Vágólapra másolva!
Nagy klubok is hívták, nyáron mégis Mainzban maradt Szalai Ádám, aki jelenleg vezeti a Bundesliga góllövőlistáját. Maximalista és önkritikus, tud még fejlődni Mainzban is, ahol megismerte a foci szép oldalát. Egy válogatott pótselejtezőt és egy mainzi Európa Liga-indulást már most aláírna.

A legutóbbi négy bajnoki meccsen öt gólt lőtt, összesen nyolc találatával vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, holtversenyben a Bayern München csatárával, Mario Mandzukiccsal. Milyen hangulat veszi most körül Németországban?

Örülök, hogy így alakul a sorsom, és annak, hogy nyáron szerződést hosszabbítottak velem újabb három évre. Januárban egyéves kihagyás után tértem vissza, és egyből rendszeres játéklehetőséghez jutottam. Fél szezonnyi játék után aztán hihetetlen nagy elismerést jelentett, hogy komolyabb csapatok is kerestek, és a Mainz is új szerződést ajánlott. Nekem a fejlődés volt a legfontosabb, amihez folyamatos játékra van szükségem, így maradtam Mainzban.

Bő egy hete, a Hoffenheim ellen mesterhármast lőtt. Utoljára Puskás Ferenc triplázott magyarként egy topligában, milyen érzés erre gondolni?

Hatalmas elismerés, és jó visszajelzés, mert ezek szerint jó úton haladok abban, amit gyerekkorom óta csinálok. Klassz dolog minden idők legjobb magyar játékosával egy statisztikában szerepelni.

Van még egy párhuzam Puskással: mindketten játszottak a Real Madridnál. Az ottani csapattársak közül tartja valakivel a kapcsolatot? Megbánhatták Madridban, hogy elengedték?

Nem tartom senkivel a kapcsolatot, próbálok egyáltalán nem foglalkozni a múltbéli dolgokkal.

Forrás: MTI/EPA/Peter Steffen

Dárdai Pál azt mondta, hogy a Bayern Münchenben is bombázná a gólokat. Egyetért vele? Vagy ott még könnyebb dolga is lenne?

Köszönöm szépen neki ezt a csodálatos felvetést, de az ilyenekkel is felesleges foglalkozni. Azon túl, hogy a Mainzra koncentrálok, elsősorban nem is a gólokkal foglalkozom, azok csak másodlagosak. Fontosabb, hogy a rám bízott feladatokat a legjobb tudásom szerint elvégezzem.

Az önre bízott feladatok közt pedig a védekezés is kiemelt helyen lehet. Az edzője, Thomas Tuchel legalábbis úgy nyilatkozott a Hoffenheimnek lőtt triplája után, hogy most már talán világos, miért tartja önt az egyik legjobb védekező játékosnak.

Egy csapattaktika mindig ott kezdődik, hogy null legyen hátul, akkor nagy baj már nem lehet. Kiscsapatként rendkívül fegyelmezetten kell védekezni, itt, Mainzban az első perctől belém nevelték, hogy a csapat érdekében tartsam be az utasításokat. Én vagyok az első védekező ember, aki labdát szerez, majd elindítja a támadást. Velem kezdődik a védekezés.

Mivel nem egy sztárcsapat a Mainz, taktikában alkalmazkodik az ellenfeléhez? Vagy hazai pályán nekimennek majd még a Dortmundnak is, november végén?

Mivel kiscsapatról beszélünk, idegenben maximálisan alkalmazkodunk az ellenfélhez, az edző és a stábja kielemzi az ellenfél gyengéit és erősségeit, ezek alapján dolgozzák ki az egyedi részleteket a meccsekre. Otthon van egy megszokott taktikánk, de ha egy olyan szintű csapat jön, mint a Dortmund, akkor otthon is alkalmazkodni kell.

Pedig mintha kicsit nehezen indult volna a szezon. Hogyan lendült formába?

Ezt teljesen másképp látom. Egy válogatott-összetartás után finoman szólva nekem estek páran, hogy miért nem vagyok formában. Az, hogy az első két meccsen nem nyertünk, nem jelenti azt, hogy Szalai Ádám nincs formában, mert nem rúgott két meccsen öt gólt. Talán nem a legjobban jött össze az első két meccs, de én nem éreztem magamon, hogy formán kívül lennék.

Türelmesebbek a Bundesligában, mint Magyarországon?

Ez nem klubcsapat kérdése. Mindegy, hol játszol, ha te hiszel magadban, már letettél valamit az asztalra, és ők is tisztában vannak a képességeiddel, akkor bízni fognak benned.

