Vágólapra másolva!
Bár még nagyon nehéz meccsei vannak hátra, a magyar válogatott továbbra is a pótselejtezőt érő második helyen áll a világbajnoki selejtezőcsoportjában. Utoljára 1997-ben sikerült eljutni az utolsó akadályig, ám csúfos kudarc lett a vége. Sáfár Szabolcs úgy érzi, a jugoszlávoktól kapott hét gól ugyanúgy hozzátartozik a karrierjéhez, mint a sikerek, és a mostani válogatottól is nagy eredmény lenne, ha eljutna a pótselejtezőig, még akkor, is ha ott beleszaladna egy súlyos vereségbe. A tizenhat éve Ausztriában védő, 38 éves kapus szerint sok minden másképp történt volna, ha egy kivédett tizenegyes közben nem fordul ki a bokája, és sikerül a Bundesligába igazolnia.

A magyar válogatott jelenleg pótselejtezőt érő második helyen áll a vb-selejtezős csoportjában. Mit gondol, mire menne Egervári Sándor csapata az akkori jugoszláv együttes ellen, amely Csank János válogatottját 12-1-re lemosta?

Az a jugoszláv válogatott Európa egyik legerősebb, legjobb nevekből álló csapata volt. Úgy gondolom, ha a mostani magyar csapat második lesz, akkor meglesz a lehetősége arra, hogy egy komoly csapat ellen lemérje, mit tud, hiszen, ha megnézzük a többi csoportot, akár a spanyol vagy a francia válogatottal is összekerülhetünk. Akkoriban a magyar válogatottnak esélyese sem volt a jugók ellen, ettől függetlenül nem kellett volna, hogy ilyen csúnyán érjen véget a történet. Ekkora különbség nem volt a két csapat között.

Siker vagy kudarc volt az a pótselejtező?

Az, hogy játszottuk, siker, az ott nyújtott teljesítmény viszont kudarc.

Bánja utólag, hogy ön védett a 7-1-es meccsen?

Ez a mérkőzés ugyanúgy hozzátartozik a karrieremhez, mint a sikerek, és nem hiszem, hogy azon kellene bánkódnom, hogy miért voltam ott a pályán. Azon viszont elgondolkodtam, hogy mit lehetett volna jobban csinálni, hogy ez a 7-1-es vereség kisebb különbségű legyen.

És mit?


Az elején nagyon gyorsan összezuhantunk, a negyedóra alatt kapott három gól annyira sokkolta a csapatot, hogy igazából nem is tudtunk kikerülni a nagy vereséget. Ha akkor mentálisan kicsit jobban összekapjuk magunkat, nem lett volna ilyen súlyos a vereség.

Forrás: AFP/David Hecker
A válogatottban 14-szer szerepelt

Jót, vagy rosszat tett a magyar focival ez a pótselejtező?

Ha ebből indulnánk ki, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy Finnországban szándékosan ki kellett volna kapni, nehogy továbbjussunk. Ha most sikerülne odaérni a második helyre, az nagy eredmény lenne, attól függetlenül, ha utána egy spanyol vagy francia szintű válogatott ellen beleszaladnánk egy komolyabb vereségbe.

Egy évvel a pótselejtező előtt az olimpiát is megjárta, ahol Nigéria a 77. percben szerzett győztes gólt, a japánok pedig a 90. és a 91. percben elért gólokkal fordítottak 2-1-es magyar vezetésről. Változtatott volna valamit a magyar focin, illetve az ön karrierjén, ha nem három vereséggel esik ki, netán még tovább is jut a csapat?

Nekem mindenképpen óriási élmény volt az atlantai olimpia, nagyon nagy dolog volt ilyen csapatok ellen játszani. Az egyik csoportellenfél, Nigéria később megnyerte a tornát, Brazília pedig bronzérmes lett, mi pedig egyikőjük ellen sem nyújtottunk rossz produkciót. Kiugró teljesítmény kellett volna ahhoz, hogy továbbjussunk ebből a kőkemény csoportból, reális lett volna viszont a harmadik hely megszerzése, és ez csak pár percen múlott.

