Vágólapra másolva!
Képtelen kifogyni a nagy ígéretekből a magyar labdarúgás az utóbbi évtizedekben, többségük ráadásul hasonlít abban, hogy hamar véget ér a fellángolásuk. Hol van most a Manchester Unitednek győztes gólt vágó ifjú, az Interben tinédzserként bemutatkozó középpályás vagy a Tatabányán 57 meccsen 59 gólt szóró támadó?

Megszórta mindkét bajnokságot, aztán elcsendesült

"A jedi visszatért" - ezzel a felkiáltással köszöntötte a Szigetszentmiklós honlapja áprilisban Márkus Tibort, aki hosszú idő után került be újra a másodosztályú csapat kezdőjébe, és győztes góllal hálálta meg a bizalmat a Budaörs ellen. A 33 éves csatár ennél jóval nagyobb hőstettek felé tartott hét évvel ezelőtt, amikor a Tatabányával előbb 37 találattal gólkirály lett az NB II-ben, majd az NB I őszi idényében 15 góllal robbantott.

Tavasszal megtört a lendület, Márkus mindössze négy gólt lőve Rajczi Péter mögött csak második lett a góllövőlistán. A támadó Ciprusra igazolt, ám ott nem tudott a tatabányai fordulatszámra felpörögni, ahogy később a Paksnál, a Fradinál, a Nyíregyházánál, a Budaörsnél sem. 1996 óta összesen 17 csapatnál szerepelt.

Az Ördögűzőnek Zalán túl elfogyott a varázsereje

"Repült a gólod, mint a sirály, éljen, éljen Béla király" - ünnepelték tíz éve dalban a Manchester Unitednek lőtt győztes gólja után Koplárovics Bélát, akit vitézzé avattak, és külön rajongói klubbal támogattak a szurkolók. A ZTE BL-selejtezőjén csereként nyolc perc elég volt neki az országos hírnévhez, ám a 21 évesen - a vörös ördögök elnevezés nyomán - az Ördögűző becenevet kiérdemlő játékos nem tudott ebből tőkét kovácsolni.

http://www.youtube.com/embed/jgfFxgmSc3k


Pedig nem csupán a MU elleni dicsőségig jutott el, hiszen alapembere volt a Szabics, Czvitkovics, Buzsáky és Bodor nevével fémjelzett U21-es válogatottnak, mely csak az utolsó két körben bukta el az Eb-részvételt. 2004-ben Lothar Matthäus is meghívta a válogatottba, ám két szereplésnél tovább nem jutott. 2008-ban hat év után elhagyta a ZTE-t, de Pécsen és Lendván sem tudott maradandót alkotni, majd az iráni másodosztályba igazolt, ahol megsérült, így játszani sem tudott, és végül fizetést sem kapott. A 30 éves focista egy kozármislenyi szezon után tavaly Ausztriába szerződött egy alacsonyabb osztályú együtteshez.

Kijev és Manchester helyett debreceni kapaszkodás

A Várhidi Péter által 2006-ban teljesen újjáformált magyar válogatott egyik reménysége a 19 éves Farkas Balázs volt, akit a Kanada elleni debütálása előtt igazolt le a Dinamo Kijev. Szabó József vezetőedző távozása után őt is utolérte az európai élcsapathoz igazoló magyar fiatalok sorsa, és három év alatt mindössze öt tétmeccse volt a felnőttcsapatban, ráadásul keresztszalag-szakadás is hátráltatta. Pedig 2007-ben még Alex Ferguson is felfigyelt rá a MU és a Dinamo tartalékmeccsén, ám hiába kezdett róla tárgyalni, a kijeviek túl sok pénzt kértek Farkasért.

A folytatásban a manchesteri szerződés és az újabb válogatott meccsek helyett a pályafutása megmentésén kellett dolgoznia a derecskei származású focistának, akit végül 2009-ben a Videoton vitt el kölcsönbe, majd egy évvel később a DVSC végleg megvette a Dinamo Kijevtől. Az NB I éllovasánál csak kiegészítő ember, de biztató lehet számára, hogy az Újpest 5-1-es kiütésekor tíz hónap után újra szóhoz jutott az első csapatban, majd három nappal később a Kecskemét elleni Ligakupa-elődöntőn ő szerezte csapata gólját.