Forrás: MTI/EPA/Fredrik Von Erichse

Mennyire maximalista? Elemezgette a mesterhármasa után, mit csinálhatott volna másképp, jobban?

Aki ismer, tudja, hogy nagyon is maximalista és önkritikus vagyok. Próbáltam mindenhol megállni a helyemet, meghatározó játékossá válni, akár Újpesten, akár a Real Madridnál, akár Mainzban. A mesterhármas örök élmény marad, nem egyszerű triplázni a Bundesligában, de a legfontosabb a csapat győzelme, az után a meccs után is ennek örültem elsősorban.

Már a nyáron is keresték nagyobb csapatok, ha így folytatja, még nehezebb lesz megtartania a Mainznak. Milyen taktika mentén váltana klubot?

Nem szeretek a jövőbe nézni. Jó döntés volt itt maradni, és biztos vagyok abban, hogy később is jó döntést hozok majd. A jövőről most csak annyit tudok, hogy fejlődhetek még tovább, legalább egy, de inkább két lépcsőfokot feljebb léphetek. Jelenleg viszont hihetetlenül boldog vagyok Mainzban.

El tud menni nyugodtan moziba vagy étterembe Mainzban civilben? Zavarja a sok gratuláló, autogramkérő?

Az évek során ez valamivel nehezebb lett. Ez egy kisváros, imádják a focit, pár éve megragadtunk az első osztályban, ezért hihetetlenül szeretik a focistákat. Ugyanakkor ez is hozzátartozik a kikapcsolódáshoz, ez a foci szép oldala.

Forrás: AFP/John Mcdougall

Többször is megváltoztatta a frizuráját, egy időre szakállt is növesztett. Ezekkel lezár egy-egy időszakot az életében, vagy így éri el, hogy olykor nyugodtan elmehessen étterembe?

Lehet, hogy a szakállas időkben kevésbé ismertek fel, de nem ez volt a lényeg. Igazából, amilyen kedvem volt, úgy alakítottam a külsőmet, nincs emögött semmi több.

Jó szériában van a válogatottal is, amely négy forduló után második a csoportjában a vb-selejtezőkön. 28 év után juthatnánk ki világversenyre, jelent ez plusz motivációt? Szoktak erről beszélni a csapaton belül?

Az egész országnak hatalmas élmény lenne a vb-szereplés, de ha megnézzük a csoportot, hiba volna úgy beállítani, hogy ki fogunk jutni ennyi év után. Hollandia és Törökország mindenképp előrébb tart, a románokkal pedig ki-ki meccset fogunk játszani. Felesleges előre olyanokat mondani, mint a holland meccs előtt, hogy most megverjük a hollandokat. Az viszont biztos, hogy a játékosok mindent megtesznek majd a sikerért.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A törökök legyőzése után azt mondta, nem mindennapi siker ez a magyar válogatottnak. Volt a játékosokban dac, amiért a hollandok elleni hazai 4-1-es vereség után kemény kritikákat kaptak?

A hollandok ellen nem léptem pályára, így a másokat ért kritikával nem foglalkozom. Engem egyébként is csak két ember kritikái érdekelnek, a szövetségi kapitányé és a klubedzőmé, az, hogy az újságok mit írnak rólam, nem.

A lapok véleményét cseppet sem veszi komolyan? Csak érdeklődve elolvassa, miket írnak, vagy felhúzza magát néha rajtuk?

Egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit ír, amíg nem megy át személyeskedésbe. Az újságírók ezért vannak: kritizálnak, ha nem lövök gólt, mennybe emelnek, ha igen, de ez irreleváns, a napjaimat nem befolyásolja.

A jó kritikának csak örül azért.

A legfontosabb, hogy bennem milyen érzés alakult ki, mert magamat úgyse fogom átveri. Ha tudom, hogy nem játszottam jól, nem csapom be magam. Nem az újságból fogok rájönni, hogy hogyan játszottam.

El tudja képzelni, hogy Huszti egyszer ismét válogatott legyen?

Nem tudom ezt előre megjósolni. Szabi képességeivel mindenki tisztában van, a magyar fociban elég nagy luxus, hogy nem játszik a válogatottban, hatalmas erősítés lenne a csapatnak.

Ha egy év múlva beszélnénk megint, és a Mainz Európa Liga-indulást, a válogatott pótselejtezőt harcolna ki, elégedett lenne?

Ezt már most aláírnám.