Pár percen múlott, mint pénteken a románok ellen, vagy mint 2005-ben és 2009-ben a svédek elleni pontszerzés. Ön szerint létezik a játékosok által gyakran emlegetett magyar balsors?

Semmiképpen. Nem hiszem, hogy előre meg lenne írva a történetünk, de ettől még tény, hogy volt már jó pár fontos meccs, amelyet a végén elbuktunk. A probléma a koncentrációval lehet, nem az erőnléti felkészüléssel, reméljük, hogy túl sűrűn nem fog előfordulni.

Sáfár legszebb védései:


Hogy megy a védés 38 évesen?

Fizikálisan nincsen különösebb problémám, viszont koncentrálni kell, mert a szezonhajrá nehezebbnek ígérkezik, mint tavaly. A rossz szereplés rányomja a bélyegét a hangulatra, volt már jobb szezonom is (a Wacker Innsbruck két másik csapattal együtt 22 pontos, de rosszabb gólkülönbsége miatt az utolsó helyen áll - a szerk.)

Akkor nincs bűnbak, vagy legalábbis nem ön az?

A szurkolók nem panaszkodnak, és úgy gondolom, az edző és a klub is elégedett velem, máskülönben nem tárgyalnának a hosszabbításról.

Dühös volt Szabics Imrére, amikor a legutóbbi fordulóban a 80. percben becserélték, majd egy percen belül sorsdöntő gólt rúgott önnek?

Neki ez a dolga, hogy gólt rúgjon, nekem meg az, hogy megakadályozzam - most ő nyert. De ekkor már emberhátrányban voltunk, ő pedig egy lecsorgó labdánál sajnos jó helyen állt, és értékesítette a helyzetet.

A korábban Szabicshoz hasonlóan a Sturmot erősítő Korsós György azt mondta, sem fizikailag, sem taktikailag, sem mentalitásban nem kapott megfelelő képzést Magyarországon, és az alapvető dolgokban - helyezkedés, körültekintés, passzolás - is lemaradásban volt. Egyetért vele?

Én úgy gondolom, hogy a magyar kapusképzés nemzetközi mércével is komoly szintű volt, én nem érzem úgy, hogy a kapusok bármilyen tekintetben hátrányt szenvednének. Az viszont kétségtelen, hogy az igazi profi életre nem igazán tudnak otthon felkészíteni. Hogy ki mennyire alkalmas erre, az csak akkor derül ki, amikor kikerül nyugatra.

Forrás: AFP/Samuel Kubani
Sáfár-védés egy 2007-es Austria-meccsen

Belement volna abba, ha a szombathelyi születésű Garics Györgyhöz hasonlóan osztrákként lehetett volna stabil válogatott?

Nekem nagyon fontos volt, hogy magyar színekben szerepelhessek. Bár ma már osztrák állampolgár is vagyok, a kettőnk helyzetét nehéz összehasonlítani, mert engem a magyar korosztályos válogatottakban is folyamatosan számon tartottak, az olimpiai csapattal szép sikereket is elértünk, aztán korán felnőttválogatott lettem. Ezáltal megkaptam azt az elismerést, amit ő hiányolt, és emiatt döntött az osztrák válogatottság mellett. Hogy én mit tettem volna a helyében, azt nehéz megmondani, de mindenképpen büszke vagyok rá, és fontosnak tartom, hogy a magyar válogatottban szerepeltem.

Amikor a Vasasban szerepelt, úgy volt, hogy Angliába igazol, mire a szurkolók elköszöntek öntől, és jelezték, hogy visszavárják. Aztán mégsem ment el. Miért is?

Egy kicsit túl korán lett tálalva, hogy a West Ham Unitedhez igazolok, már tényként közölték, pedig még csak utána utaztam volna a tárgyalásokra. A klubváltás nem jött össze, azt már nem is tudom, hogy kinek a hibájából. Igaz, visszatértem a Vasashoz, de nem sok időre, mert utána szerződtetett a Salzburg.

