készül, és csapatot keres. Az U20-as vb-n bronzérmes Németh Krisztián az átigazolási időszak lejártakor szerződést bontott az Olimpiakosszal, azóta az MTK NB II-es csapatával tréningezik, és szintén a megfelelő ajánlatra vár. A tízszeres válogatott Lipták Zoltán a Videotont hagyta ott augusztus végén, és a Premier League-ben szereplő Swansea, és a másodosztályú Brighton sem nem igazolta le, pedig a próbajáték alatt nagyon biztatták.

Jelenleg tehát egyiküknek sincs csapata, pedig van olyan magyar klub, amely azonnal leigazolná a három játékost. "Szívesen meghívom Kecskemétre mindhárom futballistát, és lehetőséget adok nekik, ha a tulajdonos úr úgy dönt, hogy a csapatunk célja a bajnoki cím" - mondta az [origo] érdeklődésére Tomislav Sivic, a Kecskemét vezetőedzője.

Megkerestük Rózsa Pál tulajdonost, és megkérdeztük: szeretne-e bajnokcsapatot látni Kecskeméten? "Sivic barátunkról köztudott, hogy szeret nagyokat mondani, nagyokat álmodni és sokat költeni. De komolyra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy a mostani kerettel is bajnokságot lehetne nyerni."

Az NB I-ben negyedik helyezett, tavalyi Magyar Kupa-győztes csapat szerb edzője azt is elárulta, hogy Bodnárt tavaly majdnem megszerezte a Kecskemét, csakhogy a 32 éves védő nem őket választotta: "Amikor a Salzburggal is tárgyalt, mi is érdeklődtünk, nekem tetszett is a játéka, de ő az osztrákok mellett döntött. Most a jobbhátvéd posztjára jött hozzánk a holland Maynard, ettől nekem még pozitív a véleményem Bodnárról, de minőségi erősítésnek tartanám Németh Krisztiánt és Lipták Zoltánt is."

A tulajdonos szerint viszont szakmai körökben az az általános vélemény, hogy a Kecskemét kerete az egyik legjobb. "Éppen ezért a jó eredményhez pluszjátékosra már nincsen szükség, csak pluszmotivációra."

Bodnár László a múlt héten még mindig nem ajánlatokról, sokkal inkább a vágyairól beszélt. "Kecskeméten is játszanék, de külföldre vágyom. Az alsóbb osztályt is vállalnám, hiszen a Bundesliga II-es Cottbusnál is megfeleltem, csak nem tudtunk megegyezni. A német másodosztály pedig nem képvisel rossz színvonalat. Most úgy tűnik, a Bundesliga I sem elérhetetlen" - mondta a Pepsifoci.hu-nak.

László szerint Németh nem szeret ütközni, ezért Hollandiában a helye

A Németh Krisztiánt képviselő menedzseriroda társigazgatója, Kövesdi Viktor szerint Németh Krisztiánért több magyar csapat is jelentkezett, de a játékos nem szeretne az MTK-n kívül máshol játszani, így jelenleg egykori egyesületénél, a kék-fehérekkel készül. A játékos szándékáról az FTC is megbizonyosodhatott: amikor a csapat drukkerei arról faggatták Kubatov Gábor elnököt, hogy az ingyen igazolható Némethre miért nem csap le a tavalyi bronzérmes, válaszként a Fidesz pártigazgatója azt mondta: Németh nem szeretne Magyarországon focizni.

A Skóciában az év edzőjének is megválasztott szakember, László Csaba szerint nagy probléma, hogy a játékosok sok esetben jobb csapatba szeretnének szerződni, mint ami a képességeik alapján indokolt lenne. "Találkoztam Németh Krisztiánnal a nyáron, és mesélte, hogy műtötték, problémái voltak, de azt hiszem, sokszor az is közrejátszik, hogy sok játékos a futballban elfoglalt pozícióját magasabbra teszi, mint ami a valóság. Ha nem látod mindezt reálisan, akkor sajnos körön kívül maradsz."

