Vágólapra másolva!
Az 1986-os világbajnokság magyar focistái már a szovjetek elleni összeomlás előtti napon tudták, hogy óriási baj van. Détári Lajos önéletrajzi könyvében először tárja fel kendőzetlenül a gyors kieséshez vezető mexikói 0-6 hátterét. Általános megbénulásról ír, szándékos mérgezésre is gyanakszik, felidézi a csapatot végletekig kizsigerelő déli edzéseket, ami miatt még a szovjetek is figyelmezették a magyarokat. Egy másik fejezetben mégis a világ akkori legjobb edzőjeként írja le a magyar válogatottat utoljára vb-re kijuttató Mezey Györgyöt.

Détári Lajos kedden megjelent önéletrajzi könyvében (Détári az utolsó magyar világsztár) többek közt tabuk nélkül ír a magyar válogatott eddigi legutolsó világbajnoki szerepléséről is, mely a mexikói Irapuatóban a szovjetek elleni 0-6-tal indult, majd gyors kiesést hozott. A Kanada elleni 2-0, majd a franciák elleni 0-3 után a magyarok 2 ponttal a harmadik helyen végeztek, és rosszabb gólkülönbséggel lecsúsztak a továbbjutásról a többi csoportharmadikkal szemben.

"Amiről még soha nem beszéltem: már az előző nap nyilvánvaló volt, hogy valami nem stimmel" - írja a könyvében a sokkoló vb-rajtról a válogatottban 61 találkozón 13 gólig jutó irányító-középpályás. "Az edzésen csak vonszoltuk magunkat. Egymást kérdezgettük: te tudsz futni? Én nem! És te? Én sem…"

A szovjetek átrohantak a vb-címre is esélyesnek tartott magyarokon Forrás: AFP

Détári azt is leírja, miközben a nyitómeccsre készültek, két héten át rendre délben kellett edzeniük a mexikói forróságban. A szovjet csapat egyik tagja megsúgta nekik, hogy a szövetségi kapitányuk Valerij Lobanovszkij kizárólag este tart edzéseket. Az informátor hozzátette, ezzel a magyarok is jobban járnának, de Mezey György továbbra is ragaszkodott a déli edzésekhez. "Mire elkezdődött a világbajnokság, teljesen ki voltunk zsigerelve. Mivel a legnagyobb hőségben izzadtunk, minden foglalkozáson veszítettünk a súlyunkból két-három kilót. Bárhogy is próbáltuk, ezt a veszteséget képtelenség volt pótolni. Elfogytunk."

A Honvéddal három bajnoki címig jutó focista azt írja, a szovjetek elleni nyitómeccsen jóformán lépni nem tudtak. "A bemelegítésnél ránk tört az előző nap megtapasztalt érzés. Nem tudtunk futni. Mintha ólomba öntötték volna a lábainkat." Détári leírja, sok mindent látott már a futballban, de olyat még nem, hogy egy teljes csapat ne tudjon futni: "Rettenetes érzés volt."

Détári ugyanakkor cáfolja a mexikói kudarcot magyarázó összeesküvés-elméleteket (dopping rossz időzítése, rossz étrend, bunda), egy valamit azonban nem zár ki: "Hogy a kajánkba csempésztek valamit. Ezt is csak azért kockáztatom meg, mert a csapat összes tagja egyszerre mondott csődöt. nem egy-két ember lézengett a pályán, hanem tizenegy."

Détáriék Platiniék ellen sem tudtak javítani Forrás: AFP/Georges Gobet

A könyvben azt is kifejti, Mezey Györggyel kapcsolatban csak azt fájlalja, hogy nem volt lehetőségük kitárgyalni a csapattal egymás közt, mi történt Mexikóban, pedig addig minden meccs után ezt tették. "Nagyon jó lett volna belülről magunkra zárni egy helyiség ajtaját, s addig nem kinyitni, amíg mindenki ki nem önti a szívét. Ha erre sort kerítettünk volna, talán minden másként alakul."

Détári az 1984-85-ös vb-selejtezősorozatról is részletesen ír, amiben a magyar válogatott a házigazda Mexikó után elsőként jutott ki a vb-re többek közt a Gullittal, Van Bastennel és Rijkaarddal felálló a hollandokat is megelőzve. Hosszasan méltatja a szövetségi kapitány munkáját, aki szerinte kétségtelenül megelőzte a korát: "Mezey György 1984 és 1986 között a világ legjobb edzője volt az én szememben.” Détári szerint a 4-3-3-mas hadrendben támadó, és 5-4-1-et védekező válogatott szisztémáját sokáig a szakírók sem tudták megfejteni, és jóval később a Barcelonánál látta viszont. „Ehhez kiváló erőnlét is szükségeltetett, de gond ezen a téren sem volt: mentünk, mint a mozambók."

Ezzel a Détári-góllal egyenlítettünk Hollandiában

A magyar válogatott öt győzelemmel és egy vereséggel lett csoportgyőztes a selejtezősorozatban, 1985 áprilisában az Ausztriában elért 3-0-s győzelemmel jutott ki a vb-re.