Vágólapra másolva!
Hiányozni fognak a szurkolók, de igyekeznek túllépni ezen a magyar labdarúgó-válogatott tagjai, akik pénteken, ha nem is sorsdöntő, de ahogy Egervári Sándor szövetségi kapitány fogalmazott, kiemelten fontos vb-selejtezőt vívnak a románokkal. Dzsudzsák Balázs azt szeretné, ha győzne a csapat, és szombaton minden ember boldogan kelne fel, az élete egyik legjobb szezonját teljesítő Szalai Ádámnak pedig nem tetszett az elmúlt meccsek góltalanságát feszegető kérdés.

Bogdán Ádám kisebb sérülést szenvedett március 2-án, amikor a Bolton 3-2-re győzött a Barnsley ellen az angol másodosztályban, de a felépülése viszonylag gyorsan ment, mindössze két találkozót kellett kihagynia, és az elmúlt hétvégén már újra kerettag volt.

A Bolton a legutóbbi fordulóban 1-0-ra kikapott az Ipswich ellen, előtte viszont hat győzelmet és két döntetlent ért el, azaz hatalmas iramban közelített az élbolyhoz. Nyolc fordulóval a zárás vége előtt a Bogdánék hátránya öt pont a még rájátszást érő hatodik helyet elfoglaló Leicester mögött, úgyhogy a helyzet korántsem reménytelen.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Bogdán gyorsan felépült a sérüléséből

Bár a hétvégi bajnokin csak kispados volt, Bogdán úgy készül, a románok elleni vb-selejtezőn ő áll majd a magyar csapat kapujában, igaz, hozzátette, szerinte két kollégája, Király Gábor és Megyeri Balázs is ugyanígy gondolkodik. "Az a lényeg, hogy a pénteki meccsre tökéletes állapotba hozzad magad, ehhez fejben is készülni kell, és ha végül úgy alakul, hogy nem te védesz, akkor is tiszta a lelkiismereted" - osztotta meg Bogdán, hogy ő miképp áll a kapuskérdéshez.

Az évek óta Angliában légióskodó kapus nem játszott még zárt kapus meccset, de februárban, a fehéroroszok elleni, Törökországban játszott barátságos találkozón ízelítőt kapott abból, mi várhat rá pénteken, mert akkor alig nyolcvan néző előtt lépett pályára a csapat. "Nem egy felemelő érzés így játszani, ezzel kell megküzdenünk, ezen nem tudunk változtatni. Fejben mindenkinek le kell ezt játszania magában, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fontos mérkőzések következnek, és remélem, mindenki kezelni tudja majd ezt a kétségtelenül szokatlan helyzetet".

Bogdán nem nevezte sorsdöntőnek a románok elleni rangadót, de azt mondta, kár lenne kihagyni azt az esélyt, hogy egy hazai pályán aratott győzelemmel kerüljenek lépéselőnybe a második helyért vívott harcban. Amikor azt kérdeztük, nézők nélkül mennyire lehet valódi hazai pályáról beszélni, a kapus azt válaszolta, a Puskás-stadionra otthonaként tekint a válogatott, és tudják, hogy a szurkolók a város különböző pontjain összegyűlve szurkolnak majd a csapatért.

"Hiányozni fognak a drukkereink, de most is ugyanúgy pontokat osztanak, mint máskor, és nem fogják odaírni, hogy zárt kapus meccsen történt" - hívta fel egy fontos tényezőre a figyelmet Bogdán, aki még nem elemezte ki a román csatárokat, de a Törökországban légióskodó Bogdan Stancuról megemlítette, tudja, hogy jó formában van. A román klubfutball erősebbnek tűnik a magyarnál, és ezt bizonyítja, hogy a válogatott keretébe kilenc játékost adó Steaua Bucuresti csak nagy csatában esett ki a BL-címvédő Chelsea ellen az Európa Liga nyolcaddöntőjében.

"Jól felkészített csapatnak tűnt a Steaua, nagyot harcoltak, és nem játszottak alárendelt szerepet a két meccsen, sőt, az elsőt meg is nyerték, emiatt is nagyon nehéz dolgunk lesz a vb-selejtezőn" - mondta Bogdán.

A jelenlegi válogatott rekorderének, Király Gábornak, aki 88 alkalommal szerepelt a csapatban, hirtelen két emlék ugrott be a románokkal kapcsolatban: Hrutka János 1998-as, Eb-selejtezőn szerzett pazar szabadrúgásgólja, ami az utolsó gól volt keleti szomszédunk ellen, valamint egy idegenbeli fellépés, amikor fóliába csomagolt kővel dobálták a nézőtérről.

Dzsudzsák Balázsnak Dan Petrescu személyében román edzője van a klubcsapatánál, a Dinamo Moszkvánál, így természetesen szóba került a vb-selejtező is. "Egymás szekálása és az odamondogatás megvolt, de nem akartam túllihegni a dolgot, remélem, olyan eredmény születik majd, hogy boldogan mehetek vissza."

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Dzsudzsák játszott már zárt kapus meccset az idényben

Dzsudzsák kicsit belekeveredett egy mondatba, amikor megemlítette, hogy a csapatnak és az országnak is Románia a legnagyobb riválisa, de aztán kifejtette, úgy értette, a szurkolók szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, ha Mutuékkal játszunk. "A foci megmozgatja az embereket itthon, és ha győznénk, akkor biztos vagyok benne, hogy szombaton mindenki boldogan kelne fel. Remélem, nem lesz senkire rossz hatással, hogy szurkolók nélkül játszunk majd, kettőzött erővel kell hajtanunk, és megmutatni, hogy tudunk értük is küzdeni. De akármi is lesz az eredmény, nem lehet arra fogni, hogy zárt kapus volt a meccs" - nyilatkozta Dzsudzsák, aki átélte már, milyen nézők nélkül játszani, mert a Rubin Kazany elleni bajnokin volt benne része.

Szalai Ádám, a Mainz csatára azt mondta, őt nem fogja befolyásolni, hogy üres lesz a stadion, azt viszont zokon vette, amikor arról kérdeztük, zavarja-e, hogy klubcsapatában 400 perce nem szerzett gólt. "Úgy néz ki, hogy életem egyik legjobb szezonját teljesítem, ahol sikerült egy-két magyar rekordot megdöntenem, és mégis azt kérdezed, hogy miképp élem át, hogy egy ideje nem rúgtam gólt. Komolyan mondom, ez hihetetlen, hogy minden sajtótájékoztató így indul, hogy kezdjük a negatív dolgokkal. Köszönöm a kérdésed, jól vagyok" - zárta le a témát a Bundesligában 12 gólnál járó Szalai.