Később Ausztriából a Mönchengladbach vitte volna, de megsérült az átigazolás előtt.

Valóban, a két csapat már megegyezett a vételárról, már csak nekem kellett volna aláírnom a szerződést, de közben elkezdődött az osztrák bajnokság, és az első forduló 86. percében 11-est ítéltek ellenünk. A büntetőt lábbal kivédtem, de közben kifordult a bokám, és ezzel le is ketyegett a történet, nem mentem a 'Gladbachhoz.

Ha akkor a Bundesligába igazol, most egészen más íve lehetne a pályafutásának.

Biztosan sok minden másképp történt volna, de 29 évesen még reménykedtem benne, hogy a sors majd visszaadja azt, amit akkor elvett. De ezek után már csak a Szpartak Moszkvához sikerült igazolnom. Van, akinek egy orosz túra is bejött, én nem tartoztam közéjük. Az edzőt, aki engem odavitt, menesztették, nem tartották be a szavukat, így visszatértem az Austriához, de ezt egyáltalán nem bántam.

Melyik az erősebb bajnokság, a magyar vagy az osztrák?
Az osztrák.

Forrás: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer
Osztrák kupagyőzelem 2007-ben

Hogyan állnak a magyar emberekhez az osztrákok? Tudnak arról egyáltalán, hogy mi sógoroknak hívjuk őket?

Persze, tudják, a közelmúlt történelme azért csak összeköti a két népet, és másként tekintenek egy magyar emberre, mint egy másik külföldire.

Arról már nem esik szó, hogy bő húsz éve a boltokban ki volt írva, hogy "magyarok, ne lopjatok"?

Gondolom, hogy ezt is a helyén tudják kezelni, és tudják, hogy ezt csak egy kis része csinálta a magyaroknak, és ebből általánosságokat nem szabad levonni.

Mit gondol a magyarországi bundabotrányról, meg lehet érteni azt, aki - tegyük fel - a bizonytalan fizetése miatt vetemedik csalásra?

Nehéz megítélni, mert az ember kívülről máshogyan okoskodik, mintha ugyanabban a helyzetben benne van. Ha nekem kellene a család ellátásáról gondoskodnom, és anyagi gondokkal küszködnék, biztosan másképp vélekednék erről, de szerencsére nem kerültem ilyen helyzetbe. De ne feledjük, hogy más országokban olyan játékosok is bundabotrányba keveredtek, akik rengeteg pénzt keresnek. Elítélendő, ha két-három játékos a saját csapattársai ellen játszik, de az okokat különbözőképpen kell megítélni. Valaki lophat azért is, mert nincs mit ennie, meg azért is, hogy még gazdagabb legyen, de ettől még semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy ez így rendben van.


Meddig akar védeni, és mit tervez utána?

Még egy évet szeretnék mindenképpen futballozni, de hogy hol, az még kérdéses. Utána pedig kapusedzőként dolgoznék. Másfél éve itt, a Wacker Innsbrucknál hetente egyszer az utánpótláscsapattal foglalkozom.

Mit tart az ausztriai pályafutása legnagyobb sikerének?

A bajnoki cím és a négy kupagyőzelem felejthetetlen, miként az is nagy dolog volt, amikor az UEFA-kupában a negyeddöntőig meneteltünk. Volt pár meccs, amelyet majd pár év múlva szívesen visszanézek.

Sáfár Szabolcs
Született: Budapest, 1974. augusztus 20.
Állampolgárság: magyar, osztrák
Magasság: 189 cm

Klubjai:
1992-1997: Vasas SC (111 meccs)
1997-2003: Austria Salzburg (183)
2003: Szpartak Moszkva (5)
2004-2011: Austria Wien 117
2011- Wacker Innsbruck 57

Válogatottság
1996-2001: Magyarország 14

Sikerei:
Olimpiai részvétel (1996, Atlanta)
Vb-pótselejtező (1997, Jugoszlávia 12-1-re nyert)
Az Austria Wiennel osztrák bajnok (2006), kupagyőztes (2005, 2006, 2007).