Vágólapra másolva!
Fura ellentmondás, hogy miközben nemzetközi kupacsapataink még az augusztust sem érték meg, a magyar klubok már B tervként szerepelnek a külföldön játszó, és váltáson gondolkodó focisták számára. A többség a játéklehetőség miatt választja a hazatérést, de az élcsapatok anyagi helyzete is vonzóvá teszi az NB I.-et, ahonnan ugyanakkor a legritkább esetben van visszaút külföldre.

Minden út az NB I.-be vezet. Az elmúlt évek tendenciája legalábbis azt mutatja, hogy egyre több, külföldön játszó válogatott futballista tér haza. A Kurucz - Lázár, Juhász, Gyepes, Kádár - Varga Roland, Elek, Buzsáky, Halmosi - Rudolf, Lencse tizenegy első blikkre egész pofásnak tűnik, még úgy is, hogy ebből a csapatból Kurucz, Varga és Lencse még nem játszott a felnőtt-, csak az utánpótlás-válogatottban.

A fenti névsorból Gyepes, Juhász, Buzsáky és Halmosi már elmúlt 30 éves, kevésbé valószínű, hogy ők újra légiósnak állnának, a többiek viszont még a húszas éveikben járnak, így joggal bízhatnak abban, hogy nem az NB I.-ből kell visszavonulniuk.

Manapság a rutinos játékosok mellett a fiatalok is szívesen választják, hogy hazatérve próbálják ismét felépíteni magukat. Az utóbbi évek legreményteljesebb garnitúrájából, az U20-as vébén bronzérmes csapatból is többen ugyanígy tettek, legutóbb például Futács Márkó döntött úgy, hogy megszakítja 2007 óta tartó légióskodását, és Diósgyőrben próbál szerencsét.

A kapuban jók vagyunk, ezt bizonyítja, hogy Gulácsi Péter (Salzburg), Megyeri Balázs (Olimpiakosz) és Kovácsik Ádám (Carpi) is megragadt külföldön; míg a mezőnyjátékosok közül ugyanezt csak Koman Vladimir (Ural), Németh Krisztián (Roda) és Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth) mondhatja el magáról.

A külföldieknek is vonzó az NB I.

A többiek vagy nem is kerültek ki külföldre, vagy ha elvitte is őket egy csapat, már újra itthon próbálkoznak. Ez nem lenne feltétlenül visszalépés, ha a magyar bajnokságról elmondható lenne, hogy jó ugródeszka. Ha az volna a gyakorlat, hogy a játékos egy jól sikerült, átmeneti hazai szezon után újra külföldre igazol. Ám ilyenre nem nagyon emlékszünk.

Pataky Tibor, a CMG menedzseriroda társtulajdonosa az Origónak azt mondta, változás állt be a játékospiacon: amíg korábban egy klubváltás előtt álló magyar légiós C vagy D tervként tekintett a magyar bajnokságra, most már a külföldön maradás után a második alternatívának számít a hazatérés.

"Ez annak köszönhető, hogy szervezettebb, rendezettebb piaci feltételek vannak a magyar labdarúgásban, jól jellemzi a helyzetet az a tény is, hogy már nemcsak a külföldön játszó magyaroknak, hanem a külföldieknek is B tervként szerepel, hogy Magyarországon folytassák. Példaként lehet felhozni a Németországból a Fradihoz szerződő, hétszeres bosnyák válogatott Muhamed Besicet, akinek nem visszalépés 21 évesen az NB I.-ben játszani. Ma már nem a bukás szinonimája, ha valaki külföldről hazaigazol" - így Pataky.

Kádár nem csak a Diósgyőrben, a válogatottban is alapember Forrás: MTI/Beliczay László

A Diósgyőrben játszó Kádár is Patakyék pártfogoltja, az ő esetében a válogatottság volt a hazatérés legfontosabb mozgatórugója, mert a védő nem akart kikerülni a keretből. És bár Hollandiában fél idény alatt tizenegy meccset játszott, a keret állandó megbolygatása miatt bizonytalan volt a folytatás, így kapóra jött a diósgyőri lehetőség.

Nincs kitaposott út

A borsodiak előbb kölcsönvették Kádárt, majd éltek opciós jogukkal, és megvették őt, miközben Pataky szerint belga, német és olasz klubok is érdeklődtek iránta. A menedzser azt mondta, annak ellenére, hogy már nem a Roda játékosa, a klub még rajta tartja a szemét Kádáron, mint ahogy a többi holland csapat radarján is rajta van, ami azt feltételezi, lehet még visszaút a számára.

