Vágólapra másolva!
Verekedés, hazátlanozás, petárdázás vezeti fel az esti román-magyar futballmeccset. A magyar szurkolók külön vonatokon és buszokkal indultak Bukarestbe, útjukat balhék kísérték. Egy magyart megvertek egy bukaresti boltban, egy másik csoport autójának szélvédőjét betörték, de a magyarokat sem kell félteni: többen cigányoznak és sörösüvegekkel dobálóznak.

Este nyolckor kezdődik a román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező, ami eldöntheti, hogy egyáltalán lesz-e esélye a magyar válogatottnak kijutni a vb-re. A mérkőzésre különvonatokkal indultak Magyarországról a szurkolók. Bár a meccs csak este lesz, péntek hajnal óta folyamatosak az incidensek a román és a magyar szurkolók között, sőt, a magyar szurkolók már az odaút alatt összetűzésbe kerültek a román hatóságokkal. Kövesse az eseményeket az Origo percről perce tudósításában!

12 ezer doboz sörünk van

A szurkolók egy része vonattal, mások különbuszokkal indultak a román fővárosba. A román Mediafax hírügynökség szerint a vonattal érkező magyarok sörösdobozokat és petárdákat dobáltak a peronra éjjel fél kettőkor, amikor a szerelvény megállt Aradon, és a hatóságok megkezdték a határellenőrzést. A beszámoló szerint a szurkolók egyike kijelentette: 12 ezer doboz sörünk van. A kirándulócsoport vezetője hangosbemondón kérte a drukkereket, hogy ne szálljanak le a vonatról, maradjanak csendben, és viselkedjenek civilizáltan az ellenőrzés alatt.

Egy különvonat érkezése - további fotók a képre kattintva! Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A buszút sem volt zökkenőmentes: a 444.hu úgy tudja, hogy a román-magyar meccsre tartó magyar szurkolók egy csoportja letért buszával az autópályáról, hogy egy román határhoz közeli település, Konyár általános iskolájának cigány diákjait megfenyegethesse. A szemtanúk szerint a busznyi szurkoló meglehetősen ittasan és hangosan cigányozni kezdett, valamint megfenyegették az iskola diákjait. Az épületben dolgozó tanárok bezárták az ajtókat, a legkisebb diákoknak azt javasolták, bújjanak az asztalok alá. Senki sem sérült meg, a szurkolók cigányozás mellett sörösüvegeket dobáltak, és volt, aki levizelte az épületet.

Egy szurkoló a rendőrök gyűrűjében egy későbbi, belvárosi verekedés során - további fotók a képre kattintva! Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A különvonaton utazó szurkolók egy csoportja a vonat péntek délutáni megérkezése után szóváltásba keveredett, majd összecsapott a román csendőrséggel. A vonaton érkező magyarokat gyalázó, "bozgori" (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen "cigányok" kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak. A pillanatokon belül kialakult dulakodásban a magyar szurkolók ellen gumibotokat és könnygázt vetett be a csendőrség, majd beterelte őket az odakészített buszokba. A csendőrség szóvivője szerint sikerült elkülöníteniük az agresszív szurkolókat, "akik nem fogják a stadionban látni a meccset".

Forrong a bukaresti belváros

Pénteken hajnalban a bukaresti rendőrség öt magyar szurkolót állított elő, miután összetűzésbe keveredtek egy román csoporttal. Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi történt, mert a Mediafax beszámolója szerint egy 30 fős magyar drukkercsoport és egy kisebb létszámú román társaság üvegeket dobált egymás felé, a helyi rendőrségi szóvivő szerint azonban az egyetlen incidens, ami a történelmi belvárosban hajnalban történt, az egy Dinamo- és egy Steaua-szurkoló között tört ki.

Egy másik verekedés a bukaresti belvárosában Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Szintén a történelmi belvárosban történt egy másik, délutáni verekedés is. A román hírtelevíziók élő közvetítése szerint Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel. A sörözőkkel teli városnegyed utcáin a drukkerek székeket dobáltak, a csendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. A szurkolókat autóbuszokba terelték, és elvitték a helyszínről. A csendőrség szóvivője szerint senki sem sérült meg.

A szurkolókat autóbuszokba terelték, és elvitték a helyszínről - további fotók a képre kattintva! Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy másik verekedésben kisebb sérüléseket szenvedett egy magyar férfi, aki elszakadt szurkolói csoportjától, és egyedül bement egy élelmiszerboltba, ahol négyen vagy öten rátámadtak, és megverték. A magyar szurkoló a Sport.ro információi szerint nem engedte meg, hogy kórházba vigyék, és fájdalomra nem panaszkodott.

A Maros megyei Szászkézd környékén román szurkolók egy csoportja betörte egy magyar rendszámú mikrobusz szélvédőjét. A helyi rendőrség nem tudja, hogy a magyarok miért álltak meg, és volt-e szóváltás közöttük. A román csoport néhány dobozt hajított a magyar rendszámú gépkocsi felé és betörték két ablakát.

Magyarok miatt szakították félbe a Dinamo Bukarest délelőtti edzését, írja az NSO.hu. Az erősen ittas fiatalok közül az egyik bement a pályára, egy Dinamo-játékost megütött, egy másik pedig őt rúgta meg. A játékosok lefogták a drukkert, akit aztán csendőrök vezettek el. Az edzés ezután folytatódott.