Vágólapra másolva!
Óriási meccset játszott az ötödik kupagyőzelmére hajtó Debrecen és a másodosztályú csapatként finalista MTK a Magyar Kupa döntőjében. A Puskás-stadionban hiába vezetett kétszer is a fővárosi csapat, a 60. perctől kezdve emberhátrányban játszó DVSC egy perccel a vége előtt egyenlített, így a 3-3-as rendes játékidő után hosszabbítás következett. Ebben már nem esett gól, így büntetők döntöttek, a maratoni párbajt végül 8-7-re nyerték a debreceniek.

Magyar Kupa, döntő
DVSC-TEVA - MTK Budapest 3-3 (0-1, 3-3, 3-3) - tizenegyesekkel 8-7
Puskás Ferenc Stadion, 5000 néző,
V: Szabó Zs.
DVSC: Verpecz - Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut - Ramos (Coulibaly, a szünetben), Varga - Lucas, Szakály, Rezes (Bouadla, a szünetben) - Kulcsár (Nagy Z., 63.)
MTK: Hegedűs - Wolfe, Szekeres A., Kálnoki Kis, Vadnai - Vukmir, Zsidai - Könyves, Kanta, Ladányi (Pál A., 90.) - Balajti (Vass, 62.)
gól: Bouadla (51.), Szakály (55., 89.), illetve Könyves (45.), Ladányi (62.), Zsidai (87.)
kiállítva: Nikolov (60.)
sárga lap: Nikolov (60.), Nagy Z. (80.), Korhut (94.), illetve Wolfe (70.), Vukmir (120.),

Első félidő

Az ötödik Magyar-Kupa-győzelmére hajtó DVSC kezdőcsapatán látszott, hogy Kondás Elemérnek már a vasárnapi Győr elleni rangadóra is készülnie kell, kimaradt az utóbbi meccseken rendre szóhoz jutó Máté, akárcsak Nagy Zoltán, Coulibaly, Bódi, Novakovics és Bouadla.

Már a 3. percben vezethetett volna az NB I listavezetője, egy eladott labda után Kulcsár mindenkit lerázott magáról, ám ziccerben túl sokáig vezette a labdát, és végül belevetődtek a lövésébe. A debreceniek akarata érvényesült a folytatásban is, a 11. percben Rezes bombája kevéssel kerülte el a jobb alsó sarkot.

A Debrecen agresszív letámadással fogta meg az MTK-t, ennek részeként Ramos takarított a középpályán, közben alaposan fejberúgta Zsidait, ő azonban rövid ápolás után stoplinyomokkal az arcán folytatta, míg a hondurasi megúszta sárga nélkül. Az első fővárosi próbálkozásig 25 percet kellett várni, Kanta távoli emelése azonban Verpecz ölében landolt. Három perccel később ugyanő két védő mellett csinált egy cselt, majd ballal a bal sarok mellé lőtt.

A 31. percben egy gyors bedobás hozott debreceni helyzetet, Varga lépett ki, majd egészen éles szögből az oldalhálóba bombázott. Az MTK továbbra is csak pillanatokra birtokolta a labdát, a jobb szélen kilépő Nikolov beadását Kulcsár fejelte fölé. Két perccel később Korhut vágott le remek szólót a másik oldalon, beadása a kapuson is túljutott, ám a védők odaértek. A balhátvéd kevéssel később újra megverte védőjét, a kapus lábbal mentette beadását.

Az addig semmit sem mutató MTK egyetlen villanással majdnem megnyerte az első félidőt, Balajti cselezte ki a védőjét a tizenhatoson belül, majd hat méterről lőtt, Verpecz lábáról kijött a ziccer. Az utolsó percben jött a második MTK-ziccer, és ezt már nem úszta meg a hajdúsági csapat. Balajti ugratta ki remek ütemben Könyvest, aki 12 méterről a jobb sarokba lőtt (0-1).

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Könyves gólja után Kondás Elemér két kulcsjátékost is behozott

Második félidő

A folytatásban nem tartalékolt tovább Kondás Elemér, Ramos helyett Coulibaly, Rezes helyett Bouadla állt be a szünetben. Utóbbi gyorsan letette a névjegyét, az 50. percben 35 méterre a kaputól kapott labdát, és egy igazítás után ballal irtózatos erővel kilőtte a jobb felső sarkot (1-1). Kis híján a másik csere is megvillant öt perccel később, Coulibaly pörgette fel magának a labdát, majd 17 méterről félfordulattal lőtt, Hegedűs az alapvonalon túlra mentett. A szögletből viszont megjött a debreceni fordítás, egy védő által megcsúsztatott labdát Szakály fejelt a hálóba 7 méterről (2-1).