A menedzser szerint nemcsak azt kell nézni, hogy miért nem tudnak megragadni kinn magyar játékosok, hanem azt is, miért van az, hogy sok fiatal még az NB I.-ig sem jut el, vagy és külföldre szerződés nélkül is elkallódik. Nem szabad elfelejteni, ez speciális üzletág, ahol legtöbbször nem lehet megtenni azt, hogy egy játékos vagy klub válogat a vevők között - mondja Pataky.

"Nem sok üzletágban van olyan, hogy az is meghatározza a vételárat, hogy ki a vevő. Nem mindegy például, hogy a Lokeren vagy a Manchester United akarja megvenni az illetőt. A másik fontos dolog, hogy nincs kitaposott út, nincs olyan recept, hogy fiatalon nem szabad kimenni, gondoljunk csak Szalaira, Hajnalra, Komanra, vagy Bogdánra. Azt sem lehet kijelenteni, hogy rossz döntés egyből nagycsapathoz menni, hiszen Szalai a Real Madridot megjárva került a Schalkéba, Dzsudzsák a PSV-nél kezdett, de Németh Krisztián és Gulácsi Péter is a Liverpoolból indulva jutott komoly európai csapatokhoz. Mindezek fordítottjára is van példa, azaz később is ki lehet szerződni, és kis csapatoknál is lehet kezdeni".

A legtöbb esetben azt tapasztalhatjuk, hogy a külföldön mellőzött, vagy alig játszó játékos a több lehetőség reményében menekül haza, és azt gondolhatnánk, egy külföldről hazatérő válogatott meghatározó ember lesz csapatában. Rudolf Gergelyt óriási fogásnak könyvelték el a Diósgyőrnél, ehhez képest a csatár tizennyolc meccsen összesen egy árva gólt hozott össze, amely elég siralmas mutató, meg is vált tőle a DVTK, és most Győrben várnak tőle csodát, azt hangoztatva, hogy ilyen csatár igazolására régen volt példa. (Rudolf egyébként éppen első győri tétmeccsén, az MTK ellen máris eredményes volt.)

Válogatott bukta, kiesés, bizakodás

Rudolf a válogatottból is kikerült a hosszú góltalansága miatt, csapattársai, Elek Ákos és a már említett Kádár azonban ott voltak a románok és észtek elleni keretben. A Diósgyőrben is stabil kezdőnek számítanak, bár az átigazolási szezon végén az is felmerült, hogy Rudolfhoz hasonlóan szabadlistára kerülnek.

Rudolf Diósgyőrben megégett, most Győrben próbálkozik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Elek a Videotonból 2012 januárjában igazolt a török Eskisehirsporhoz, ahol azonban három meccsen mindössze fél órát játszott, így visszatért Fehérvárra, majd kijelentette, hogy mindenképp külföldön szeretné folytatni, amiből az lett, hogy Diósgyőrbe írt alá. A 23 éves Kádár 2008-ban került Zalaegerszegről a Newcastle-hoz, majd tavaly nyáron a holland Rodához igazolt, ahol tizenegy bajnoki jutott neki, hogy aztán januárban ő is a Diósgyőrt válassza. Elek az eddigi hat fordulóból ötször kezdő volt, igaz, kétszer lecserélték, Kádár pedig mindig a kezdőcsapat tagja volt, kivéve az MTK elleni meccset, amikor az első fordulóban, Győrben elszenvedett kiállítása miatt eltiltott volt.

Kurucz Péter 20 évesen került Újpestről a Premier League-ben szereplő West Hambe, de a londoniaknál csak egy tétmeccsen lépett pályára, 2009 decemberében a MU ellen csereként állt be. Később keresztszalag-szakadás miatt 14 hónapot kihagyott, majd tavaly januárban a harmadosztályú Rochdale-ben védett tizenegy meccsen.

Az előző szezont már Siófokon kezdte, ahol nem rajta múlt, hogy a csapat végül kiesett az NB I-ből, ő azonban maradt első osztályú, mert a Fradi igazolta le. Igaz, egyelőre csak a Ligákupában mutatkozhatott be a zöld-fehéreknél, a bajnokikon Jova Levente kirobbanthatatlan a kapuból.

Az első lépés kipipálva

"Az angliai időszakom végén voltak rossz tapasztalataim, sokszor voltam sérült, és úgy éreztem, váltani kéne, hátha megfordul a szerencsém, és végre talán semmi baj nem lesz a térdemmel. Elsősorban nem haza szerettem volna jönni, de ahova jó lett volna elmenni, azok a csapatok nem jöttek össze. Végül tavaly augusztus végén Debrecenben próbálkoztam, de nem tudtunk megállapodni, én pedig már nagyon szerettem volna védeni, és amikor jött a siófoki lehetőség, igent mondtam" - magyarázta a hazatérésének okát Kurucz.

