Vágólapra másolva!
Bár sokan valószínűnek tartják, hogy Paulo Sousa lesz a magyar válogatott következő szövetségi kapitánya, információink szerint az MLSZ-ben gyakorlatilag kizárják ezt a lehetőséget. Csányi Sándor  nem kedveli ugyanis a portugál edzőt, így nem is akar tárgyalni vele. 

Csányi Sándor Egervári Sándor lemondása után bejelentette: még az idén lesz új szövetségi kapitánya a válogatottnak. Az MLSZ elnöke is arra is utalt, hogy az illető nem magyar lesz. Hogy kikkel tárgyalnak, arra nézvést csekély támpontot adott, de mint mondta, hét-nyolc név van a listán, csupa olyan szakember, akinek van nemzetközi tapasztalata.

A médiában azonnal megindult a találgatás, a lehetséges jelöltek között szinte mindenhol előkelő helyen szerepelt a Videoton egykori trénere, Paulo Sousa, akit az utóbbi időkben többször is láttak Magyarországon. Hol az észtek elleni selejtezőn a díszpáholyban, hol Fehérváron. Egyetlen helyen nem látták: Csányi Sándor társaságában.

Pedig nem kizárt, hogy Sousa szívesen lenne szövetségi kapitány Magyarországon. Erre utal egy néhány nappal ezelőtt megjelent hír, amelyben a DPA hírügynökség újságírója tényként tálalta, hogy Sousának felajánlották a szövetségi kapitányi tisztséget. Az MLSZ azonnal cáfolt: „A szövetség határozottan cáfolja azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint esetleg a Videoton FC korábbi vezetőedzője, Paulo Sousa lehet a magyar válogatott következő szövetségi kapitánya. Miután az érintett szakember nem cáfolta a sajtó nyilvánossága előtt a híreszteléseket, így az MLSZ feladatának érzi leszögezni, hogy nem állt és nem áll egyeztetésben Paulo Sousával.”

Sousa talán szívesen jönne Forrás: MTI/Beliczay László

Nem csupán a szövetség közleménye utal arra, hogy Sousának még sincs esélye a válogatott kispadjára, MLSZ-es forrásaink szerint ugyanis Csányi nem szíveli a portugált, így a vezérkar nem is kíván tárgyalni vele.

Sousa még fehérvári edzősködése idején vívta ki az elnök ellenszenvét. Például azzal, hogy a Debrecen-Videoton Szuperkupa-döntő után nem volt hajlandó kezet fogni az MLSZ elnökével. Úgy tudjuk, Sousa ki se jött az öltözőből, amikor Csányi gratulálni akart neki a diadalhoz. (Alkalmasint már az sem tette szimpatikussá az egykori BL-győztest Csányi szemében, hogy korábban Egervári baráti jobbját sem fogadta el egy repülőtéri találkozó alkalmával, a volt kapitány pedig akkoriban még élvezte az MLSZ-elnök feltétlen bizalmát.)

Egy másik, az MLSZ-ben terjedő történet szerint egyszer egy győztes Videoton-meccs utáni mulatozáskor a portugál egy pohár vörösbort kért a pincértől, de hozzátette: „vöröset, de ne Csányit!”

Csányi Sándor nem hagyja szó nélkül, ha belekötnek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Na de akkor mégis miért gondolhatja bárki, hogy éppen Sousa lesz a befutó? Legtöbben azért, mert a portugál korábban Orbán Viktor kedvenc csapatát, a Videotont irányította, nem is sikertelenül.

Tény, hogy a miniszterelnök és az MLSZ első embere néhanap telefonon megtárgyalja a magyar foci ügyes-bajos dolgait - erről maga Csányi is beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján. Ha pedig beszélnek, alighanem az égető kapitánykérdés is szóba kerül, hiszen a kormányfőnek határozott elképzelései vannak a magyar futball megannyi területével kapcsolatában.

Ám bármi is legyen Orbán véleménye a leendő kapitány személyéről, nem valószínű, hogy a miniszterelnök szavai szerint „keményfejű jász” MLSZ-elnököt meg lehetne győzni Sousával kapcsolatban.

Magyarország-Észtország, világbajnoki selejtező, Puskás Ferenc stadion, Michel Platini, Orbán Viktor, Csányi Sándor. Ki kire hallgat? Fotó: Hajdú D. András - Origo