Vágólapra másolva!
Hiába szerzett átlag 65 percenként gólt a magyar labdarúgó-bajnokságban, és végzett a góllövőlista második helyén, sem a Videoton kezdőcsapatában nincs állandó helye, sem a magyar válogatottba nem kapott meghívást Nikolics Nemanja. A csatár nem élte meg csalódásként az előző szezont, úgy véli, a tavaszi formával a mostani évadban nagy baj nem lehet.

Az előző szezonban két elsőségről is lemaradt: a góllövőlistán a második helyen zárt, a Videoton pedig ezüstérmes lett. Örömként vagy csalódásként élte meg mindezeket?

Semmiképpen sem csalódásként. Ha a saját teljesítményem nézem, akkor egész szezonban jól produkáltam, minden sorozatban - a bajnokságban, a Ligakupában és a Magyar Kupában is - szereztem gólokat. Persze, az utolsó fordulóban jó lett volna betalálni Újpesten, hiszen az kellett volna az újabb gólkirályi címhez. Összességében 30 gólt szereztem, életem legjobb szezonját zártam. A csapat sem lehet elégedetlen, 66 ponttal nem kell szégyenkeznünk.

A döcögősen induló szezon végén még a címvédés se tűnt irreálisnak.

A klub életében az edzőváltással egy új szakasz kezdődött. Várható volt, hogy a csapatépítést kell először megoldani. Ez időbe telt, ráment az első fél év, becsúszott pár nem várt vereség, a szerencse sem mindig állt mellénk. De akik jöttek, mind gyorsan beilleszkedtek, nem panaszkodhatunk a hangulatra sem. A tavaszi tizenhárom mérkőzésre már tizenhárom győzelmet terveztünk, ebből tizenegy siker mellett egy döntetlen és egy vereség jött össze végül. Közel álltunk a címvédéshez, de be kellett látni, a Debrecen jobb volt, veretlenül hozta le a szezont.

Ezúttal nem volt akkora játékosmozgás, mint tavaly. Mennyivel lesz másabb a mostani Videoton?

A csapatunk már tavasszal összeállt, nem véletlen, hogy most csak két játékos érkezett. Taktikailag sokat fejlődtünk, minden nap, minden edzésen jobbak vagyunk. Megértettük, mit vár tőlünk a stáb, és igyekszünk ennek megfelelni.

Egy csapatnál kulcskérdés az edző személye. Milyennek ismerte meg Paulo Sousát?

Profi, nagyon ambiciózus szakember, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Azt mondta, fejlődnünk kell, és mi ezt végig szem előtt tartottuk. Nem ő közeledett hozzánk az elvárások tekintetében, hanem tőlünk követelt annyit, hogy megfeleljünk az elképzeléseinek.

Kívülről, a kispad melletti gesztusai alapján úgy tűnik, nehéz ember lehet.

Egyáltalán nem. Korrekt ember, aki mindenben partner, akinek a játékosok a legfontosabbak. Őszintén megmondja a véleményét, maximálisan felkészül és felkészít az ellenfélből. Nehéz feladat lehet összerakni, majd összetartani egy csapatot, de neki sikerült.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem neheztel rá azért, mert többnyire csak csereként számított önre a mérkőzéseken?

Miért tenném? Nem törődtem bele ebbe a szerepkörbe, mert szeretek futballozni. De ha nekem az a feladatom, hogy csereként beállva gólokat szerezzek, akkor ezt teszem. Majd még igyekszem bizonyítani.

Évi harminc gól után még kell bizonyítani valamit?

Csak úgy lehet fejlődni. A bajnokságban átlag 65 percenként szereztem gólt, dolgozom, hogy még jobb legyek.

Négy felkészülési meccsen két győzelem és két döntetlen volt a csapat mérlege, majd jött a Debrecen elleni tizenegyesekkel megnyert Szuperkupa-döntő, azaz még veretlen a Videoton. Mennyire lehet ebből komoly következtetéseket levonni?

