Vágólapra másolva!
A románok elleni hazai veresége után a budapesti vb-selejtező létfontosságú lett a török csapat számára, még a szövetségi kapitány, Abdullah Avci is izgulhat az állásáért. A szakember eddig igyekezett az állandóságra építeni, de most van néhány hiányzó kulcsembere. A széleken így is nehéz lesz feltartóztatni a törököket, középen azonban meg lehet verni őket.

A magyarok vb-selejtezős csoportjában eddig minden mérkőzés a papírformának megfelelő eredményt hozott, egyetlen kivétellel. A magasabb kalapból kisorsolt válogatottak legyőzték az alacsonyabban rangsoroltakat, de a legutóbbi játéknapon a törökök hazai pályán kikaptak Romániától. Egervári Sándor csapata előtt tehát adott a példa, a feladat pedig nem megoldhatatlan, de nem is egyszerű.

Négy szövetségi kapitány négy év alatt

A török válogatott a 2000-es évek első felében felnőtt az európai élmezőnyhöz. Ott volt a 2000-es Európa-bajnokságon, a 2002-es vébén hatalmas meglepetésre bronzérmet szerzett, és bár a következő két tornáról lemaradt, a 2008-as Eb-n elődöntőt játszhatott. Azóta viszont semmi nem jött össze a törököknek, hiányoztak a vébéről és a legutóbbi Eb-ről is, ráadásul mindkét elbukott selejtezősorozat után szövetségi kapitányt váltottak. 2009 októberében a török edzőlegendát, Fatih Terimet küldték el, tavaly novemberben pedig a holland Guus Hiddinktől vettek búcsút. Kettejük között még Oguz Cetin is leült a kispadra négy mérkőzésen, és nincs kizárva, hogy ha kikapnak Budapesten, akkor a jelenlegi főnök Abdullah Avcinak is mennie kell.

Forrás: AFP
A románok ellen megégtek a törökök

Avcinak a keddi lesz a 11. mérkőzése a válogatott élén: öt vereség mellett öt győzelemnek örülhetett, amelyek között akadt bravúrdiadal (mint a portugálok idegenbeli 3-1-es legyőzése az Eb előtt), illetve kifejezetten kínos eredmény is (a románok elleni hazai fiaskó mellett a szlovákok elleni otthoni 1-2 sorolható ide). A szövetségi kapitány igyekezett viszonylag állandó csapatot összerakni a selejtezőkre, ám az eredmények a sztenderd alapfelállás és az összeszokott csapatrészek ellenére sem jók.

Hiányzó kulcsemberek

Az eddigi három selejtezőn a kezdő tizenegy nyolc helyen változatlan maradt, azonban Avci Budapesten ezt a nyolc embert egészen biztosan nem küldheti pályára, mert az eddig alapembernek számító védekező középpályás, Mehmet Topal megsérült a románok ellen, és el sem utazott Magyarországra. Két másik társa, a középpályás Selcuk Inan és a csatár Burak Yilmaz már Románia ellen sem tudott játszani, és ellenünk is hiányoznak. Ráadásul az eddig mindegyik selejtezőn, így múlt pénteken is kezdő Arda Turan és Gökhan Gönül sem teljesen egészséges, kérdéses a szereplésük a Puskás Ferenc Stadionban.

A szakember a hiányzó játékosok ellenére is alighanem ragaszkodik majd a megszokott 4-2-3-1-hez, viszont ha a középpályán Mehmet Topalt a Liverpoolban légióskodó Nuri Sahinnal pótolja (amire minden esély megvan), akkor kissé támadóbb szelleművé teszi együttesét. Sahin (képünkön) ugyanis Topallal ellentétben nem annyira ütközésekkel és párharcokkal próbál labdát szerezni, hanem igyekszik olvasni a játékot, blokkolni a passzsávokat, és az összjátékban is jobb.

