Vágólapra másolva!
Csányi Sándor MLSZ-elnök olyan külföldi kapitányt keres, aki jól képzett, tapasztalt, kemény, és szép eredmények vannak a neve mellett. Ezek alapján talán nem is lenne racionálisabb választás, mint a magyarul is beszélő Peter Vermes, aki egy lépésre van a világ hetedik legerősebb focibajnokságának, az MLS-nek a meghódításától. Az egykori 67-szeres amerikai válogatott védő és csatár szerint az 1953-as 6:3 és az amszterdami 1-8 helyett a magyaroknak csak a jövőre kellene koncentrálniuk.

Magyarország külföldön jó eredményeket elért szövetségi kapitányt keres. Felvette már önnel a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetség?

Nem keresett még senki.

De ha felkérnék, igent mondana?

Mindent ajánlatot megfontolok, ami a tudomásomra jut. De ebben az ügyben még nem került velem senki kapcsolatba.

A magyar drukkerek nagy álma, hogy 1986 után újra kijusson egy világeseményre a fociválogatott. Ha ön ülne a magyar kispadon, mit tenne másképp azért, hogy esélyünk legyen a kvalifikációra?

Ez egy nagyon bonyolult kérdés, hiszen nincsen teljes rálátásom arra, hogy mi történik a magyar futballban. Bármennyire is szeretném, nem tudom pontosan, hogy a jelenlegi magyar programnak mik az erősségei és mik a gyengéi. De ha arra kerülne sor, akkor azonnal belevetném magam a részletekbe.

Ha felkérnék, azonnal belevetné magát a magyar foci részleteibe Forrás: AFP/Getty Images/G. Newman Lowrance

Milyen szinten követi a magyar focit?

Követem a válogatott és az NB I eredményeit is, de ezenkívül figyelünk is magyar játékosokat. Magyarország és környéke ugyanis része annak a területnek, amelyen rajta tartjuk a szemünket. Megfigyelőink olyan labdarúgókat keresnek, akiket el tudnánk képzelni a Kansas Cityben.

Hercegfalvi Zoltán 10 meccsen két gólt szerzett a 2009/2010-es szezonban a Kansas City színeiben. Most van olyan magyar játékos, akit elfogadna a klubjában?

A múltban több olyan futballista is akadt, akit le szerettünk volna igazolni, de nem jártunk sikerrel. Van, hogy a magas átigazolási díj vagy a túl magas fizetési igény okoz problémát. Sok olyan játékos van, akit szívesen látnánk a csapatban, de a leigazolását nem engedhetjük meg magunknak.

El tudnám képzelni magyar kapitánynak

"Egy évig volt az edzőm, és csak jót tudok róla mondani, emberileg és edzőként is sokat kaptam tőle" - nyilatkozta Peter Vermesről korábbi játékosa, Hercegfalvi Zoltán, aki figyeli és drukkol az MLS-ben a Kansas Citynek, egy-két játékossal a kapcsolatot is tartja.


"Vermes mindig a munkában bízott, és mindig 200 százalékot próbált kihozni a csapatból. Persze, amióta eljöttem, biztosan változtak az idők, de önmagáért beszél, hogy már három éve ő a Kansas edzője." A december 31-én 34 éves focista szerint nagy dolog, hogy Vermes vb-n is szerepelt s hogy az MLS-ben az év játékosának is megválasztották.


"A habitusa, a profi mentalitása alapján el tudnám képzelni magyar kapitánynak. Ráadásul tökéletesen beszél magyarul."

Mit szól ahhoz, hogy több európai országban, köztük Magyarországon is egyre-másra kiderül, hogy nagyon sok az elcsalt bundameccs? Amerikában el tudná ezt képzelni?

Amerikában a bunda ismeretlen fogalom, én viszont sok mindenről tudok, ami Magyarországon történt. Ez ellen csak egy gyógyír van, a legkisebb mértékben sem szabad tolerálni.

Mit gondol volt csapata, a Győr bajnoki címéről és gyors BL-selejtezős búcsújáról?