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Németh Krisztián sokáig a legnagyobb ígéret volt Magyarországon

László elmesélte, hogy amikor a skót Hearts vezetőedzője volt, Edinburgh-ba szerette volna vinni Németh Krisztiánt, de "végül a tulajdonosi kör úgy döntött, hogy nem jöhet". Hogy miért? "Ők nem látták benne azt a játékost, aki akkor meg tudta volna oldani a Hearts csatárgondjait."

László azt mondja, utólag belátja: a skót bajnokság tényleg nem Némethnek való, "mert Krisztián nem egy verekedős, nem egy ütközős, nem egy fejjátékban erős játékos", és ez volt az okok egyike, amiért végül nem kerülhetett a skótokhoz. A másik, amire még László szerint a tulajdonosok hivatkoztak, hogy a csatár eléggé sérülékeny, és ebben az őrlődős, ütközős bajnokságban csak még többet fog sérüléssel bajlódni.

"Én számára a holland bajnokságot tartanám megfelelőnek, és abszolút nem próbálkoznék angol, de a szintén ütközős német bajnoksággal sem. Sőt a belga sem fekszik neki, mert az a francia, német, holland egyvelege, ahol sok az erős, ütközős játékos" - magyarázta László.

Némethet egy német csapat azonnal vinné, de nem teheti

Németh Krisztián menedzsere, Kövesdi Viktor szerint nem kell már sokáig várnia a csatárnak, aki szeptember elején, miután meghiúsult a Standard Liége-hez való átigazolása, az Olimpiakosszal szerződést bontott, mivel a görögök edzője nem számított rá. "Krisztián teljesen egészséges, utolérte magát, és az is elképzelhető, hogy napokon belül meglesz az új csapata, de az sem zárható ki, hogy januárban szerződik csak külföldre."

Kövesdi elmondta: Németh augusztusi, nem súlyos, de elhúzódó sérülését követően nem volt olyan állapotban, hogy azonnal meccset tudjon játszani, és az átigazolási időszak után már csak olyan csapatok keresnek játékosokat, amelyek gondban vannak sérülés vagy formaingadozás miatt. "Ezeknél a csapatoknál elsőrendű szempont, hogy azonnal bevethető legyen a játékos" - mondta a menedzser, aki szerint a csatár tíz napja jutott el oda, hogy mérkőzésre kész, használható állapotban legyen, előtte így jó pár lehetőségtől elesett. Most lenne olyan német klub, amelyik azonnal leigazolná, de nem teheti, mert Németországban van egy olyan szabály, hogy szeptembertől csak akkor lehet új játékost szerződtetni, ha a futballista már július 1-je előtt csapat nélküli volt.


Míg a Kecskemét edzője mindhárom ingyen vihető magyar játékost leigazolná, addig az éllovas debreceniek irányító Kondás Elemér azt mondja: a csapatának jelen pillanatban egyik játékosra sem lenne szüksége. "Lipták biztosan több magyar csapatnak is jó lenne, de mi nem tudnánk alkalmazni, mert van négy belső védőnk, ezért nem is keressük őt. Bodnárt ismerjük, de jobb oldali védőből is hárommal rendelkezünk. A csatár hiányposzt volt nálunk nyáron, de nem kerestük Németh Krisztiánt, mert támadókat - Zahovaikót és Nikolicot - már nyáron igazoltunk, ráadásul visszajött kölcsönből Szilágyi Peti, és szintén támadó Rezes Laci. Mindhárman értékes játékosok, csakhogy a keretünk már kialakult, így is vagyunk bőven."

Kondás szerint épp azért találnak nehezen csapatot a szerződés nélküli játékosok, mert a legtöbb helyen már az átigazolási időszak végére kialakul a végleges keret. A vezetőedző hozzátette: a trió tagjainak nem kellene feltétlenül csak a külföldet erőltetniük.

