Vágólapra másolva!
Megjelent a Détári Lajos pályafutását bemutató önéletrajzi könyv, a hétszeres világválogatottat azonban hiába várták, nem jelent meg az írást bemutató sajtótájékoztatón. Korábbi edzője és apósa, Komora Imre is szót kért a könyvbemutatón, és kimentette Détárit, akinek kiszámíthatatlanságát a zsenialitásával kötötte össze.

A Nemzeti Sport újságírója, Pietsch Tibor és a focista társzerzőként írta meg a "Détári az utolsó magyar világsztár" című könyvet, melynek budapesti bemutatóján húsz percig vártak a korábbi 61-szeres válogatottra.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a sajtótájékoztatón Détári egyik legjobb barátjaként jelen levő Buzgó József elmondta, a korábbi focistát egy barátja várta a háza előtt, neki másfél órával a sajtótájékoztató előtt azt mondta, hogy hamarosan indul, azután azonban nem tudtak vele kapcsolatot teremteni.

"Ahogy a pályán is az volt, a magánéletben is kiszámíthatatlan, a Lajosra jellemző lövőcselek egyikét most jól megkajáltuk" - összegzett a sajtótájékoztatót vezető Szöllősi György, a Four Four Two főszerkesztője.

Détár Lajos tabuk nélkül tálalja a pályafutását a könyvében Fotó: Origo

Détári a könyvében a gyerekkoráról, a magánéletéről, és az őt ért bundavádakról ugyanúgy részletesen mesél, mint a mexikói foci-vb előtt a legerősebb csapatokat végigverő magyar válogatott titkairól és a mexikói sokkoló kiesés hátteréről. Nem hagyja ki az eddig 19 állomást számláló edzői pályáját sem, illetve azt sem, hogy hogyan hiúsult meg többször is, hogy a Barcelonába, a Juventusba és a Milanba igazoljon játékos korában. Utóbbiak miatt még ma is van benne keserűség, írja a könyve ajánlójában.

"Elmesélem, hogyan jutottam az Állami lakótelep szoba-konyhás lakásától a luxusig, a futballtól a pingpongig (és vissza), az Aszfaltútépítőktől a világválogatottságig, no és az aljas rágalmaktól az egytől egyig megnyert perekig" - írja Détári, hangsúlyozva, hogy a könyvben nincs tabu, mindenről őszintén mindent megír.

Pietsch Tibor, miután a korábbi világklasszis nevében is elnézést kért a megjelentektől annak távolléte miatt, elmondta, 10-12 találkozóra volt szüksége Détárival, hogy a könyv elkészülhessen. "Az első alkalmaknál nem igazán tudtunk megindulni, falbontás és fúró is kellett, de nagyjából a negyedik találkozó után Lajos megnyílt, és onnantól kezdve magától hozta a sztorikat. Külön eredménynek tartom, hogy a magánéletébe is betekintést adott, és nagy élmény volt számomra, hogy milyen szeretettel beszél a kortársairól."

Pietsch Tibor úgy fogalmazott, azt hitte, megismerte Détárit, de kedden délelőtt 11-kor, a sajtótájékoztató kezdésekor kiderült számára, hogy mégsem teljesen.

A sajtótájékoztatón a Honvéd egykori sikeredzője, Komora Imre is szót kért, aki korábbi edzőjeként és apósaként igyekezett kimenteni Détárit. "Ha valaki ismeri Dömét, akkor az én vagyok. Pontosan ezért Détári Détári, abszolúte kiszámíthatatlan. De hát ki a kiszámíthatatlan? A zseni." Komora azt is elmondta, focistaként volt szerencséje együtt játszani Albert Flóriánnal, Göröcs Jánossal, és Tichy Lajossal, így van viszonyítási alapja ahhoz, hogy kit lehet világklasszisnak nevezni, ez alapján pedig Détári is az volt.