Vágólapra másolva!
A Mezőkövesd játékosai imádják az őket nyíltan kritizáló Véber Györgyöt, ezt mi is megtapasztaltuk, amikor meglátogattuk az NB I-ben újonc csapat egyik edzését. A vezetőedző állítja: nem szabad burokban tartani a focistákat, akik szerinte nem falábúak, ezért követel tőlük ennyit. Ha a Bayern Münchent irányítaná, Ribéryt is lekapná a pályáról, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a magyar edzők szakmailag többet tudnak, mint José Mourinho vagy Josep Guardiola. Megnézné, hogy a két topedző mit produkál a Paks és a Mezőkövesd kispadján.

„Két kollégámmal sikerorientáltak vagyunk, még az edzésen sem tudunk veszíteni, és lassan minden héten a saját játékosaink végeznek ki bennünket. A Harsányit meginterjúvoljátok majd, hogy hova a picsába rúgja a meccslabdákat minden héten? Alkalmatlanok az élsportra ezek az emberek. Mi mindig dicsérjük őket, hogy hétközben hogy edzenek, de most már azt mondom, hogy ne is edzenek, mert jön a mérkőzés, és ez történik. Hónapok múlva fog arra valaki emlékezni, hogy Harsányi kirúgja a labdát a stadionból, Balajti meg oxizgat? Azt fogják mondani, hogy Véber meg a stábja bukott ember” – ez volt az a monológ, amit Véber György, a Mezőkövesd-Zsóry vezetőedzője előadott egy sajtótájékoztatón, miután csapata 4-0-ra kikapott a Puskás Akadémiától.

A talaj életveszélyes

Délután három órára vagyok hivatalos az újonc csapat egyik edzésére. A szépen felújított mezőkövesdi stadionhoz érkezve azt látom, hogy a mellette lévő edzőpályán utánpótláscsapatok meccselnek. „A Mezőkövesd U19-esei játszanak a Miskolc U19-es csapatával. A felnőttek a volt tűzoltók pályán edzenek, végigmegy a főúton, aztán a temető után balra lesz” – kel segítségemre az edzőmeccs egyetlen nézője, Pető János.

A temető mellett edzenek Mezőkövesden Forrás: Origo

A temető után balra, konténerek és sóderkupacok mellett már zajlik a bemelegítés, mire odaérek, a szűk két éve átadott edzőpálya mellett nem Maseratik vagy Ferrarik, de még csak nem is Audik állnak, Opel, Seat és régi Suzuki, ezekkel érkeztek a mezőkövesdi focisták. A bemelegítést a korábbi újpesti játékos, Szlezák Zoltán koordinálja, Véber György hátratett kézzel nézi őket. Észreveszi, hogy megérkeztem, azonnal jön, és üdvözöl, majd megmutatja a pályát. Két éve sincs, hogy átadták, de már most pocsék állapotban van.

„Nézd meg, elvileg van alatta egy vízelvezető rendszer, ehhez képest, áll rajta a víz. A talaj nemhogy hepehupás, életveszélyes. Hogy gyakoroljuk itt be a sok passzra épülő játékunkat? Egyébként szinte minden rendben van a klubnál, időben megkapjuk a fizetésünket, a stadiont szépen felújították, de ott nem edzhetünk minden nap, mert tönkretesszük a talajt” – kezdi Véber.

Véber nincs megelégedve az edzőpályával Forrás: Origo

Tudatlanul érkezem, amikor megkérdezem, hogy a játékosok közül melyik Harsányi Zoltán, visszakérdez: „Nézz rájuk, szerinted melyik?” Így már nem nehéz rájönni, egy játékos van, akin nem a mezőkövesdi címerrel ellátott szerelés van. Aztán Véber elkezdi az edzést.

Megy az osztás

A sípjába fúj, a játékosok azonnal körülveszik, mint egy idegenvezetőt, aki épp a 17 ezer fős Mezőkövesdet akarja bemutatni. Két részre osztja a keretet, majd elindul a rövid, gyors passzokra épülő gyakorlat. Ahogy Sylvester Stallone a Túl a csúcsonban mondta: „Amikor megfordítom a sapkámat, mintha átkapcsolna bennem valami”, Véber ugyanígy gombnyomásra átkapcsol, és máris üvöltve hajtja a játékosokat, akik vevők is erre. Nem telik el néhány perc, és ketten máris a földön fekszenek, összefejeltek. Negyed óra múlva ugyanebben a csoportban ismét a földön végzi valaki, a bokáját fogja. Közben a másik edzőpályára egy ificsapat érkezik, az egyik srác ugyanígy néz ki, mint a győriek válogatott védője, Lipták Zoltán, Véber nem is hagyja ki a magas labdát. „Nézzétek már, leigazoltuk a Liptákot, nekem miért nem szólt senki?”

