Vágólapra másolva!
Vanczák Vilmos svájci gépének késése miatt bő félórás csúszással repült el hétfőn délelőtt a magyar labdarúgó-válogatott Törökországba. A csapat szerdán Fehéroroszország ellen játszik, Varga Józsefnél egy korábban szerzett egészségügyi problémát találtak a Greuther Fürth orvosai, Dzsudzsák Balázs rúgást kapott a bal bokájára, Pátkai Máté lázas.

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese szerdán Belekben, közép-európai idő szerint 17 órakor Fehéroroszország csapatával játszik felkészülési mérkőzést. A kapitány tájékoztatása szerint a telki edzőtáborban összegyűlt 13 játékoshoz a ferihegyi repülőtéren csatlakozott Pintér Ádám és Vanczák Vilmos. Utóbbi menetrendi gépe késve szállt le Budapesten, ezért tolódott el kicsit az indulás.

"További légiósok és a Belekben edzőtáborozó győri játékosok odakint csatlakoznak hozzánk, így tizennyolc mezőnyjátékossal és három kapussal várjuk a fehéroroszok elleni mérkőzést" - mondta Egervári, aki hozzátette azt is, hogy a győri Pátkai Máté lázas, ezért még bizonytalan, hogy pályára léphet-e szerdán.

Miután a keretből a magyar csapat két korábbi csapatkapitánya, Gera Zoltán és Juhász Roland is hiányzik, ezért a karszalagot Hajnal Tamás vagy Dzsudzsák Balázs viselheti szerdán. A távollévők között szerepel még a múlt héten a Greuther Fürth-höz szerződött Varga József, aki a német csapat vezetőinek kérésére nem utazott haza a válogatotthoz.

A szövetség honlapja szerint a bajor klub orvosai egy korábban szerzett egészségügyi problémát találtak a magyar játékosnál, ezért kérték, hogy Egervári Sándor tekintsen el a szerepeltetésétől. Szilágyi György, a válogatott orvosa szerint az útra kelt játékosok egészségesek, s bár Dzsudzsák egy edzésen rúgást kapott a bal bokájára, a doktor szerint ez nem lesz akadálya annak, hogy szerepelhessen.

"Injekciózták a bokámat és gyógyszert is kaptam, s bár a legutóbbi edzőmérkőzésünk elején még nagyon fájt, hetvenöt percet így is tudtam játszani, és az edzőm is nagyon elégedett volt a teljesítményemmel" - fogalmazott Dzsudzsák, aki szerdán 50. válogatottságát ünnepelheti.

"Eredetileg tavaly ősszel készültem az ötvenedikre, de eltiltás miatt sajnos ez akkor elmaradt. Nagyon büszke vagyok, hogy már huszonhat évesen eljutottam idáig, ha pedig úgy alakul a meccs, hogy a csapatkapitány karszalagot is felvehetem, az a cseresznye lenne a tortán" - tette hozzá a Dinamo Moszkva középpályása, aki szerint Egervári Sándornak nem lesz könnyű helyzete, hiszen többféle felkészültségi szintű játékosokból kell összegyúrnia a csapatot, van, aki napi két edzéssel, más pedig egy bajnokival a lábában érkezett a kerethez. "A fontos, hogy élvezzük a helyzetet, hogy jó körülmények között készülhetünk" - tette hozzá Dzsudzsák.

"Sajnálom, hogy két fontos játékosunk, Zoli és a Roland hiányzik" - jelentette ki Hajnal Tamás, a csapatkapitányi karszalag első számú várományosa, majd így folytatta: "Én karszalaggal vagy anélkül is mindig meghatározó eleme vagyok a csapatnak, és a többiek felnéznek rám. Továbbra is ezt a szerepet szeretném betölteni, példát mutatva, mindent megtéve a pályán és a pályán kívül, hogy minél sikeresebbek legyünk és minél jobban fel tudjunk készülni a márciusi nagyon fontos mérkőzésekre."

A keret egyik újonca Böde Dániel, a Ferencváros csatára, aki jó formában várja a szerdai esetleges bemutatkozást.

"Hét felkészülési meccsen öt gólt lőttem, különösen a Kijevnek rúgott kettőre és a Basel elleni egyre vagyok büszke, mert ezeket mégiscsak nemzetközileg jegyzett csapatok ellen sikerült elérni. Bízom benne, hogy játéklehetőséget kapok, és be tudom bizonyítani, hogy helyem van a válogatottban" - fogalmazott a támadó.

Egervári Sándor szerint annak ellenére, hogy felkészülési mérkőzés lesz a szerdai, a fehéroroszok ellen is a győzelem az elsődleges cél.

"Szeretnénk támadásban és védekezésben is kijavítani, azokat a hibákat, amelyek a legutóbbi mérkőzéseken előfordultak, és megpróbálunk előrelépni a román és a török mérkőzésig. A csapatot elsősorban mentálisan és taktikailag kell felkészíteni, nem fizikailag" - mondta a kapitány, aki szerint előnye is lehet annak, hogy Belekben kevés néző előtt játszhat a válogatott.

"Minden rosszban van valami jó. Jobban szerettük volna, ha sok néző előtt tudunk felkészülési meccset játszani. Így azonban talán jobban fel tudunk készülni egy nézők nélküli meccsre, de én óvatosan bizakodó vagyok, és még mindig nem adtam fel annak a lehetőségét, hogy teltházas mérkőzésünk legyen márciusban a románok ellen" - folytatta Egervári.

Vági Márton főtitkár elmondta, hogy a FIFA a jövő hét végéig dönthet a magyar szövetség fellebbezéséről. Ő maga 30-40 százalék esélyt ad arra, hogy a nemzetközi szövetség megváltoztatja a büntetést, amely szerint zárt kapuk mögött kell lejátszani a Románia elleni vb-selejtezőt. Vági szerint legfeljebb felfüggesztésre lehet számítani, a szankció teljes eltörlésére nem.