Vágólapra másolva!
Volt főnöke szerint szeretetre vágyó, kellemes és érzékeny ember Aczél Zoltán, az NB I-es Haladás vezetőedzője, akit szerda este a Videoton stadionjában vettek őrizetbe, és két 2009-es meccs megbundázásával gyanúsítanak. A REAC klubigazgatója, Kutasi Róbert munkamániás, reggeltől estig a focival foglalkozó edzőnek ismerte meg Aczélt, egykori játékostársa, Véber György pedig nem tudja elképzelni, hogy Aczél bűnös legyen.

A Haladás jelenlegi, a Siófok korábbi edzőjét, Aczél Zoltánt szerdán őrizetbe vették, majd bilincsben elvezették a székesfehérvári Videoton-Haladás meccs után. Másnap Budapesten kihallgatták, ahol együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményeket nem ismerte el.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Aczél a Siófok edzőjeként 2009 tavaszán a Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő, illetve a ZTE-Siófok (5-3) bajnoki mérkőzés előtt is elfogadta két játékosa ajánlatát, amely szerint 3-4000 euró ellenében ő is részt vesz a meccsek eredményének manipulálásában (részletek itt).

"Nem tudom, hogy mi az igazság, de ha megcsinálta, akkor egyértelmű, hogy megérdemli" - nyilatkozta az [origo]-nak a legutóbb Zalaegerszegen dolgozó Csank János. "Nagyon sajnálom, mert a futballra nagyon rossz fényt vet, ami történt. Ezért is mondom, hogy az edzőséget szerintem erkölcsi bizonyítványhoz kellene kötni. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy valami már történt korábban Aczél Zoltánnal."

Az 1994-95-ös szezonban Csank János Aczél Zoltán edzője volt. A védőt állítólag azért nem játszatta a szakvezető, mert fülbevalója volt - Csank szerint ez nem teljesen így történt. "Miután Vácról az Újpesthez igazolt, azt mondta, azért nem szerepeltettem, mert farmerban és fülbevalóban járt - nyilván ciki volt neki, hogy nem fért be. Próbáltak minket összeugrasztani a későbbi Vác-Újpest meccsek előtt, pedig nem volt egymással problémánk, én egyszer csak annyit mondtam a fülbevalójára, hogy meccs előtt vegye le, nehogy kitépjék a füléből, vagy fejbe rúgják, mert ha emiatt kell lecserélnem, akkor meg fogom büntetni" - fogalmazott Csank, hozzátéve, hogy az idő végül őt igazolta, ma ugyanis már nem lehet fülbevalóban futballozni.

A 65 éves Csank hozzátette: "Ezzel együtt nem tudok rosszat mondani róla, örülnék, ha tisztázni tudná magát."

"Dühöt és dacot" látott a játékosok szemében Aczél ügyvédje

Aczél Zoltán lelkiállapotáról a Nyugat.hu Czeglédy Csabánál, a vezetőedző ügyvédjénél érdeklődött. "Hiába kérdeztem én őt először, hogy van, Zoli rögtön visszakérdezett, hogy van a felesége, a családja? Megnyugtattam, hogy szeretik, kitartanak, és várják haza. Aztán még mindig nem jutottam szóhoz, hiszen a csapat felől érdeklődött. Elmondtam neki, hogy a játékosok szemében dacot, dühöt és mérget láttam, küzdeni fognak minden erejükkel szombaton a továbbjutásért. Ezek után mondta csak el, hogy a körülményekhez képest jól van. Szeretném hozzátenni: a nyomozást vezetők rendkívül emberségesen viselkedtek, csak magas fokon beszélhetek hozzáállásukról."


"Nagyon kellemes ember"

A REAC klubigazgatója, Kutasi Róbert szerint most sikk lenne rosszat mondani a klubnál korábban vezetőedzőként dolgozó Aczél Zoltánról, de erre képtelen. "Másfél évig együtt dolgoztunk 2007 és 2008-ban Rákospalotán, ekkor volt Zoli a válogatott pályaedzője is. Én abszolút elégedett voltam a munkájával. Szeretetre vágyó, nagyon kellemes és nagyon érzékeny ember, aki tele van érzelmekkel és a futball iránti alázattal" - mondta a sportvezető.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Csank János nem támogatja a sportfogadást

Az MLSZ NB II-es bizottságának az elnökeként és sportújságíróként is dolgozó Kutasinak két dolog jutott eszébe, amikor meghallotta, hogy Aczél Zoltánt szerdán őrizetbe vették. "Az első, hogy mi lesz a családjával? Három gyereke van. A második: egy sportembernek egy ilyen típusú őrizetbe vétele picit túlmutat azon, ami a valóság. Nyilván jogszerűen jártak el, de azt tudni kell mindenkinek, hogy egy futballban élő embernek az ilyen típusú eljárás egyenlő a halálos ítélettel, már ami az edzői pályafutását illeti. Ezek után már hiába derülne ki, hogy ártatlan, ez már senkit nem fog érdekelni. Ezek után ki fogja alkalmazni?"

