Vágólapra másolva!
Akadozó játékkal is 2-0-ra elhúzott a magyar fociválogatott Andorrától, majd a második félidőben jobb teljesítményt nyújtva magabiztos, 5-0-s győzelmet aratott a 2014-es vb első selejtezőkörében. Kedden Hollandiát fogadja Egervári Sándor csapata.

Vb-selejtező, D csoport, első forduló:
Andorra - Magyarország 0-5 (0-2) - élő közvetítés
Andorra la Vella, V.: Emir Aleckovic
Andorra: Gómes - García (Maneiro, 80.), Vales, Lima, Martinez - Pujol, Vieira, Rodrígues, Moreno (Gómez, 69.) - Clemente (Lorenzo, 72.), Silva
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó - Korcsmár - Koman, Hajnal (Elek, 75.), Gera (Priskin, 46.), Dzsudzsák - Szalai (Németh, 82.)
gól: Juhász (12.), Gera (32., 11-esből), Szalai (53.), Priskin (68.), Koman (82.)
piros lap: Vales (66.)
sárga lap: Clemente (20.), García (32.), Moreno (46.), Vales (55.), Pujol (73.), illetve Koman (22.)

Kellemetlennek ígérkező ellenfél várt a magyar fociválogatottra a 2014-es vb selejtezőinek első fordulójában. Andorra történetében eddig mindössze három tétmeccsen nem kapott ki, viszont szövetségi kapitánya, Koldo Álvarez a mindenkori ellenfelek megizzasztását tűzte ki célul, ennek érdekében kilenc emberrel védekezik, és széttördeli az ellenfél játékát.

Egervári Sándor egy csatárral (Szalai), de négy támadó szellemű középpályással (Koman, Hajnal, Gera, Dzsudzsák) küldte hadba a csapatát, amelynek azonban az első félidőben nem ízlett az andorrai tördelős foci.

Forrás: AFP/Pascal Pavani
Moreno támadja Korcsmárt

Szórványosan a hazaiak előtt is adódtak helyzetek, de a magyarok játszottak fölényben, ugyanakkor az összjátékot távolról sem nevezhetnénk gördülékenynek. Gera és Koman révén a jobb szél sokkal aktívabb volt, de Dzsudzsák is időről időre megkínálta egy-egy jó beadással Szalaiékat.

Ez a forgatókönyv lényegében nem változott az egész első félidőben, noha Juhász Roland már a 12. percben megszerezte a megnyugtató első gólt, bebólintva Dzsudzsák szögletét. A 32. percben García vágta fel az ötösre berobbanó Vanczákot, a jogosan megítélt büntetőt Gera a jobb alsóba helyezte.

Forrás: AFP/Pascal Pavani
Gera higgadtan berúgta a büntetőt

Félidőben a több rúgást is kapó Gerát Priskin váltotta. Eleinte még ekkor is akadozott a játék, de idővel egyre több támadást sikerült végigvinni pontos, lapos passzokkal. Bár az andorraiak két nagy helyzetet is kihagytak, az 53. percben büntetett Szalai, aki a második fejesgólt szerezte a meccsen, Vanczák jobbról érkező beadásánál.

Ez a gól jelentette a fordulópontot, innentől vált gördülékenyebbé a csapatjáték, amire a hazaiak sűrűsödő durvulással reagáltak. A Real Madrid C csapatában focizó Vales az 55. és a 66. percben is kapott egy-egy sárgát, azaz a meccs utolsó negyedére emberelőnybe került Magyarország.

Priskin két perccel a kiállítás után beverte Lipták hosszú indítását, szűk tíz percre rá pedig kapufát lőtt kisodródott helyzetből. A végeredményt Koman állította be: Dzsudzsák Priskint futtatta meg a bal oldalon, ő középre adott, a két perccel korábban beállt Maneiro jókora luftot rúgott, Koman pedig a kapuba bikázott.

A maradék percekben az önérzetes hazai csapatkapitány, Lima próbálkozott lövéssel minden szögből, a többi andorrai fejben talán már a keddi romániai utazás járt.

Forrás: AFP/Pascal Pavani
Bogdánnak kevés dolga akadt, de akkor résen volt

A magyar játékosok agyán pedig valószínűleg átfutott a hollandok elleni selejtező, amelyet kedden 20.30-kor játszanak a Puskás Ferenc Stadionban. Egervári együttesének minden bizonnyal jól jött kezdésnek egy gyenge ellenfél, amely ellen lendületbe jöhetett, és önbizalmat gyűjthetett.

A D csoport további meccsein: Észtország - Románia 0-2, Hollandia - Törökország 2-0.