Vágólapra másolva!
A főtulajdonos Matyi Dezső kiszállásával nagyon nehéz helyzetbe került a Pécsi MFC. Az öntörvényű üzletembert sosem fogadták el a pécsi szurkolók, és voltak konfliktusai az önkormányzattal is. De mi vezethetett oda, hogy hét év után mindenki számára váratlanul levette a kezét a klubról, és látványosan összerúgta a port egy félig állami tulajdonú bankkal?

"A tulajdonos nagyszabású terveit – nemzetközi kupaszereplés – ugyan eddig nem valósították meg, de Matyi Dezső rendíthetetlenül optimista: 2014-re igazán jó csapatunk lesz" – ezzel a mondattal ér véget az 55. helyezett Matyi Dezső portréja a Napi Gazdaság leggazdagabb magyarokat bemutató 2013-as kiadványában. Ehhez képest tavaly karácsonykor Matyi Dezső bejelentette, hogy megválik a PMFC-től. Ez azt jelenti, hogy nem ad több pénzt a működéséhez évi több tízmilliós nagyságrendű finanszírozást igénylő (az utóbbi években 50–80 milliós veszteséget termelő) klubnak, és amint lesz megfelelő ajánlat, eladja a többségi tulajdonrészét.

A milliárdos üzletember ezt a hajtűkanyart olyan gyorsan vette be, hogy nemcsak a kívülállók, de az őt jól ismerők is beleszédültek.

"Alaposan meglepett, amikor leköszönt, mert pár nappal előtte még megjelent a csapat év végi bankettjén – ahol különben nem mindig szokott –, és a terveiről beszélt. Később aztán összeállt a kép: így akarhatta elkerülni, hogy bárki gyanút fogjon. Ez a logika nagyon is jellemző rá" – mondta az Origónak a pécsi üzletemberről egy korábbi munkatársa, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét.

Matyi Dezső Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A csapatot működtető Pécsi Futball Kft.-ben néhány százalékot birtokló pécsi önkormányzat december végi közleménye szerint Páva Zsolt polgármestert is váratlanul érte a bejelentés. Állítása szerint két héttel korábban beszélt Matyi Dezsővel, és szóba sem került az eladási szándéka.

Matyi Dezső december 27-én, egy budapesti sajtótájékoztatón azzal indokolta a döntését, hogy a tulajdonában álló Matias Borászat hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely "hazudott és meghiúsította az érvényes szerződést", ezért kényszerül a fociklubnak nyújtott finanszírozás leállítására. "Sajnálom, de a Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük" – jelentette ki.

Az nem ismert, hogy milyen ügylet okozhatta a konfliktust. A 49 százalékban állami tulajdonú bank – amely azóta visszautasította Matyi Dezső vádjait, és közölte, hogy az üzleti jó hírneve megsértéséért bepereli a vállalkozót – banktitokra hivatkozva nem nyilatkozott erről. Az Opten céginformációs adatbázisából annyi kiderül, hogy a Matias Borászatnak már 2012-ben sem ment jól: bár az árbevétele 50 százalékkal nőtt, az előző két év szerény nyeresége után akkor több mint 28 milliós veszteséget könyvelhetett el, miközben bő 1,3 milliárdos hitelállománya volt.

A PMFC műfüves edzőpályája. Ha nem lesz befektető, karikára se lesz pénz Forrás: MTI/Sóki Tamás

A Matyi-féle cégbirodalom fő pillérének számító Alexandra könyvkereskedés helyzete látszólag stabil, a hálózat mögött álló, évi 15 milliárdos bevételű Pécsi Direkt Kft. legalábbis 200–300 milliós adózott profitot termelt 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is (a tavalyi adatok még nem ismertek). Zentai Péter, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója viszont érdeklődésünkre azt mondta, a tankönyvpiac államosításából az egész könyvszakma nagyon rosszul jön ki. A közel hatvanmilliárdos magyar könyvpiacból "igen komoly pénzt", 16 milliárdot vonnak ki, ami "biztosan rontja az Alexandra likviditását is" – mondta Zentai.