Nem számít, hogy ez tétmeccs vagy sem, mindig győzelemre játszunk. Erős ellenfelekkel készültünk a szlovéniai edzőtáborban, mindenkivel pariban tudtunk maradni, így láthattuk, hol tartunk.

Csütörtökön következik a Slovan Bratislava elleni Európa Liga-mérkőzés.

Nagy önbizalommal várjuk a meccset, a Slovan jó csapat, ezért óvatosan megyünk Pozsonyba. Remélem, két mérkőzés alapján mi leszünk a jobbak.

És a bajnokságban? A Videoton és a Debrecen erős kerettel rendelkezik, de a Fradi edzője, Détári Lajos szerint az ő csapata is beleszólhat az érmesek csatájába.

Ennyire előre nem tudok tippelni, a Fradit nem is láttam játszani mostanában. Szerintem, ha úgy játszunk, mint tavasszal, akkor nagy baj nem lehet.

Visszatekintve az Európa-bajnokságra, érte bármilyen meglepetés?

Szerintem toronymagasan a legjobb csapat nyerte az Eb-t, a spanyolok szórakoztató, látványos játékkal lettek aranyérmesek, eszméletlen volt, amit a döntőben nyújtottak. Én német-spanyol döntőt vártam, de a Németországot legyőző olaszokat 4-0-ra verni óriási teljesítmény.

Mit szólt a spanyolok által tökélyre fejlesztett klasszikus csatár nélküli futballhoz?

A mai labdarúgás már nem a kötött posztokról szól. A spanyol taktika inkább a kiismerhetetlenségre épített, a jobb- és balszélső ugyanúgy tudott támadni, mint visszazárni. Márpedig egy védelemnek nehéz felvennie a ritmust egy olyan ellenféllel szemben, ahol nincs kit felvenni és fogni, hiszen akár a szélsőhátvéd is előretörhet és gólt szerezhet, ezt láthattuk a döntőben is.

Ehhez egy önhöz hasonló vérbeli csatár hogyan tud idomulni?

Könnyedén, nekem jobban is fekszik ez a stílus. Nem vagyok egy statikus támadó, szeretek sokat mozogni, beindulni az üres területekre.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Yeni Asir című török lap azt írta, a másodosztályú Göztepe szeretne megszerezni. Korábban portugál lapok írtak a Sportingról is. Tud hivatalos érdeklődőkről?

Ezt a menedzserem intézi, én igyekszem csak a napi munkára és a Videotonra koncentrálni. Amúgy is jól érzem itt magam, nem véletlenül hosszabbítottam szerződést.

De van olyan ajánlat, amit megfontolandónak tartana?

Van, nem titkoltam sohasem, hogy szívesen kipróbálnám magam másik bajnokságban. Remélem, az élet majd meghozza a nagy szerződést egyszer.

Gyakran nyilatkozta, hogy álma a magyar válogatottban való szereplés, de egy ligaválogatott szereplést kivéve még a keretbe se kapott meghívást.Beszélt Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal?

Erről nem szeretnék mondani semmit, csak akkor, ha eljön az ideje. Most nem aktuális a válogatottság.

A nyár tartogatott egy csúcspontot is az életében, hiszen június 2-án tartotta az esküvőjét Zentán.

A menyasszonyommal két éve kitűztük ezt az időpontot, ezen akkor sem akartunk változtatni, amikor kiderült, babát vár. A kislányunk tavaly novemberben született meg, így legalább ő is ott lehetett az esküvőn. 175 főt hívtunk meg, sok csapattársam éppen a nyári szabadság és pihenő miatt nem tudott eljönni, de ezt teljesen érthető. Öt-hat jó barátom - köztük Oláh Lóri, Grumic vagy Vasiljevic - viszont ott volt.

Testvére, Vukan legutóbb Felcsúton járt próbajátékon. Lehet, hogy földrajzilag ismét közelebb kerülnek egymáshoz?

Szerintem nem marad Felcsúton. Most visszatért Szerbiába, de nem kizárt, hogy ismét elfogadja az NB III-as Nagyatád ajánlatát.