Szélesi a FIFA felszabadítására vár Nijmegenben

Szeptember vége óta egy másik magyar válogatott játékosnak, Szélesi Zoltánnak sincsen csapata, pedig a menedzserei elméletben azonnal találtak neki egyet. A jobb oldali védő azt követően lett szabadügynök, hogy klubját, a Voloszt bundaügy miatt kizárták a görög élvonalból, ám nem távozhatott, mivel klubja fellebbezett, és az ügy jócskán túlnyúlt az átigazolási időszak lejártán. "Szélesi klubját véglegesen szeptember 28-án zárták ki, és az őt képviselő menedzseriroda két nappal később már talált neki klubot, ahol szeptember 30-án részt is vett orvosi vizsgálaton, amelyen megfelelt. Szélesi azóta a Nijmegennel edz, de a FIFA a mai napig nem adott számára játékengedélyt" - számolt be a játékos menedzsere, Kövesdi Viktor. A görög szövetség ugyan megnyitott egy speciális átigazolási időszakot, amely október 14-ig tartott, de Szélesi nem akar többé Görögországban futballozni. A játékos már csak a FIFA engedélyére vár. "Nagyon közel állunk, azt mondják, percek, órák kérdése, hogy megkapja a játékengedélyt. Ha ez bekövetkezik, máris megoldódott a sorsa. A múlt pénteken a FIFA azt jelezte, hogy aznap megkapja az engedélyt, és másnap játszhat, de ez mégsem következett be. Zoli is türelmetlen, a Nijmegen is, mi is, idegőrlő a várakozás, de mindenki abban bízik, hogy a héten minden megoldódik."


"Senkit nem diszkriminálnak azért, mert magyar futballista"

Lipták Zoltán, miután kegyvesztett lett a Videotonnál, szerződést bontott a címvédővel, és pár hete a Premier League-ben szereplő Swansea-nél járt próbajátékon. A 26 éves védő az [origo]-nak adott villáminterjújában három hete gyorsan felvázolta, hogy mi történt vele a walesi klubnál. Mint elmondta, a rossz erőállapotára hivatkozva nem szerződtették, amit ő csak "kitalációnak" nevezett.

Lipták egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy azért nem igazolták le, mert magyar. László Csaba szerint azonban ez "butaság, senkit nem diszkriminálnak azért, mert magyar futballista. Sok izlandi focista játszik például a Premier League-ben, pedig az izlandi labdarúgás nincs olyan helyzetben, mint a magyar, ha például a válogatott szereplését nézzük."

Forrás: MTI/Varga György
László Csaba a Fradival is megjárta az UEFA-kupát

László szerint Lipták számára a belga bajnokság lenne a legmegfelelőbb, ahol, ha jól szerepelne, még mindig lenne esélye továbblépni Angliába. Az egykori Fradi-edző a magyar futball legnagyobb problémájának tartja, hogy az európai kupákban nem jutnak főtáblára a csapatok, így a magyarokat nem látja senki. Úgy véli, a játékosoknak olyan bajnokságokat is figyelembe kellene venniük, mint a lengyel vagy a svájci, egy válogatott játékos - mint például a Sionban szereplő Vanczák Vilmos - számára ugyanis az kellene, hogy legyen a legfontosabb, hogy állandóan szerepeljen a csapatában.

László szerint figyelmeztető jel Czvitkovics Péter esete, aki a belga Kortrijkban az első két meccsen játszott, azóta viszont csak csere. "Innen is megmutatkozik, hogy ha Belgiumban az egyik legjobbnak kikiáltott magyar nem tudta felvenni a ritmust, akkor nem szabad Angliáról, Németországról és Olaszországról álmodozni. Angliában pedig Gerán kívül senkinek nem sikerült gyökeret vernie, mégis mindenki a Premier League-be szeretne menni. Nem szabad álmodozni, reálisan kell látni a helyzetet."