Fuccs egy majdnem 2 milliárdos üzletnek

Pontosan nem tudni, milyen mértékben érinti mindez Matyi Dezső könyves birodalmát, de a következmények nagyságrendjét érzékelteti, hogy a csoport tankönyvüzlettel foglalkozó cégének, a Nebuló Könyvház Kft.-nek az elmúlt években stabilan 1,8-1,9 milliárdos bevétele volt, 18–31 millió forintos adózott nyereséggel. Ahogy az üzletember egyik régi ismerőse fogalmazott, az államosítás lehetett "az utolsó csepp a pohárban". Négy olyan, egyaránt a neve elhallgatását kérő forrással beszéltünk, akik közelről ismerik Matyi Dezsőt, és egymástól függetlenül azt mondták, hogy a cégei pénzügyi természetű problémái kényszeríthették ki a PMFC eladását.

Kíváncsiak voltunk Matyi Dezső véleményére is, de az e-mailes és telefonos megkeresésünkre nem reagált, a titkárságán pedig annyit közöltek velünk: "kilencven százalék, hogy nem fog nyilatkozni".

Annyi látszik, hogy van mozgás az Alexandra-birodalmon belül. Az Origo birtokába került egy levél, amelyet szerdán több könyvkiadó is megkapott a Pécsi Direkttől. Ebben az áll, hogy a cég helyett 2014-től már a szintén Matyi érdekeltségébe tartozó Könyvbazár Kft. szerződne. Az egyik kiadó főszerkesztője kérdésünkre azt mondta, tudomása szerint Matyi Dezső a vállalat konszolidálására törekszik, ennek lehet az egyik lépése az üzlet feldarabolása. A Matyival rendszeresen beszélő főszerkesztő úgy tudja, az üzletember az MNB kis- és középvállalkozások megsegítésére kitalált növekedési hitele segítségével stabilizálná vállalkozását, ehhez azonban a Pécsi Direkt Kft. forgalma túl nagy, ezért szükséges bevonni a cégbirodalmon belül eddig komoly szerepet nem játszó Könyvbazár Kft.-t.

Egy fociklub nem autó

A pécsi klub eladásának ugyanakkor nem kizárólag gazdasági okai lehetnek. Nem könnyű idegenként mozogni a futballközegben, és az általunk megkérdezettek egybehangzóan úgy írták le Matyi Dezsőt, mint aki "nem hallgat senkire". Nem tűrte, hogy "bárki is belepofázzon az ügyeibe", a legjobb barátai pedig hiába mondták neki, hogy most nem egy autót vett, amivel azt csinál, amit akar, hiszen egy focicsapat egy közösségé, a városé, Pécs esetében Baranyáé is. "Ezt egyszerűen nem értette meg, hiába mondtuk neki többször is" – mondta az egyik forrás. "Nem bízott senkiben, nem fogadott el tanácsokat a döntéshozatal előtt" – idézte fel egy másik.

Egy korábbi közeli munkatársa szerint "Matyi Dezső vesztét éppen az a kíméletlen mentalitás okozta, amivel korábban cégbirodalmat épített a semmiből". A PMFC tulajdonosaként eltöltött hét éve alatt kilenc edzőt küldött el, többször viharos körülmények között (Supka Attila végkielégítéséről hosszan vitáztak, Kiss Lászlóval az NB II első helyén állt a csapat, amikor kirúgta), a törzsszurkolókhoz fűződő viszonya pedig már 2009-ben megromlott, miután egy balhé után kitiltotta az ultrákat a B-középből.