A 60. percben újabb fordulat jött, Nikolov egy lerántással begyűjtötte második sárgáját. Az MTK szinte azonnal kihasználta az emberelőnyt, Kanta zseniális labdájával Ladányi lépett ki, és a kifutó Verpecz felett a hálóba emelt (2-2). A gól után Kondás a leküldött Nikolov pótlására Nagy Zoltánt hozta be Kulcsár helyére, ezzel cserelehetőség nélkül maradt a Loki.

A 66. percben Varga a félpályáról indulva jutott el a tizenhatosig, majd betört a büntető területére, ám ballábas lövése végül lecsúszott. Négy perccel később Verpecz bravúrja akadályozta meg az MTK vezető gólját, a kapus kivetődve tolt ki egy belőtt labdát a ziccerben érkező Könyves elől.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A rendes játékidőben egyetlen percnyi üresjárat sem volt

A folytatásban valamivel óvatosabb játékra váltott az egy csatárral küzdő Debrecen, az MTK pedig türelmesen várt az újabb lehetőségekre. A 87. percben meg is érkezett, Zsidai egy gyönyörű kényszerítő után léphetett ki, majd a Kantától visszakapott labdát a léc alá vágta (2-3). Szakály azonban nem hagyta elúszni a kupadöntőt, két perc múlva a bal oldali partvonaltól indulva két emberen is túljutott, majd a középről 16 méterről a kapu bal sarkába lőtt (3-3)!

Hosszabbítás

A rendes játékidőhöz képest jóval lassabb, taktikusabb játékot mutattak be a csapatok, helyzet nélkül telt el az első negyedóra.

A folytatásban fölénybe került az MTK, a 113. percben Könyves teljesen egyedül léphetett volna ki, ám átszállt a feje fölött a hajszállal hosszúnak bizonyuló labda.

Válaszként azonnal jött a hosszabbítás első debreceni helyzete, Simac hatalmas sprintet kivágva ért fel a kapu elé, jött is a fejére a labda, ám a hosszú sarokra tartó ívelt fejesét Hegedűs vetődve elcsípte.

A hátralevő percek nem hoztak már különösebb eseményt, jöhettek a büntetők.

Büntetőpárbaj

A debreceniek kezdték a tizenegyeseket, a csapatkapitány Szakály a felső sarkot választotta (1-0). A Fradival és a Honvéddal kupagyőztes Vukmir szinte ugyanoda lőtte (1-1).

Nagy Zoltán sem hibázott (2-1). Zsidai is a léc alá bombázott (2-2).

Bouadla ballal a kapu jobb oldalát választotta (3-2), Vass Patrik a bal sarokba lőtt (3-3).

Lucas lövéséhez közel járt Hegedűs, de beakadt (4-3). Wolf nem lőtte jól, Verpecz kiütötte a jobbra tartó labdát (4-3)!

Coulibaly gólja kupagyőzelmet ért volna, de fölé lőtt (4-3)! Kanta higgadt gurítással egyenlített (4-4).

Az első öt pár után egy-egy kísérlettel folytatták a csapatok.

Korhut higgadtan kilőtte a jobb felső sarkot (5-4). Szekeres hajszálpontosan lőtt a jobb alsóba (5-5).

Simac is felrúgta védhetetlenül a jobb felsőbe (6-5). Pál sem szívbajos, felvarrja ugyanoda (6-6).

A nyolcadik párban Varga higgadtan a jobb alsóba lőtt (7-6). Könyves lövését sem lehetett védeni (7-7).

Elképesztő csata, Mészáros is belövi (8-7). A Lokiból már csak Verpecz lőhette volna a következőt, de nem kellett elvégeznie, mert kivédte Kálnoki Kis jobbra tartó lövését!

A Debrecen Kondás Elemér irányításával első trófeáját szerezte meg, a klub 1999, 2001, 2008 és 2010 után ötödször nyerte meg a Magyar Kupát.