Folytatódik az edzés, kétkapus, pörgős játék. Harsányi húzogat, nem tudják elvenni tőle a labdát, majd ő is a földre kerül. Azonnal leordítja a védője fejét, hogy miért könyökli le őt. Két perc múlva két méterről Harsányi ezúttal nem a „picsába lövi a labdát”, hanem a kapuba, újabb két perc múlva szép mozdulattal ismét a kapuba talál. Edzésen tényleg megy. „Négy hónap után beakadt egy csavarásod, ez is valami” – mondja Véber, majd egy másik játékosának is odaszól, aki elveszít egy párharcot: „Használd a tested! Ja, az neked még nincs, nem baj, majd lesz valamikor.”

Nem kímélték magukat a játékosok, a pálya pedig képtelen elvezetni a vizet, pedig sok eső nem esett Forrás: Origo

Közben a korábbi kispesti kedvenc, Dobos Attila próbál valamit odaszólni egyik csapattársának, de elmegy a hangja. „Gyerekek, Dobit elveszítettük” – mondja Véber, mire Dobos: „Csak három másodpercre Détári lettem.”

De nem a Paskálon villogni!

Aztán Balajti is kap egy rúgást. „Néhány centin múlt, hogy nem lett vége a sípcsontomnak” – panaszkodik Harsányinak a Debrecenben és Újpesten is megfordult csatár. Közben egy lőtt labdát Véber finom mozdulattal lekezel: „Látjátok, hogy ragad?” – mondja, majd lefújja a kőkemény, de remek hangulatú edzést. Ismét felveszi az idegenvezetői státuszt, összegzésként elmondja a játékosoknak, hogy mivel az elmúlt napokban keményen meghajtotta őket, így pénteken szabadnapot kapnak, majd elkezdődik a finomhangolás a hétfői, Kaposvár elleni kiesési rangadóra. „De nem a Paskál strandon villogni, hanem otthon pihenni! Egyébként jól dolgoztatok, Balajti is nyert párharcokat, kettőt is, ez pont kettővel több, mint amennyit az elmúlt fél évben” – zárja le Véber a jó hangulatú edzést, majd felajánlja nekem, hogy megmutatja a székházat, amely sokkal jobb állapotban van, mint az edzőpálya.

Valóban. A nemrég felújított épület kívülről és belülről is NB I-es színvonalú, sőt, a kövesdiek már tovább is mentek, a klubház egyik falán ugyanis Európa focitérképe látható, rajta a Barcelonával, a Real Madriddal, a Bayern Münchennel és persze a Mezőkövesd-Zsóryval. A konditerem is kifogástalan, vadonatúj, minden igényt kielégítő gépekkel felszerelt, a folyosó másik végén pedig a VIP-szoba, a falon az Aranycsapattal, a Barcelonával és az ablakban egy népviseletbe öltözött bábúval.

Mezőkövesd felkerült az európai focitérképre Forrás: Origo

A korábbi újpesti csatár, Rajczi Péter és a sztori egyik főhőse, Harsányi Zoltán a játékvezetők irodájában szívesen mesél Véberről és a mezőkövesdi hangulatról. „Óriási dolog az, hogy időben megkapjuk a pénzünket, ez Magyarországon nagyon ritka. Korrektek a vezetők, egyedül az edzőpálya talajára lehet panaszunk, nem ártana négy-öt füves edzőpálya, de nagyon hirtelen jött ide az NB I, mindent nem lehet egyszerre megcsinálni” – kezdte Rajczi, aki a télen érkezett az újonc együtteshez. A csatár szerint ilyen pályán nehéz minőségi munkát végezni, ennek ellenére elviselik Véber kritikáit, mert korrekt vezetőedzőnek tartják.

80-20 százalékban dicsér

„Láttam, hogy a mester ezt első felindulásból mondta, a végén már poénnak vettük a dolgot, de azért nem szabad elfelejteni, hogy ez profi foci, el kell viselnünk a kritikát, de egyébként is több a pozitív visszajelzés az edző felől, mint a negatív” – mondja Harsányi. Rajczi egyetért vele. „Az csak egy dolog, hogy a meccs után, amikor még tűzben van, mond néha ezt-azt a médiában. Nekünk is elmondja ugyanezt az öltözőben, sőt, valamikor még keményebben is, de sokkal többet dicsér, mint amennyit kritizál, azt mondanám, hogy 80-20 százalékban inkább dicsér.”

A kövesdi konditerem Forrás: Origo

Harsányi szerint, aki kijön megnézni egy mezőkövesdi edzést, az láthatja, hogy milyen jó a hangulat, és mennyire odateszik magukat az edzéseken, sokszor tényleg nem kímélik magukat és egymást sem. „Mi is nagyon élvezzük az edzéseket, a gyakorlatok nagy részét labdával végezzük, és mindig megy a viccelődés is. Biztos vagyok benne, hogy egyetlen játékosnak sincs semmi baja Gyurival, és ugyanez igaz fordítva is.”

Rajczi szerint az edzéseken eddig sem volt semmi probléma a teljesítménnyel, de a mérkőzéseken nagyon nehezen jön ki az a munka, amelyet elvégeznek hétköznap. „A Puskás Akadémia elleni meccs előtt például szerdán olyan szikrázó becsúszások voltak az edzésen, hogy be kellett csuknom a szemem, a meccsen pedig a játékosok 80 százaléka meg volt illetődve. Ezt a bátortalanságot és ezt a kiscsapat feelinget kell levetkőzni.”