A főügyészség szerint indokolt volt a kényszerintézkedés

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnél arról érdeklődtünk, mi volt az oka, hogy a nyilvánosság előtt, közvetlenül egy futballmeccs lefújása után vették őrizetbe Aczélt, akit bilincsben vittek ki a Videoton stadionjából. "Bármilyen jellegű az ügy, az a szabály, hogy miután a határozatot kihirdették, a gyanúsítottat meg kell bilincselni" - felelte kérdésünkre dr. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. "A büntetőeljárás megindításához a gyanú is elegendő, majd akkor lesz valakiből gyanúsított, ha a gyanú megalapozottá válik. Ebben az esetben fölmerült egy gyanú, ez szerdára vált megalapozottá. Fölmerült, hogy közölni kell vele a gyanúsításokat, és az is, hogy szükséges a kényszerintézkedés. A kényszerintézkedés elrendelésének oka a szökés, az elrejtőzés veszélye, és a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye lehet, úgy ítéltük meg, hogy ez fennáll."

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken reggel 9 órakor dönt arról, hogy Aczél Zoltánt előzetes letartóztatásba helyezi-e, vagy szabadlábon védekezhet.




"Róla én nem tudom elképzelni"

A legutóbb Pápán edzősködő Véber György 1991 és 1994 között együtt játszott Aczél Zoltánnal az Újpestben, és nem szívesen beszélt a bundaügy fejleményeiről, mert nagyon közeli kapcsolatban van az egykori védővel. "Szobatársak, testi-lelki jó barátok voltunk, én sem tudom hova tenni a történteket, mert okosat nem tudnék, hülyeséget pedig nem akarok mondani. Egyelőre csak meg vagyok döbbenve."

Véber ezzel együtt üdvözölte, hogy a nyomozók kezdik felgöngyölíteni a bundaügyet, annak viszont nem örül, amit a szerdai Videoton-Haladás meccs után történt. "Rá végképp nem gondoltam" - mondta edzőkollégájáról Véber, aki szerint Aczél Zoltán ártatlan, "de mi van, ha nem?" A 42 éves Véber úgy véli, "az eset az egész magyar edzői karnak egy nagy pofon".

Forrás: MTI/Koszticsák SZilárd
Véber Györgyöt (középen) volt újpesti csapattársai hívogatják, hogy igaz-e a hír

"Akik akkoriban együtt játszottunk Zolival Újpesten, tegnap óta egymásnak telefonálgatunk, hogy tényleg igaz a hír? Engem is sokan kérdeznek, hogy mint edző, el tudom-e képzelni róla. Erre az a válaszom, hogy róla én nem tudom elképzelni."

"Amikor potyát kaptam, két-három napig bántott a dolog"

"Én senkiről nem tudom elképzelni, és a csapatom tagjairól sem feltételezem egy potya után, hogy eladták a meccset" - állítja Csank János. "Egyet nem tudok csak, hogyan lehet ezt csinálni, óriási luftot rúg a védő, vagy bevágja a saját kapujába a labdát? Amikor én kapusként potyát kaptam, két-három napig bántott a dolog."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kgpZGkNPNDpKp4rS

A ZTE-Siófok (5-3) összefoglalója. A gyanú szerint a bundázók célja az volt, hogy a Siófok legalább két góllal veszítsen

A Váccal és a Ferencvárossal is bajnokságot nyert Csank nagy ellenzője a sportfogadásnak. "Kicsit én ezt megreformálnám. Miért van az, hogy külföldön arra az NB III-as bajnokságra is lehet fogadni, amelyben benzinpénzért futballoznak? Ráadásul a külföldi fogadóirodákból egy forint sem jön be a magyar futballba" - folytatta Csank, aki szerint a sportfogadás olyan, mint a kábítószer, és a legjobb lenne, ha betiltanák.

Kutasi Róbert azt mondja, ha kiderül, hogy Aczél bundázott, ugyanazt fogja érezni, mint bárki más, aki ismerte: "Óriási csalódottságot, megdöbbenést, mert Zoli egy munkamániás ember. Nálunk ez még gond is volt, mert nehéz volt összeegyeztetni időben a válogatottbeli edzőségét a klubedzőséggel. Reggeltől estig a focival foglalkozott."