Szigorú lesz az Újpesttel az MLSZ

újpest fc pénzügyi jogi helyzet
Rendőrök figyelik az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Újpest FC – Diósgyőri VTK labdarúgó-mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban 2011. augusztus 21-én MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Újpest a jelentős tartozásai eltűntetése érdekében átruházná az indulási jogait egy új kft.-nek - jelentette ki múlt hét végén egy jobbikos képviselő, Szilágyi György. Újpesten már számítottak erre a támadásra, az MLSZ-nél pedig elmondták: még nem döntöttek a klub indulási jogának átruházásáról. A decemberben módosított sporttörvény alapján csak a lejárt köztartozással nem rendelkező szervezetek ruházhatják át az indulási jogaikat.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője hétvégén közölte: a sporttörvény decemberi módosításával "ismét legálissá vált, hogy tetemes, adott esetben több száz millió forintos tartozást felhalmozó vállalkozások a nevezési jogaikat kimenekítsék, és új, immáron tiszta vállalkozásokkal folytassák szereplésüket."

Szilágyi - aki fiatal korában a Ferencváros egyik legismertebb ultracsoportja, a kettes szektor tagja volt - állítja: a jogszabály megalkotását az Újpest FC inspirálta, hogy a klub "félmilliárd forintot is meghaladó tartozása ne legyen behajtható."

A képviselő szerint az Újpest FC Kft. vagyonát a tavaly márciusban alapított Újpest 1885 Futball Kft.-be menekíti a csapat belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet, azért, hogy "az Újpest FC Kft.-vel perben álló játékosok, befektetők, és az adóhatóság már ne nyerhessenek kielégítést."

"Ez a támadás olyan helyről érkezett, ahonnan már lehetett számítani rá" - mondta az Origónak Gressó Gergely, az Újpest kommunikációs igazgatója, azoban ennél bővebben a klub nem akart reagálni a képviselő vádjaira. Gressó még elmondta, ha bármilyen érdemi közlendőjük lesz az ügyben, azt a klub hivatalos csatornáin megjelentetik majd.

A jobbikos politikus ugyanakkor azt is állította, hogy az MLSZ február 11-én úgy módosította az MLSZ klublicenc-szabályzatát, hogy a sportvállalkozások már a bajnoki év során is átruházhatják a licencet, ráadásul a döntés hatálybalépése érdekében soron kívüli eljárásra utasította a klublicenc-adminisztrációt.

Az Origo megkereste az MLSZ-t, ahol klublicenc-szabályzat módosítását a jogszabályi előírások módosulásával indokolták. "A Sporttörvény közelmúltban hatályba lépett módosítása bővítette az indulási jog és licenc-átruházás tilalmának kivételes lehetőségeit" - írta levélben a szövetség. "Az elnökség a törvényváltozás, és az érvényben lévő versenykiírás összhangjának érdekében módosította az utóbbi szabályzatot. Az említett törvénymódosítás ismeretében az Újpest FC Kft. hivatalos kérelemben fordult az MLSZ döntéshozói szervei felé. Az MLSZ elnöksége még nem döntött a kérelemről, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől tette függővé."

Az MLSZ ugyanakkor "nagy jelentőséget tulajdonít" a módosított jogszabályban lévő kitételnek, mely szerint az indulási jogok átruházásához a szövetség megköveteli valamennyi jogszabály betartását.

"Az MLSZ elnökségének nem áll szándékában, sem lehetőségében olyan indulási- és licencjog-átruházás engedélyezése, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése, éppen ellenkezőleg: az ilyen jogügyletek engedélyezésének egyik fő szempontja annak vizsgálata, hogy a jogelőd cég mentes-e köztartozásoktól, munkavállalók, és más sportszervezetek felé fennálló lejárt tartozásoktól, és egyéb jogszerűen fennálló korábbi tartozásoktól."

A sporttörvény új rendelkezése kifejezetten előírja, hogy az indulási jogot a törvény változása után is csak olyan sportszervezet ruházhatja át, amely lejárt köztartozással nem rendelkezik.

A sporttörvény decemberi módosítása

"Az indulási (nevezési) joggal rendelkező sportvállalkozásnak olyan sportegyesület is tagja, mely a sportvállalkozásba tagként belépése, és az indulás (nevezés) jogának sportvállalkozásra történő átruházása előtt maga rendelkezett az azonos versenyrendszer azonos bajnoki osztályában az indulási (nevezési) joggal, a sportvállalkozásnak lejárt köztartozása nincs, és a sportvállalkozás legfőbb szerve határozatával az indulási (nevezési) jogot az indulás (nevezés) jogával korábban rendelkező sportegyesület tagra az országos sportági szakszövetség elnöksége előzetes jóváhagyásával átruházza."

"A végleges jóváhagyás előtt a jogelőd és jogutód gazdasági társaságra egyaránt egy minden részletre kiterjedő, teljes licenceljárást folytat le az MLSZ hivatali apparátusa, melynek során mindkét cégnek teljes körűen meg kell felelnie mindazoknak a feltételeknek, melyeket a vonatkozó szabályzataink előírnak" - közölte az Origóval az MLSZ.