A sérülés előtti tündöklés jóval többet ígért

Kanta József 17 évesen élete első NB I-es meccsén szabadrúgásgóllal segítette az MTK győzelmét a Sopron ellen, és a folytatásban sem maradt tétlen. Két év múlva, 2006-ban elnyerte az év felfedezettjének járó Puskás-díjat, és harmadik lett a góllövőlistán, 2007-ben bemutatkozott Várhidi Péter válogatottjában, 2008-ban pedig az év játékosa lett Magyarországon.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Ettől kezdve azonban sérülései miatt két idényen át mindössze 9 bajnokin játszott, majd a 2010/2011-es szezon az élvonalból kieső MTK-hoz hasonlóan neki sem sikerült túl fényesen. A 28 éves középpályás 138 élvonalbeli meccsén 63 gólig jutott, ezekből azonban 54-et a 2008 nyarán bekövetkezett első sérülése előtt szerzett.

Öt év alatt négy országban nagyon kevés meccsen

A Kanta Józsefhez hasonlóan az agárdi Sándor Akadémiától érkező Simon Andrást mindössze egy NB I-es meccs után, 17 évesen leigazolta a Liverpool, és a korosztályos válogatottakban is biztatóan alakult a pályafutása. 2006-ban az U17-es válogatottal 5., két évvel később az U19-esekkel bronzérmes lett az Eb-n, akárcsak 2009-ben az U20-as vb-n. A válogatott sikerei közben hatékony ékpárrá váltak Németh Krisztiánnal, aki vele együtt érkezett a Liverpoolhoz.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Simon (jobbra) és Németh liverpooli pályafutása nagy reményekkel indult

Az elitklubnál azonban nem sikerült közelebb kerülnie a kezdőcsapathoz, és többször is sérüléssel küzdött, akárcsak cordóbai kölcsönjátéka során. 2010 végén felbontotta szerződését a Liverpoollal, majd a holland élvonalbeli Excelsiorhoz került, de fél év alatt csak egy bajnokin jutott szóhoz. Tavaly nyár óta a bajnoki címért harcoló Győr játékosa, a szezon elején csereként négy meccsen is játszott, ám azután újra megsérült, januárig tartott a felépülése, azóta nem kapott lehetőséget. A 21 éves tehetség az elmúlt öt évben mindössze 14 tétmeccset játszott a felnőttcsapatokban.

Az Inter és a válogatott helyett vándorlás a Serie B-ben

Az Inter által 18 évesen szerződtetett Filkor Attila 2006-ban NB I-es meccs nélkül kezdte külföldi karrierjét. Az olasz sztárklub kezdetben megadta neki a lehetőséget, az első idényben két kupameccsen és nyolc felkészülési találkozón a felnőttcsapatban is pályára léphetett. A támadó középpályás 2007-től a Várhidi-féle válogatottban is helyet kapott, részese volt az olaszok elleni 3-1-es hazai győzelemnek.

Egy ízben egy bajnokin is eljutott az Inter kispadjáig, ám végül a szezon végén kölcsönadták a másodosztályú Grosettónak. Ettől kezdve garabonciásként járja a Serie B csapatait, a Grosetto után a Sassaulóban, a Gallipoliban és a Triestinában is megfordult, legutóbb a Livornóban kötött ki, ahol a mostani szezonban 34 bajnokin 18-szor játszott. 72 bajnokin 2 gólig jutott Olaszországban, a válogatottban 2007 óta nem szerepelt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Grosso ellen a válogatottban

A Liverpoolnál reménykedik, a Hullnál küzd a kezdőért

A Eb- és vb-bronzot nyert korosztályos válogatott egyik közönségkedvence a csapat kapusa volt, Gulácsi Péternek döntő érdemei voltak mindkét tornán az éremszerzésben. Az agárdi akadémia 17 éves tehetsége az NB I-ben még be sem mutatkozott, amikor 2007 nyarán Némethhez és Simonhoz hasonlóan a Liverpool szerződtette. A tartalékok közt védett, majd kölcsönben 2009-ben Hereford, 2010-ben a Tranmere csapatában szerepelt a harmadosztályban. A Liverpool nagycsapatában három és fél év alatt nyolcszor ült a kispadon, majd 2011-től fél éven át a második számú kapusnak számított Reina mögött.

Tavaly ősztől a másodosztályú Hullnál volt kölcsönben, ahol az első három bajnokin ő védett, ám szeptemberben és októberben a brazil Basso kiszorította. A következő két hónapban újra Gulácsi kapott bizalmat, de az év végén megsérült, és felépülése után a másik vetélytársa mögé szorult. Idén az összes eddigi bajnokin az olasz Mannonét védette Nick Barmby. Gulácsi útja a múlt héten újabb kanyart vett, miután az Everton elleni FA-kupa-elődöntőre készülő Liverpool visszahívta Reina és Doni eltiltása miatt, így legalább egy Premier League-csapat tartalékjában védhet.

