Vágólapra másolva!
Hazai pályán mindössze egy ziccerig és egy büntetőig jutott a magyar labdarúgó-válogatott, amely a kapitális hibák miatt 4-1-re kikapott Hollandiától a világbajnoki selejtezők második fordulójában.

Dzsudzsáktól féltek a holland drukkerek - meccs előtti riport

Eredmény, vb-selejtező, D csoport:
Magyarország - Hollandia 1-4 (1-2)
Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző
v.: Pedro Proenca (portugál)
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Lipták, Juhász, Elek (Gyurcsó, 61.) - Korcsmár, Varga J. - Koman (Hajnal, 46.), Gera (Németh K., 80.), Dzsudzsák - Priskin
Hollandia: Stekelenburg - Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi (Mathijsen, 64.), Willems - Clasie, Sneijder, Strootman (Maher, 78.) - Lens, Van Persie (Huntelaar, 46.), Narsingh
gól: Dzsudzsák (7., 11-esből), illetve Lens (3., 53.), Martins Indi (19.), Huntelaar (74.)
sárga lap: Korcsmár (18.), Juhász (29.), Dzsudzsák (37.), illetve Clasie (6.), Maher (85.)

Az élő közvetítés

"A hollandok formája fogja eldönteni a meccset" - mondta a meccs előtt pár perccel az [origo]-nak a korábbi válogatott Löw Zsolt, aki szerint a magyarok mindig képesek egy jó átlagteljesítményre, amit most is hozni fognak, azt viszont lehetetlen megjósolni, hogy Louis van Gaal együttese ezúttal mire lesz képes.

A hollandok Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi, Willems összeállítású védelme még az egykori Hoffenheim-játékos számára is szinte teljesen ismeretlen volt, de mint elmondta, ez semmit nem jelent: "Louis van Gaal szakértelmében megbízom, szóval nem hiszem, hogy gyenge lenne hátul a holland együttes."

Dzsudzsák úgy ünnepelt, mintha kijutottunk volna a vb-re

A magyarok maximális koncentrációt, nagy akarást és odafigyelést ígértek a meccs előtt, aztán mégis nagyon gyorsan érkezett a holland gól, egy kényszerítőzés utáni beadásnál Jeremain Lens ugrott túl két magyar védőt (0-1).

Lens a hollandok titkos fegyvere lehetett, a helyszínen kiadott kezdőcsapatba már be sem fért, de Robben a bemelegítés során ágyéksérülést szenvedett, így őt kellett pótolnia. Sajnos nagyon is jól tette.

A szurkolóknak szerencsére nem volt idejük arra, hogy magukba forduljanak, és azon kezdjenek el morfondírozni, hogy máris elfelejthetjük a vb-kvalifikációt, hiszen két percre a Lens-gólra büntetőt kaptak a magyarok, miután Clasie szabálytalankodott Gerával.

A holland szurkolók a meccs előtt Dzsudzsáktól tartottak, részben jogosan, abban ugyanis nem lett igazuk, hogy a "kutyaütő" holland jobbhátvéd miatt rúg majd gól a volt PSV-szélső. A moszkvai profi a 11-est ballal a jobb alsóba lőtte, majd átugrott a reklámtáblán, és úgy ünnepelt a szurkolókkal, mintha legalábbis kijutottunk volna a vb-re (1-1).

A lélektani fölény így a magyaroké kellett volna, hogy legyen, a szurkolók ezt átérezve ünnepeltek is egy nagyot: balról hallatszott a "hajrá", jobbról jött rá a válasz: "magyarok!"

Lassú volt a magyar védelem

Aztán ismét az arcokra fagyott a mosoly, Bruno Martins Indi ugyanis szinte senkitől sem zavartatva befejelte a második holland gólt (1-2). A meccs előtt a legtöbb szakértő azt mondta, hogy a magyarok nagy esélye a nem túl acélos holland védelem, pedig az első fél órában inkább ennek a fordítottja volt az igaz. A balhátvédként bevetett Elek Ákos lassú volt, de a Lipták, Juhász, Vanczák hármas sem tűnt lefuthatatlannak a hollandok számára, ezt brutálisan ki is használták.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Dzsudzsák nagy bizonyítási vággyal játszott, mindkét oldalról jól kanyarította be a szögletét, de Juhászt és társait ezúttal - Andorrával ellentétben - nem hagyták fejelni a hollandok.

Az egyetlen szektorba bezsúfolt holland drukkerek 35 perc után szólaltak meg először, és nagyon úgy tűnik, hogy kevés volt közöttük az Arsenal-drukker, ugyanis Robin van Persie-t kezdték hangosan éltetni. A Manchester Unitedben fantasztikus rajtot vett játékos sokat mozgott, befejező csatár létére legalább kétszer visszajött a félpályáig, és onnan maga kezdte el szervezni a támadásokat.

