Vágólapra másolva!

A Baráti Kör szerint nem Fradi-szurkolók demonstráltak Csatáry mellett

Az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület mélyen elítéli azt, ami az FTC-MTK mérkőzésen a lelátón történt, ennyiben egyetért az FTC elnökségének nyilatkozatával és a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának határozatával, ugyanakkor visszautasítja azokat a megnyilvánulásokat, amelyek szerint a demonstráció a Fradi-szurkolók műve lett volna.

A két szervezet közös közleményében azt írta: "minden igazi Fradi-szurkoló tudja és tudomásul veszi, hogy az MLSZ szabályzata szerint bármilyen nézőtéri atrocitásért szeretett klubjukat, a Ferencvárost büntetik meg".

Közölték, egyetértenek azzal, hogy az FTC elnöksége vizsgálatot indított, mert csak így derülhet ki, nem Fradi-szurkolók voltak - "ha azok voltak, már nem azok -, legfeljebb a mérkőzés nézői, akiket nem szabad összemosni az előbbiekkel".

"A történteket sajnáljuk, de a kollektív bűnösség bélyegét a tisztességes fradisták nevében visszautasítjuk" - írta a két szervezet a közleményben.

A múlt szombati labdarúgó-mérkőzésen szurkolók egy csoportja "In memoriam Csatáry László" feliratot feszített ki a lelátón.

A Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László életének 99. évében, augusztus 10-én hunyt el. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint Csatáry László 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését. A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet; haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

Az MLSZ vasárnap azt közölte, hogy a fegyelmi bizottsága foglalkozik a televíziós közvetítésben is látható esettel. Az esetet elítélte a Magyar Antifasiszta Liga, a Demokratikus Koalíció, a Raoul Wallenberg Egyesület, az MSZP és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is.

A Ferencvárosi Torna Club elnöksége szerdai közleményében elnézést kért a történtekért. Azt írták, a hétvégi FTC-MTK labdarúgó-mérkőzésen politikai provokáció történt, amellyel a nézők egy maroknyi csoportja megsértette a Ferencvárosi Torna Club 114 éves szellemiségét, és minden jóérzésű szurkolótársukat. Az FTC elnöksége a labdarúgó szakosztály vezetőit arra utasította, fejlesszék tovább a szurkolói kártyák rendszerét, hogy a jövőben minden hasonló provokációban részt vevő személyt a lehető leghamarabb azonosítani lehessen a pályákon.