Vágólapra másolva!
Hiába játszott fölényben a találkozó jó részében az Eb-résztvevő Írország ellen a magyar fociválogatott, végül meg kellett elégednie a döntetlennel a Puskás-stadionban. A csehek elleni meccshez képest sokkal bátrabb és ötletesebb támadójátékot mutattak a magyarok, ám képtelenek voltak gólra váltani helyzeteiket.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Írország 0-0
Puskás-stadion, 14 ezer néző
v.: Hansen (dán)
Magyarország: Bogdán - Varga, Mészáros, Korcsmár, Halmosi (Kádár, 70.) - Gyurcsó (Koltai, 86.), Pintér (Vanczák, 46.), Szakály P. (Szabics 66.), Dzsudzsák - Koman - Szalai (Németh K., 78.)
Írország: Given (Westwood, 46.) - O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward - Duff (Hunt, 63.), Andrews (Gibson, 66.), Whelan (Green, 85.), McGeady - Keane (Cox, 61.), Doyle (Walters, 46.)
sárga lap: Korcsmár (42.), illetve Ward (57.)

A mérkőzés élő közvetítése

A találkozót nem lehetett elkezdeni az eredeti időpontban, miután egy hatalmas vihar csapott le a Puskás-stadionra. A dán játékvezető elsősorban a villámok miatt tartotta bent a csapatokat, így fél 9 helyett csak 20.50-kor kezdődött a játék.

Magyar akciókkal indult a meccs, de gyorsan átvette az irányítást a vendégcsapat, és O'Shea kevéssel fölé szálló fejesénél az első helyzet Bogdán kapuja előtt adódott. Később Robbie Keane kellemetlen bombáját kellett kiütnie a magyar kapusnak.

Bár a vihar elült, a hirtelen lezúdult víz miatt a mély talaj megviccelte a játékosokat, mindkét oldalon többször is eladott labdákból lódulhattak meg a csapatok.

A 17. percben Dzsudzsák kínálta meg egy bombával Givent, aki vetődve védett. Pár perccel később a középre kanyarodó Dzsudzsák jobbal próbálkozott, lövése magpattant egy védőn, a másik irányba mozduló kapus azonban hatalmas bravúrral bele tudott kapni. A magyarok támadásban maradtak, a 20. percben Koman remek beadásáról Szalai csak centikkel maradt le.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A harmadik Dzsudzsák-lövésnél is Given-parádé kellett: a meccs addigi legszebb támadása végén Szalai sarokkal tette le a szélsőnek a labdát, aki ballal egyből lőtt 18 méterről, a kapus vetődve kiütötte a lövést. A csehek elleni meccshez képest nagyot változott a magyarok játéka, és ennek köszönhetően ezúttal a szintén Eb-résztvevő rivális szorult be hosszú percekre.

A 36. percben az addigi legnagyobb helyzet maradt ki, Szalai védője elcsúszott egy beadásnál, a magyar csatár azonban 8 méterről nem tudta ellőni a kapus mellett a labdát. A szünet előtt megint a Mainz csatára villant, Szakály pontos labdája után látványos csellel küldte el a védőjét, de lövőhelyzetben kivárt, így végül szerelni tudták. A félidőt Koman kisebb sérülése zárta, a Monaco középpályásának egy indításnál aláfordult a bal bokája, ám szünet után folytatni tudta.

A világranglistán 18. helyén álló, 13 meccs óta veretlen ír válogatott a szünet után sem tudta átvenni az irányítást, a magyarok viszont lendületben maradtak. Előbb Varga a bal összekötő helyéről próbálkozott, ám lövése pont középre tekeredett, majd Gyurcsó lőtt mellé ballal egy lefordulás után. Szalai harmadik ziccerével folytatódott a meccs: Halmosi nagyszerű csellel verte át védőjét, pontos beadását a csatár a hosszú sarokra próbálta eltekerni, de egy védőről lepattant a labda. Egy perccel később megint padlón volt az ír védelem, de Dzsudzsák közeli bombájába hiába lépett bele Szalai, a csereként beállt Westwood bravúrral védett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A futball törvényszerűsége kis híján érvényesült a sorozatban érkező magyar helyzetek után. A jobb szélen kilépő Walters közelről lőhetett, de Bogdán nagy bravúrral kitolta a hosszú sarok elől a labdát, a kipattanó után pedig Vanczák mentett jó ütemben. A folytatásban kijött a szorításból az ír csapat, a hazaiak fáradni látszottak a sűrű rohamok után.

Az utolsó húsz percre a cseréktől felgyorsult az ír csapat, míg a magyarok jóval visszafogottabb játékot mutattak Szabics (Szakály helyett jött be) és Kádár (Halmosit váltotta) beállása után. Előbb Cox közeli lövésénél kellett nagyot védenie Bogdánnak, majd Walters fejelt fölé jó helyzetből.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A magyar csapat az alacsonyabb fordulatszámon is megnyerhette volna a találkozót, nyolc perccel a vége előtt egy szöglet után Szabics 18 méteres lövésénél a kapus már verve volt, ám a jobb kapufánál helyezkedő Hunt menteni tudott. A ráadásban is adódott még magyar ziccer, Szabics labdájával a Szalait váltó Németh lépett ki, de elhamarkodott lövését könnyedén védte Westwood.

"A fiatalos hozzáállásnak köszönhetően rengeteg helyzetet alakítottunk ki, sajnálom, hogy ezzel nem tudtunk élni" - értékelt a mérkőzés végén Egervári Sándor szövetségi kapitány. "Jó munkát végeztek a fiúk, csak gratulálni tudok. Messzemenő következtetést nem lehet levonni a meccsből, de látszik, hogy a csapat közelebb került az európai élvonalhoz."

"A magyarok közelebb voltak a győzelemhez, hiszen már az első félidőben is két gólt szerezhettek volna, ha Given nem véd nagy bravúrral" - ismerte el a Sport TV-nek nyilatkozva az íreket irányító Giovanni Trappatoni.