"Teljes szívből szurkolunk" - kiabáltak lelohaszthatatlan kedvvel szurkolóink, majd a magyar népmesék dallamát kezdték énekelni, ami nem is volt rossz hangulatjavítónak.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Egy mellettünk ülő drukker szerint Dzsudzsák kifejezetten frusztráltnak tűnik. Mielőtt ezt kimondta, Vanczák rosszul sikerült, hosszú passzánál a balszélső számon kérőn széttárta a kezeit, majd pár perccel később egy felesleges labdaelrúgásért sárga lapot kapott. A félidő aztán az ő szabadrúgásával zárult, a 21 méterről rácsavart labdát akár mellel is levehette volna Stekelenburg.

Fehér Csaba a szünetben még bizakodott

"Túl könnyen odaajándékoztuk a két gólt. Ha valamikor, akkor most van meg az esélye a magyar csapatnak a győzelemre - ezt mondtam a meccs előtt, de még mindig bízom ebben" - nyilatkozta az [origo]-nak a szünetben Fehér Csaba, aki hosszú éveket légióskodott Hollandiában. Szerinte mindent elmond a holland labdarúgás erejéről, hogy a csapatba ezúttal csak a szerencsének köszönhetően bekerült Lens gólt szerzett. "Lehet ennél nagyobb öröme egy játékosnak? Vagy ott van Martins Indi, akinek három meccse volt a válogatottban, és most gólt ünnepelhetett."

A VIP-páholyban Orbán Viktor miniszterelnök Mezey György volt kapitánnyal és az egykori Újpest-kedvenc Kovács Zoltánnal vitatta meg a látottakat, ekkor még lehetett bizakodni.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

A nem sokat mutató Koman helyére Hajnal állt be a szünetben, aki rögtön vitt is egy kis lendületet a magyarok játékába. Ám Elek fejjel gólpasszt adott Lensnek, aki nem is hibázott középtávolról (1-3).

Egy formás magyar akció végén Priskin ziccerben flegmán emelt közelről, de Stekelenburg védett, Hajnal kapáslövése fölé ment, és ezzel egy időre el is lőttük a puskaporunkat, Sneijder viszont a kapufát lőtte telibe 25 méterről.

Macska-egér játék

Eleket lecserélte Egervári, Van Gaal segítője, Kluivert pedig ugyanitt, a kispad környékén - öltönyben - szépen lekezelt egy labdát.

A magyar csapatban az ígérgetések ellenére senki nem tudott kulcsfigura lenni, a lecserélt Komanon kívül Gera és Dzsudzsák is árnyéka volt önmagának, a holland támadók a magyar védőkkel macska-egér játékot mutattak be.

Ennek megfelelően jött is a negyedik holland gól, a csereként beállt Huntelaar úgy kapott passzt, hogy a védőink ledermedve nem is vették észre, hogy az ellenfél elvégzett egy szabadrúgást. Bogdán tehetetlen volt.

Egervári próbálkozott, Hajnal és Gyurcsó beállásával próbált belenyúlni a meccsbe, de ez a hollandokat egyáltalán nem zavarta meg.

Fotó: Mudra László [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Az i-re a pontot Huntelaar tehette volna fel, az ajándék labdát azonban nem tudta a kapuba pörgetni. A hollandoknak nem is kellett igyekezniük, hogy helyzetbe kerüljenek, a lehetőségek - a magyarok asszisztálásával - jöttek maguktól. Látványra úgy tűnt, mintha a magyar csapat lenne fiatal és tapasztalatlan, nem pedig a - valóban sok ifjoncból összerakott - holland.

Bizakodni, optimistán nyilatkozni persze az 1-4 után is lehet, de úgy tűnik, Csányi Sándor MLSZ-elnöknek lesz igaza, aki szerint a 2016-os - kibővített létszámú - Eb-t kell megcélozni, nem pedig a brazíliai vb-t.

"Megérdemelten nyerték meg a mérkőzést a hollandok, mert hátul komoly hibákat követtünk el. Ahogy futottunk az eredmény után, megtalálták a gyenge pontjainkat és ki is használták ezeket. A két októberi mérkőzésen nyerni kell ahhoz, hogy versenyben legyünk a csoport második helyéért" - nyilatkozta Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

"Sokat számított, hogy már az elején gólt szereztünk, igaz, hamar ítéltek ellenünk egy büntetőt. A második félidőben úgy tűnt, a magyarok rendkívül szervezetlenül futballoznak. Összességében elégedett vagyok, ugyanis a két legnehezebb ellenfelünkkel szemben hat ponttal kezdtük a selejtezősorozatot" - mondta holland kollégája, Louis van Gaal.

A csoport többi mérkőzésén:
Törökország - Észtország 3-0 (1-0)
gól:
Belozoglu (44.), Bulut (60.), Inan (75.)
piros lap: Jaager (19., Észtország)

Románia - Andorra 4-0 (2-0)
gól:
Torje (29.), Lazar (44.), Gaman (90.), Maxim (92.)

A csoport állása:

1. Románia22006-06
2. Hollandia22006-16
3. Magyarország21016-43
4. Törökország21013-23
5. Észtország20020-50
6. Andorra20020-90