Forrás: AFP/Ernst Wukits

Török veszedelem a széleken

A támadójáték kulcsembere az az Arda Turan, aki klubjában, az Atlético Madridban többnyire balszélsőt játszik, a válogatottban azonban inkább irányító. A szélsőjáték azonban így is rendkívül fontos, hiszen a törökök támadásainak nagy része a széleken alakul. Egyrészt Arda is gyakran kihúzódik, másrészt pedig a szélsők (a legutóbb a jobb oldalon Hamit Altintop, a balon pedig Sercan Sararer futballozott, de megfordult ezen a poszton már Tunay Torun is) általában igyekeznek egy az egyben megverni az ellenfél szélsőhátvédeit. A keddi mérkőzés kulcsmomentumai ezek a párharcok lehetnek, márpedig a magyar válogatott a védelem két oldalán nem áll a legjobban.

Az észtek ellen Varga József futballozott jobbhátvédként, a törökök ellen azonban talán ésszerűbb lenne Vanczák Vilmost szerepeltetni ezen a poszton. Varga így eredeti posztján, védekező középpályásként játszhatna, ami egyben azt jelenthetné, hogy az észtek ellen ott számításba vett Korcsmár Zsolt visszahúzódhatna a védelembe, pótolva az eltiltott Juhász Rolandot. Juhászon kívül Dzsudzsák Balázs sem játszhat eltiltás miatt, és az ő helyettesítése sem tűnik egyszerűnek. Az észtek ellen a magyar csapat csak egyetlen védekező középpályással futballozott, a törökök ellen azonban ennél alighanem több kell, és ha Pintér Ádám bekerül a kezdők közé, akkor Gera mellett Hajnal lehetne a három támadó középpályás közül a középső.

Bizonytalan középhátvédek

Ez már csak azért is hasznos lehet, mert a törökök gyenge pontja középen van. Mind a három vb-selejtezőn a Semih Kaya, Ömer Toprak duó játszott a hátsó alakzat tengelyében, ám kifejezetten bizonytalannak tűntek (az észtek ellen két olyan labdavesztésük is volt, amely után a támadó egy az egyben vezethette a kapusra a labdát), és mivel a törökök rendre nagyon előretolták a legutolsó védelmi vonalukat, a mögéjük belőtt labdákkal, kiugratásokkal helyzeteket lehet kialakítani. A románok is így szerezték a győztes találatot Isztambulban.

A török keret

Volkan Demirel kapus1981. október 27.Fenerbahce 56 -
Mert Günok kapus 1989. március 1. Fenerbahce 4 -
Cenk Gönen kapus 1988. február 21. Besiktas 2 -
Gökhan Gönülhátvéd 1985. január 4. Fenerbahce30 1
Ömer Toprak hátvéd 1989. július 21. Bayer Leverkusen 10 2
Egemen Korkmaz hátvéd1982. november 3. Fenerbahce 8-
Hasan Ali Kaldirim hátvéd 1989. december 9.Fenerbahce 8 -
Semih Kaya hátvéd 1991. február 24. Galatasaray 7 -
Bekir Irtegün hátvéd 1984. április 20. Fenerbahce 4 -
Emre Belözoglu középpályás 1980. szeptember 7. Atlético Madrid 88 9
Hamit Altintop középpályás 1982. december 8. Galatasaray76 8
Arda Turan középpályás középpályás 1987. január 30. Atlético Madrid 60 13
Nuri Sahin középpályás 1988. szeptember 5. Liverpool FC 35 2
Caner Erkin középpályás 1988. október 4.Fenerbahce 16 1
Mehmet Ekici középpályás 1990. március 25.Werder Bremen 7 -
Aydin Yilmaz középpályás1988. január 29. Galatasaray --
Emre Colak középpályás 1991. május 20.Galatasaray 1 -
Jem Karacanközéppályás 1989. február 21.Reading FC - -
Umut Bulut csatár 1983. március 15. Galatasaray18 3
Mevlüt Erding csatár 1987. február 25. Stade Rennes17 1
Tunay Torun csatár1990. április 21. VfB Stuttgart 8 -

Sercan Sararer

csatár 1989. november 27. Greuther Fürth 8 -