Voltak csörtéi az önkormányzattal is, és a bejelentése óta aligha javult ez a viszony. Matyi Dezső január 17-én nyílt levélben tiltakozott a fideszes vezetésű önkormányzat korábbi állásfoglalása ellen, amelyben a városvezetés a klub átvilágítását sürgette. Azt írta, mindig is biztosította az önkormányzatnak mint tulajdonosnak a jogai gyakorlását, ezért nincs értelme az önkormányzati igényeket "ultimátumként" megfogalmazni.

Egy ismerőse azzal magyarázza az öntörvényűségét, hogy nagyon mélyről jött, rendkívül erős az egója. Az ebből fakadó súrlódásoknak azonban híre megy, a játékosok megbeszélik maguk közt, így nem lesz vonzó a csapathoz igazolni, tette hozzá a forrás. Ezzel együtt számos drukkert elkeserített Matyi Dezső bejelentett távozása, mivel tisztában vannak azzal, hogy nincs még egy hozzá fogható kaliberű üzletember a környéken.

Hogyan tovább?

Matyi Dezső drámai decemberi bejelentése óta fordulat fordulatot követ Pécsett. Rövid ideig semmi biztosat nem lehetett tudni a csapat jövőjéről, mivel a tulajdonos nem nyilatkozott, és azóta sem nyilatkozik. Január közepén úgy tűnt, az együttes be tudja majd fejezni a bajnokságot: az önkormányzat átutalta a csapatnak 2014-re járó húszmilliós támogatást, ezenkívül eladtak három játékost, Gaál Miklóst, Dibusz Dénest és Eke Uzomát, továbbá társasági adóból bejövő pénzekre és tévés jogdíjakra is számíthatnak.

Január 20-án Matyi Dezső magához vonta az ügyvezetői jogkört, azaz jelenleg ő dönti el, mire költi a beérkező pénzeket. Feleki Attila, a klub ügyvezető igazgatója azt állította, a maga részéről fizetést adna a játékosoknak, Matyi Dezső szándéka azonban nem ismert. Mindez hétfőn derült ki, közben Feleki a már távozott három játékos mellett felsorolt további ötöt (Miroslav Grumic, Balogh Béla, Szatmári Lóránd, Kővári Róbert, Márkvárt Dávid), akiket megkerestek más klubok, mígnem pénteken az önkormányzat mentőövet dobott a klub felé.

Páva Zsolt polgármester közölte: az önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz Matyi Dezső PMFC-s tulajdonrészére. A polgármester ugyanakkor nem árulta el, milyen feltételekkel, mekkora összegért vennék át a klub több mint kilencvenszázalékos tulajdonrészét – ezt hétfőn elsőként kívánják közölni Matyi Dezsővel, aki forrásaink szerint 600 millió forintért árulja a tulajdonrészét.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Pillanatnyilag tehát az a kérdés, hogy az önkormányzat ad-e annyit a csapatért, amennyiért Matyi Dezső hajlandó megválni a klubtól, vagy inkább tovább keres egy erős befektetőt. Az utóbbit megtalálni azonban csekély az esély.

Az idő sürget: a klubnál február 5-én tulajdonosi taggyűlést tartanak. Feleki úgy érzi, ha legkésőbb ott nem találnak megoldást, akkor az "az egész tavaszi szezonra döntő hatással lehet". A Pécsnek március elsején bajnokit kell játszania, a Videoton ellen.

Matyi Dezső 1968-ban született Siklóson. 1989-ben utcai könyvárusítással kezdte, még alvállalkozóként, majd 1990-ben alapította meg a saját vállalkozását, amellyel jelentős sikert ért el, például az agykontrollos könyvek terjesztésével. 1993-tól az utcai árusítást felcserélte egy könyvesboltra, majd megalapította a lányáról elnevezett kiadót, az Alexandrát. A nagy áttörést az hozta meg, amikor bevitte a bevásárlóközpontokba a könyvesboltjait, amelyekből mára 75 van országszerte. 2004 óta borászattal is foglalkozik, a Pécs focicsapatában 2007-ben szerzett többségi tulajdonrészt.