Harsányi korrektnek tartja Vébert Forrás: Origo

Véber György egyetért játékosaival, szerinte is el kell hinniük, hogy nyerhetnek akár egy Újpest vagy bármilyen nagy múlttal rendelkező csapat ellen. „Félreértés ne essék, ezek a gyerekek nem falábúak. Nagyon sokan tévedésben vannak, hogy egy focista élete csak a meccsből áll, hát nem, hanem az egész heti munkából, amely alatt én látom, hogy többre képesek, tudom, hogy mit tudnak, ezért vagyok velük ilyen kemény. Ha falábúak lennének, akkor nem kritizálnám őket. De én mindig ilyen leszek, ha a Bayern Münchennél lennék edző, akkor ott is lekapnám Ribéryt, ha úgy ítélném meg, hogy nem nyújtotta azt, amit ő tud. A profi játékosoknak mindent el kell tudni viselni, nem szabad őket burokba tenni. Ha a tárgyalóasztalnál kemények, amikor a fizetésüket harcolják ki, akkor a pályán is keménynek kell lenniük.”

Mit kellene mondanom?

Véber szerint az újságírók minden héten össze akarják őt ugrasztani a vezetőkkel és a játékosokkal. Nem érti, hogy miért vannak sokan felháborodva, vagy miért tartják furcsának azt, hogy kritizálja a csapatát, szerinte ő csak nem áll be abba a sorba, mint sok más magyar edző. „Mit kellene mondanom? Ugyanazt, amit más edzők mondanak? Vagy azt, hogy azért nem tudtunk nyerni, mert a meccs előtt két nappal nagymamám született? Az nem visz előre, a játékosok pedig vevők erre, hiszen ugyanúgy megkapják a dicséretet is.”

Rajczi (balra) szerint hirtelen jött Mezőkövesdre az NB I Forrás: Origo

A korábbi újpesti kedvenc beszélt arról is, hogy nála belefér, hogy a játékosok az edzésen letépik egymásról a mezt, és kirúgják a csapattárs szívét, de egy nyújtott lábbal való becsúszás már nem megengedett. Véber szerint tökéletesen edzenek a játékosai, ugyanakkor a meccseken is ugyanezt várja el. „A Puskás Akadémia ellen Fotyik Dominik 90 percen keresztül másfél méterre ugrált az ellenfél játékosa, Gallardo körül, de ha egyetlen egyszer belemért volna olyat, mint ma az edzésen a saját csapattársába, akkor Gallardo leesik Sevilla külsőn, ahonnan jött, és soha többé nem megy a kapunk közelébe.”

Játékosként Vébernek is volt hasonló szókimondó edzője, Újpesten Nagy László volt az, aki ugyanilyen őszintén értékelte a teljesítményüket. „Nem szabadott volna játékosként ölre mennem vele, de egyszer például, egy svájci edzőtáborban úgy összevesztünk, hogy négy napig nem szóltunk egymáshoz. Aztán persze megbocsátott nekem, én imádtam őt. Neki azért is kellett mennie Újpestről, mert nem engedte, hogy az elnök, egy volt vívó beleszóljon a munkájába” – utal Véber arra az időszakra, amikor Szabó Bence ült az elnöki székben Újpesten.

Guardiola mire menne Mezőkövesden?

A magyar edzőkről Véber jó véleménnyel van. Csertői Aurél korábban azt mondta, hogy ő a Barcelonát is tudná irányítani, amikor Vébert kérdezzük arról, hogy szerinte ő is helyt állna-e a katalánok kispadján, egy nagyobb sóhaj után így reagál: „Hadd támadjanak csak a hozzászólok: szerintem igen. Mi, magyar edzők, szakmailag lehet, hogy többet tudunk, mint a topedzők. Az emberek el nem tudják azt képzelni, hogy egy Barcelonánál vagy egy Bayern Münchennél milyen stábok dolgoznak. Javaslom, hogy utazzanak ki valamelyik csapathoz, és nézzenek meg egy edzést, a Bayernnél például lehet, hogy az utolsó öt edzésből négyen Guardiola ott sem volt, mert tíz edző dolgozik a kezei alá, ő csak az irányelvet szabja meg.”

Véber megnézné, Guardiola mit csinálna Mezőkövesden Forrás: Origo

Véber szerint Mourinhóék nem vezetnek napi szinten edzéseket, van tíz edzőjük meg húsz orvosuk. Véber felteszi a kérdést, hogy vajon Guardiola mire menne Mezőkövesden? „Erre a pályára fel sem menne, maximum a tehenét küldené fel befáslizva. Jöjjön ide egy évig Mourinho, vezesse a Paksot, Guardiola legyen a Mezőkövesd edzője, és meglátjuk, hogy mi történik. Én pedig közben szívesen tartanék edzést a Barcelonának a stábommal, Szlezák Zoltánnal és Borsos Vilmossal a 28 tökéletes edzőpálya egyikén.”