Követtem, figyeltem a Rába ETO-t - én még ezen a néven ismertem -, és látványos volt a fejlődés, amit mutatott. A Bajnokok Ligája egy hihetetlenül kemény sorozat, és hiába esett ki korán, biztos vagyok benne, hogy a győriek tanultak a hibákból.

A magyar válogatott vb-selejtezőn 8-1-re kikapott Hollandiától, ez a magyar futball valaha volt legnagyobb veresége. Mire gondolt, amikor meglátta az eredményt?

Amerikai magyarként nem mondanám, hogy túl boldog voltam, de néha ez is megesik a futballban. Ami nagyon fontos, hogy megfelelően kell reagálni a vereségre. Nem szabad a múlton rágódni, csak a jövőre szabad koncentrálni.

Pedig úgy tűnik, hogy a magyarok most csak a múlt miatt lehetnek boldogok, a minap, november 25-én volt a 6:3-as magyar-angol diadal 60 éves évfordulója. Ön szerint mennyire egészséges, hogy Magyarországon - mostani sikerek híján - ma is a múlt eredményeiből kénytelenek táplálkozni a focidrukkerek?

Úgy vélem, jó, ha ismerjük a futballmúltunkat, mégis elsősorban a jövőre kell koncentrálni. Magyarországon nagyon sok tehetség van, akiknek a múlt eredményei megmutathatják, hogy igenis vissza lehet jutni a csúcsra. A legfontosabb azonban, hogy minden csoport, minden ember fogjon össze, és egy irányba haladjon.

Úgy érzi, a soccer hamarosan felveheti a versenyt a többi amerikai sikersporttal Forrás: AFP/Jamie Squire

Elképzelhetőnek tartja, hogy az MLS valaha is elérje az NBA, NFL, NHL hármas népszerűségét?

Erre hamarosan sor kerülhet, a futball ugyanis a leggyorsabban fejlődő sportág az Egyesült Államokban.

Milyen egy focimeccs hangulata Amerikában?

Felülmúlja nagyon sok európai mérkőzését. Akiknek elmesélem, hogy milyen is itt egy meccs, nem hisznek a fülüknek, aztán amikor megtapasztalják a hangulatot, egyetértenek abban, hogy ezt szavakkal nem lehet visszaadni. Fantasztikus a körítés, elképesztőek a stadionok, a játékosok pedig évről évre egyre magasabb szintet képviselnek. És ennek még nincs is vége, a fejlődés folytatódik.

Idén a csúcsra is feljuthat a klubjával. Hogyan sikerült ilyen masszív csapatot létrehoznia nagyobb sztárok nélkül? Önöknél ugyanis nincsenek Thierry Henryk vagy Robbie Keane-ek.

A jó csapat létrehozásához idő kell, sajnos, nagyon sokan másképp látják ezt a sportban. Persze, nagyon fontos a játékosok minősége, de ennél fontosabb, hogy igazi csapatot alkossanak. Mi most a kapustól a csatárig minden poszton rendben vagyunk, nagyon jó játékosok alkotják a Kansas Cityt.

Gondolom, egy álma válna valóra, ha az MLS-döntőben sikerülne győzni a Real Salt Lake ellen december 7-én.

Ez teljes mértékben így van, ez a győzelem lenne a csúcs.

Az MLS-elődöntőben három perc után vesztésre állt, majd fordított Vermes Kansas Cityje:

Milyen gyakran gondol Magyarországra?

Egyfolytában. Onnan származnak a szüleim, ott éltem, ott futballoztam, ott nyaraltam. Nagyszerű ország, imádom az ottani embereket, a magyar konyhát. Igazán értékes időt lehet ott tölteni.

Tervezi, hogy visszatér?

Mindenképpen szeretnék.

Két évvel ezelőtti cikkünkből további részleteket tudhat meg Vermes remek játékos-pályafutásáról, amelynek az elején csatár volt, majd őt választották az MLS legjobb védőjének.