A NEC negyedik magyarja lehetne, a Paksban próbál felpörögni

A szegedi születésű Hrepka Ádám 17 évesen került az MTK-hoz, ahol gyorsan alapember lett, és komoly szerepet vállalt a 2005-ös bronz, a 2007-es ezüst, majd a 2008-es bajnoki cím megszerzésében. A csatár 2006-ban Kanada ellen Várhidi Péternél 90 perccel mutatkozott be a válogatottban, ám sok fiatal társához hasonlóan ő is csak a Ciprus és Lettország elleni téli tornára tért vissza, később nem kapott szerepet a nemzeti csapatban.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2007 nyarán kipróbálta magát külföldön, de fél év alatt csak kilenc meccsig jutott a holland élvonalbeli NEC csapatában, amely a jelenlegi idényben három magyart is foglalkoztat. 2009-ben a Honvédban, 2010-ben a Vasasban próbált szerencsét kölcsönjátékosként, de egyik helyen sem került meghatározó szerepbe. 2011 tavaszán tért vissza az MTK-hoz, de nem tudta bennmaradáshoz segíteni csapatát, a Haladás elleni sorsdöntő hazai meccsen kiállítatta magát.

Az előző szezonban 14 NB I-es meccsen egyetlen gólig sem jutó támadót nyáron leigazolta a Paks, melyben első bajnokiján betalált. Ezt csak eggyel toldotta meg, de októberig rendszeresen szerepeltette Kis Károly, akkor azonban lesérült. Tavaszi visszatérése után egyre nagyobb formába lendül, az ő duplájával verte a Paks az Újpestet és most szombaton a Pécset, és Diósgyőrben is győztes gólt szerzett.

Dzsudzsák utódjának vélték, nem eredt a nyomába

Simon Krisztián 2009-ben az Újpestnek ezüstérmet hozó szezon legutolsó meccsén mutatkozott be az NB I-ben, ám csak egy évvel később kapott újra lehetőséget. A 2010 nyarán rajtoló idényben viszont már rendszeresen ott volt Mészöly Géza kezdőcsapatában. Az akkor 19 éves középpályás rendre jó játékkal rukkolt elő, hatodik meccsén a Fradi 6-0-s kiütését hozó hazai meccsen megszerezte első bajnoki gólját, és két gólpasszt is adott.

Decemberben az év legjobb 19 éven aluli játékosává választották, januárban pedig a Feyenoord tesztelte. Első két edzőmeccsén egyaránt gólt lőtt, és gólpasszokat is adott, így hamarosan kölcsönszerződést kötöttek vele, amelyben opciós jog is szerepelt. A hollandokkal folyó tárgyalások közben a Hoffenheim az Újpest történetének legmagasabb kivásárlási árát ajánlotta érte, de végül lemaradt róla.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A korosztályos válogatottakban is szerepet kapó Simontól ekkor már Dzsudzsákhoz hasonló karriert vártak a szurkolók, és rögtön be is dobta a mély vízbe új klubja, az Ajax elleni rangadón és a következő bajnokin is kezdőként jutott szóhoz. A következő meccsen azonban már csak csere volt, és ezután már csak öt bajnokin vetette be Mario Been, az idény végén pedig nem marasztalták, így visszatért Újpestre. Az idei szezonban kiesés ellen harcoló liláknál eddig 20 meccsen lépett pályára, ezeken 2 gólt szerzett.

Antiguáig az angyalföldi cselkirály is eljutott

Az újkígyósi származású Majoros Árpádot 2005-ben Orosházáról szerződtette a Vasas, ahol gyorsan a szurkolók kedvence lett kiismerhetetlen cselei miatt. Az akkor 22 éves játékos első NB I-es idénye alatt bekerült a válogatottba is, Lothar Matthäus az Antigua és Barbuda elleni meccsen tesztelte a középpályást.

Több meghívót azonban nem kapott, két szezon után Zalaegerszegre igazolt, de ott egy év alatt mindössze 20 percet kapott. A zalaiak szerződést bontottak vele, majd 2008-ban a lengyel Cracovia Kraków-ban focizott 14 találkozón, aztán decemberben ott is felbontotta a szerződését. A 14-es szám tovább kísérte, ennyi fellépése volt 2009-ben a Szigetszentmiklósnál, majd 2010-ben a Vasasban. Az előző szezonban ismét Szigetszentmiklóson szerepelt, 27 meccsen 9 gól volt a mérlege, idén márciusban az NB I-be jutásért harcoló Békéscsabához igazolt, ahol az első meccsén győztes gólt rúgott az Eger elleni rangadón.