Vágólapra másolva!
Törvény mondja ki, hogy joga van egy, a stadionjában beléptető rendszert működtető klubnak biometrikus adatokat venni és tárolni a nézőktől. Emiatt jelentettek be bojkottot a Fradi-szurkolók.

Szigorodhat a beléptetés a magyarországi stadionokba, miután az Országgyűlés a sporttörvény hétfői módosításával úgy döntött: a sportrendezvény-szervezőknek - ha beléptető rendszert alkalmaznak - joguk lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat.

A fideszes Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett törvénymódosító javaslatot 111 igen szavazattal, 48 nem ellenében fogadta el a parlament.

A beléptető rendszer alkalmazásánál a sportrendezvény-szervező csak névre szóló belépőjegyet és bérletet értékesíthet, de csak akkor köteles egyeztetni az adatokat, ha a rendőrség felhívja erre. Ha a szurkoló személyes adatai nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor nem lehet őt beengedni a mérkőzésre.

Ujjlenyomat, íriszkép, vénalenyomat

Ha a szervező beléptető rendszert alkalmaz, kötelezővé teheti a fényképpel ellátott klubkártya kiváltását is. Újdonság, hogy a szervező jogosult a 14 évesnél idősebb klubkártya-tulajdonosok képmásából, ujjlenyomatából, íriszképéből vagy - a látogató tenyeréből leolvasott - vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető alfanumerikus kód (biometrikus sablon) kezelésére. Ha a nyilvántartott a belépéskor rögzített biometrikus sablon nem egyezik egymással, a beléptetést meg kell tagadni. A beléptetés után vagy annak megtagadása esetén a beléptetéskor rögzített személyes adatokat haladéktalanul törölni kell.

Ez az a rendszer, amely miatt a Fradi-szurkolók bojkottálják a hamarosan megnyitandó új stadiont. Múlt heti közös közleményükben a szervezett szurkolói csoportok azt írták, határozatlan ideig nem hajlandók látogatni a csapat azon mérkőzéseit, amelyekre csak a biometrikus adatok megadásával lehet majd bejutni - a klub által már bejelentett szabályozásnak ágyazott meg a mostani törvénymódosítás.
http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20140619-bojkottaljak-az-uj-stadiont-a-fradi-drukkerek-a-szabalyok-miatt.html

A fair play szellemét kell védeni

A javaslat indoklásában az áll: előterjesztés célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a "fair play szellemét a lelátókon".

A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakcímét és - ha alkalmazzák - biometrikus sablonját a szervező a jegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tarthatja nyilván, utána törölnie kell.