A kapus úgy volt vele, hogy csak egy év után fog eldőlni, jó döntés volt-e hazaigazolni, és mivel ez már letelt, a mérleget is megvonta már. "Egyelőre azt mondhatom, nem döntöttem rosszul, hiszen egy nagyobb klubba igazoltam, ráadásul a Fradit mindenki ismeri külföldön. Talán innen nagyobb esély lesz újra kikerülni, ez ugyanis feltett szándékom. Tisztában vagyok azzal, hogy az egy többlépcsős folyamat, de az első lépés megfelelő volt, a következő az lehet, hogy újra külföldi klubhoz kerüljek, meglátjuk, sikerül-e".

A 25 éves Kurucz a kapusok között még fiatalnak számít, de ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, az kell, hogy állandó lehetőséget harcoljon ki magának a Fradiban. "Nem úgy jöttem ide, hogy elsőszámú kapus leszek, Levi mellé igazoltak, és bele volt kalkulálva ez az eshetőség is, hogy csak csere leszek. Levi jól véd, nincs oka az edzőnek változtatni, de ha úgy alakul, hogy megkapom a lehetőséget, igyekszem megragadni" - mondta Kurucz.

Volt, akit a háború üldözött haza

Lázár Pál a Videotonban lett stabil NB I-es játékos, tagja volt a fehérváriak történelmi első bajnokcsapatának, emellett bajnoki és kupaezüstöt, valamint két Ligakupa-győzelemet tudott felmutatni a klubbal, és a válogatottban is bemutatkozhatott. A bajnoki cím évében, 2011 nyarán Törökországba igazolt, de a Samsunsporban tíz meccsen mindössze 559 percet töltött a pályán.

Csapata az idény végén kiesett az élvonalból, a jobbhátvéd pedig egy félévig csapat nélkül volt, majd januárban Pécsre igazolt, ahol a tavaszi tizenhárom fordulóból nyolcban játszott, és egy gólt is szerzett. A mostani idényt már Debrecenben kezdte, ahol alapember lett, az eddigi hat fordulóból csak egyszer nem kezdett, de a Fradi ellen azért hiányzott, mert előtte Szombathelyen kiállították.

A U20-as hősök közé tartozó Varga Roland 18 évesen az MTK-ból igazolt Bresciába, ahol a tartalékok között rugdosta a gólokat, de az akkor másodosztályú lombard klub felnőtt csapatában nem tudott állandó helyet kiharcolni. 2010 tavaszán az Újpestnél szerepelt kölcsönben, majd visszatért Olaszországba, de a Brescia megint kölcsönadta, ezúttal a harmadosztályú Foggiának, amelyben végre sokat játszott, és két gólt is lőtt. 2012 tavaszán a Győr szerezte meg, de az igazán nagy kiugrás az előző szezonban jött el, amikor 12 góllal járult hozzá a bajnoki címhez, idén azonban visszafogottabban termel, hat találkozón csak egyszer köszönt be.

Varga Roland tavaly főszerepet játszott a Győr bajnoki győzelmében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 25 éves Lencse az MTK-ban mutatkozott be az NB I-ben, majd amikor 2009 őszén kilenc gólt szerzett, a Videoton leigazolta. A Fehérvárral bajnok lett, de keveset játszott, így kölcsönbe Kecskemétre került, ahol a 2011-2012-es idényben 15 gólt szerzett. 2012 nyarán aztán egy plusz kétéves kölcsönszerződést kötött az észak-izraeli Ironi Kirjat Smonával (közvetlenül a libanoni határnál), ahol jól ment neki, de a háborús helyzet miatt novemberben távozott.

"Egyesek nem értik, hogy min megyek keresztül és milyen nehéz ez nekem. Szeretem az itteni embereket. A játékosok, a vezetők, mindenki nagyon kedves. De a nyugalmam és az egészségem érdekében jobb, ha hazamegyek" - nyilatkozta Lencse, aki Izraelből a görög Aszterasz Tripoliszhoz került, amellyel elődöntőt játszott a kupában. Nyáron a Diósgyőr, a Beitar Jerusalem és a Puskás Akadémia állt sorba Lencséért, aki végül az NB I újoncát választotta. "Azt gondolom, olyan döntést hoztam, ami a jövőmet illetően a legjobb választás" - indokolta választását Lencse.

Akik voltak külföldön, de az utóbbi időben visszatértek:

Videoton: Juhász, Tóth B., Gyepes, Sándor Gy., Torghelle
Győr: Rudolf, Lipták, Varga R., Farkas II B.
Diósgyőr: Kádár, Elek, Futács
Ferencváros: Kurucz, Buzsáky
Debrecen: Lázár, Zsidai
Újpest: Simon K.
Puskás Akadémia: Lencse, Czvitkovics
Haladás: Halmosi
Pécs: Gaál Miklós