Vágólapra másolva!
Roderick Duchatelet, az Újpest belga tulajdonosa azt mondja, nyolc év alatt lehet felépíteni egy sikeres klubot, és neki ebből hat még hátravan. Azt mondja, eddig összesen tízmillió eurót költött a klubra, és hatmillió eurójába került, hogy azt hitte, kintről is irányíthatja az Újpestet.

A klubot 2011 októberében átvevő Duchatelet szerint itthon is lehet nyereséges egy futballvállalkozás, és hárommillió euróval (900 millió forint) már sikereket lehet elérni, egy ekkora büdzsét pedig össze lehet hozni. "Magyarországon igencsak tisztességesek a televíziós bevételek, abból jut nekünk úgy hétszázezer euró. Egymilliót kellene gyűjteni szponzori támogatásokból, egy másik egymilliót pedig játékoseladásvól tervezünk kasszírozni" - mondta a belga üzletember.

Szerinte fontos türelmesnek maradni, és példának hozta fel a válogatott 8-1-es hollandiai vereségét, amely után mindjárt elfogyott a türelem, "pedig csak annyi történt, hogy a Haladás és a Diósgyőr hátvédje találkozott a Premier League gólkirályával, meg a Bundesliga egyik legjobbjával". Duchatelet úgy látja, itthon elindult a fejlődés, és örömtelinek tartja, hogy a kormány ennyi pénzt áldoz a sportágra a stadionfejlesztésekkel.

"Lehet, hogy az volt a hiba, hogy korábban elhanyagolták itthon a futballt. De mindannyian hibázunk. Elkövettem jó néhányat én is. A legsúlyosabb, hogy azt hittem, kintről is irányíthatom az Újpestet. Nem volt jó döntés. Hatmillió eurómba fájt" - nyilatkozta Duchatelet, aki bevallása szerint tízmillió eurót, azaz nagyjából 3 milliárd forintot költött eddig a klubra. A tulajdonos felszámolta az üzleti érdekeltségeit Belgiumban, és családjával Magyarországra költözött, hogy Újpesten alkosson valamit.

"A házat is alulról kezdik el építeni, az első téglákat leraktuk. Az azért szerintem nem vitás, hogy a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest előreléptünk. Abból a csapatból Rajczi Péteren és Barczi Dávidon kívül szinte mindenki a második vagy a harmadik vonalban szerepel. Akkor azon a szinten voltunk. De ahhoz, hogy felépítsd a futballt, mindenképpen kell nyolc év. Hátravan még hat. A nyáron elkészítettünk egy tervet, van egy víziónk, hogy miképpen, hova szeretnénk eljutni" - magyarázta a tulajdonos, de azt konkrétan nem fejtette ki, mi szerepel ebben a tervben.